Yakub’un Gözleri Kanlandı Fakat Yusuf Hâlâ Gelmedi
TEMMUZ Sayı: 3 - Ekim 2016

Kaç kere af çıktı, bir tek müslümanlar çıkamadı. Kaç kere yasalar değişti, yeni düzenlemeler yapıldı fakat bir tek müslümanlar dikkate alınmadı. Kaç kere boşaldı zindanlar fakat müslüman mahkûmların prangaları, zincirleri kırılmadı. Bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları değişti fakat müslüman tutsaklara reva görülen eziyetlerde bir değişiklik olmadı. Darbe oldu, direniş oldu, yargı mensuplarının neredeyse yarısı suçlu bulundu, görevden alındı, hapse atıldı fakat onların alelusul zindanlara attıkları insanların ve ailelerinin acısına henüz kulak veren olmadı. Yakub’un gözleri nicedir kanlandı fakat yolunu gözlediği Yusuf gelmedi. Güneş kaç kere sinesini dövdü, ay kaç kere boynunu büktü, zamanın heybesi kaç kere değişti fakat bizim mahallemizde bir güzel devran olmadı. Cezaevlerinin kapılarında bekleyen dedelerin, nenelerin yanına oğullar, kızlar, gelinler, damatlar, dahası artık torunlar eklendi fakat onların üzerine özgürlüğün ve sevincin kırıntısı bile düşmedi.

Direnmek, çalışmak, çabalamak, duyurmak, gündeme getirmek gerekiyor elbette. Olağanüstü koşulların olağan mahkûmlarına ses olmak gerekiyor. Duyarsızların kulağından çığlığı, feryadı eksik etmemek gerekiyor.

Bütün bunları gündeme getirmek için 24 Eylül 2016’da Ali Emiri’de bir program yapıldı. Mahkûm yakınları, avukatlar, yazarlar, aydınlar bu zulme, bu hukuk cinayetlerine, bu acı ve özlemlere dikkat çektiler. Programda, yönetmenliğini Kevser Çakır Demir’in yaptığı “Derdest” isimli bir belgesel gösterimi yapıldı. Bu önemli belgeselin CD’sinin yanı sıra, “Zindanda Bitmeyen 28 Şubat” alt başlığıyla, Yılmaz Çakır’ın derleyip hazırladığı, bazı eski mahkûmların, yakınlarının ve avukatların görüşlerinin yer aldığı değerli “Derdest” adlı bir kitap ve 24 yıldır hapis yatan Atavi Osman Erdemir’in “Etibe’ye Mektuplar” adlı şiir kitabı da programlara katılanların dikkatine sunuldu. Biz de bu önemli çalışmalarda emeği geçenleri tebrik ediyor, müslüman tutsakların özgürlüğü için dua ediyor, herkesi bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Nuri İsmail Poyraz Arşivi
3 Sayı: 3 - Ekim 2016 Sayıya git

Bu Sayıya Ait Makaleler