1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haftalık özet (15 Şubat-19 Şubat)
Haftalık özet (15 Şubat-19 Şubat)

Haftalık özet (15 Şubat-19 Şubat)

15 Şubat-19 Şubat tarihleri arasında neler yaşandı?

21 Şubat 2021 Pazar 11:57A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye ve dünyanın gündemi hızla değişirken her şeye rağmen değişmeyen bir takım konular var. Haksöz Haber, içerik analiz ve yorum sitesi olarak Müslümanca bir bakış açısıyla gündemi değerlendirirken kendi gündemini de oluşturmaya çalışıyor.

Haftalık olarak hazırlamayı planladığımız ve yoğunlaşılması gerektiğini düşündüğümüz veyahut dikkatlerden kaçan hususlara özet raporlar halinde dikkat çekmeye çalışacağız. Bir yönüyle haftanın Haksöz Haber’den nasıl göründüğünün kısa bir değerlendirmesi olarak düşünülebilir.

15 Şubat Pazartesi

Türkiye’nin yaşadığı ekonomik darboğazda uzun vadede ne olacağı kestirilemese de sevindirici haberler geliyor.

 

Yıldıray Oğur, anayasa gündemini değerlendirdiği yazısında (Karar, 15 Şubat 2021) "değiştirilmesi teklif dahi edilemez" hükmünün icat sürecini mercek altına alıyor.

 

Gara katliamı bu haftanın öncelikli konuları arasındaydı! Devletin mağdur ettiği ve haklarını ihlal ettiği kimselerin sözcülüğüne soyunanlar, PKK’nın katlettiği binler için dolambaçlı sözler sarf etmesi insan hakları noktasında ne kadar tutarsız olduklarının aşikâr bir kanıtı niteliğinde.

 

Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, eski İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın vefat haberinin ardından Melih Gökçek'in ölümünü istedi. Türkiye’de nefret dili tek taraflı değil!

 

Türkiye’de seküler kesimin çok sık kullandığı ‘laiklik kaldırılsın, anayasal suçtur!’ argümanı ne kadar doğru? Mehmet Boynukalın’ın paylaşımları üzerine başlayan tartışmalarda ‘laiklik kaldırılsın’ söyleminin suç teşkil etmediği ile alakalı kapsamlı bir çalışma.

 

PKK’nın Gara’da gerçekleştirdiği katliam Batı dünyasında nasıl ele alındığı hususunda özgün bir içerik.

 

Mesut Özil Türkiye’ye gelmesi ile başlayan anlamsız tartışmalar bir türlü bitmiyor! Mülteci düşmanlığıyla malum Fatih Altaylı mesnetsiz iddialarla Mesut Özil’i hedef alıyor…

 

Alman Die Zeit gazetesi farklı ülkelerdeki aşırı sağ/Neo-Nazi gruplarla ilgili hazırladığı kapsamlı araştırma dosyasında çarpıcı bilgilere yer veriyor. Oldukça hacimli olan bu makale Haksöz Haber’de bölümlere ayrılıp yayımlandı. Türkçede bu konudaki en kapsamlı çalışma olarak nitelenebilecek çok önemli bir çeviri haber.

 

Hasip Yokuş, Garê katliamında PKK’ye lanet okumaktan imtina edip bunu AK Parti’nin başarısızlığı gibi lanse edenlerin iyi niyetli olmadıklarını belirtiyor. Gara’da yaşananlar hakkında önemli bir yazı.

 

16 Şubat Salı

Kenan Alpay köşe yazısında bir yandan PKK'nın Gara'daki katliamının hamasi söylemler ile cevaplanmaması gerektiği üzerinde dururken öte yandan askeri anlamda kazanılan başarıların nasıl kalıcı hale getirilebileceği üzerine düşünüyor.

 

Doğu Türkistanlıların Çin’e iade edildiği şeklinde uyduruk bir iddia ortaya atan İYİ Partili Lütfü Türkkan’ın amacı Uyguları sahiplenmek değil, Suriyeli muhacirleri hedef göstermek!

 

Hakan Albayrak, KARAR'daki köşesinde Gara'da katledilen 13 kişi üzerinden bazı kesimleri yaşananları Çözüm Süreci ile irtibatlandırmalarındaki ahlaksızlığa dikkat çekiyor.

 

16 Şubat, 1969 Kanlı Pazar olayının yıl dönümü… Sol-Kemalist çevrelerin olay hakkında yıllardır dillendirdikleri bir takım argümanların sıhhatini sorgulayan orijinal bir yazı.

 

Irak’ta İran’ın desteklediği gruplar, TSK üslerine saldırı düzenledikleri iddiasında bulundular!

 

Türkiye’de var olan ekonomik koşulların üstüne eklenen pandemi şartları insanları iyice zor durumda bıraktı. Ortada böyle bir durum varken cari hükümetin düzenlediği kalabalık kongreler abes bir görüntü oluşturuyor!

 

Die Zeit’teki Faşist Enternasyonel başlıklı araştırma dosyasının ikinci bölümünde ismi verilmeyen bir Alman neo-Nazi’nin hikayesi üzerinden aşırı sağ gruplara katılım süreci, “Beyaz ırk”ı savunma meselesi ve özel olarak Rus ayrılıkçılara karşı verilen savaşa katılmak üzere Avrupa’dan Ukrayna’ya giden aşırı sağcılara odaklanılıyor.

 

17 Şubat Çarşamba

2016 yılında yeniden yargılama kararı ve tahliyesine hükmedilen Metin Kaplan’ın yargılandığı davada karar açıklandı. Yıllardır hukuka aykırı sebeplerle içerde tutulan Metin Kaplan’ın mağduriyeti sona erecek mi?

 

Afganistan'da barış sürecine dair tartışmalar devam ederken, Taliban Amerikan halkına yönelik bir 'açık mektup' kaleme aldı.

 

Özgür-Der’in 2020-2021 aylık panel serisinin beşincisi olan "Otorite ve Gençlik" başlıklı program Haksöz Okulu Youtube kanalı üzerinden canlı yayın yoluyla gerçekleştirildi.

 

New York Times gazetesi, Suriyeli mültecilerin milyonlarcası için imkan sunan tek ülkenin Türkiye olduğunu ve muhtemel katliamların önünde bir tek Türkiye askerlerinin durduğunu yazdı.

 

PKK Suriye’deki etkinliğini Rusya ile olan ittifakını derinleştirerek büyütme peşinde!

 

Türkiye-Rusya-İran arasında Soçi’de onbeşincisi yapılan Suriye konulu toplantıya yer veren Aydınlık, katilleri Türkiye’de ağırlama hayalini kuruyor.

 

Doğan Cüceloğlu çok farklı kesimlerden insana hitap eden bir yazar olarak tarihe geçti.

 

Çin yalnızca Doğu Türkistanlı Müslümanları hedef almıyor. Bütün dünya için bir tehdit olma yolunda hızla ilerliyor! Panoptikon düşüncesinden hareketle Çin’in nasıl bir tehdit oluşturduğunu inceleyen özgün bir haber yorum.

 

Haksöz Haber’de ırkçı hareketlere dair çalışmanın üçüncü bölümü yayınlandı. ABD merkezli aşırı sağ/neo-Nazi yapılanma The Base’in mercek altına alındığı bu bölümde örgüt hakkında ilginç bilgiler yer alıyor. Hollanda’da iki kişinin the Base’ye üye olmakla suçlanarak tutuklanması işin uluslar arası boyutuna da dikkat çekiyor.

 

18 Şubat Perşembe

Yazısında Türkiye’nin dünden bugüne izlediği Doğu Türkistan politikasını mercek altına alan Hasan Kösebalaban, “Türkistan coğrafyasının çığlığını duymayan sadece İslam ülkeleri ve onlar arasında da Türkiye kaldı” diyor.

 

Haber Global’de yayınlanan Saynur Tezel’in sunduğu “Kayıt Altında” programına katılan yazı işleri müdürümüz Kenan Alpay “HDP’yi kapatalım” çağrılarını yorumladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski metin yazarı Aydın Ünal 'pelikancılar' tarafından hedef alınmaya devam ediliyor! Süheyb Öğüt, Aydın Ünal’a dava açtı!

 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, HDP’li Mithat Sancar ile birlikte yaptığı açıklama da ‘Diyanetin kapatılması gerektiğini’ belirtmiş. Peki, bu tespit hangi gerekçelere dayandırılıyor ve tutarlılığa sahip mi?

 

Bursa’da doktorluk yapan Mustafa Yalçın’ın intiharı gündemi epey meşgul ederken çarpık bakış açılarını da gözler önüne serdi! Bu meşum hadisenin ve modern insanın artan intihar eğilimin arka planı hakkında özgün bir inceleme.

 

2006'da İslamiyet'i kabul eden Kanadalı işaret dili ve İngilizce öğretmeni Jenny Molendyk Divleli, 9 yıl önce yerleştiği İstanbul'da 5 çocuğuyla hazırladığı, çocuklara yönelik sosyal medya paylaşımlarıyla büyük beğeni topluyor.

 

Bugüne kadar tek bir şiddet eylemine karışmadıkları halde yargı tarafından “Silahlı Terör Örgütü” kapsamına sokulan Hizb-ut Tahrir’e yönelik hukuksuzluk sürüyor.

 

Die Zeit’ın aşırı sağ/Neo-Nazi gruplar hakkındaki kapsamlı araştırmasının bu bölümünde internet ortamında tanışılan aşırı sağ/neo-Nazi örgütler ve ideolojilerin gerçek hayattaki etkileri ele alınıyor.

 

19 Şubat Cuma

Hizbulesed lideri Hasan Nasrallah, İran kanalına verdiği röportajda Suriye’de gerçekleştirdikleri katliamlar ve milyonlarca insanı yerlerinden etmelerinin sebebini açıklamış!

 

Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdulaziz Aslan kardeşimiz vefat etti. Allah rahmet eylesin.

 

Osman Kavala davası Türkiye’de adalet alanında yaşanan ağır sorunlardan sadece biridir. Yargı sisteminin mağduru olarak tutukluluk hali devam eden Hacı Boydak da yüzlerce kişiden biri.

 

Uşak Emniyet Müdürlüğü'ndeki çıplak arama iddialarına ilişkin “Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu kurgusal bir harekettir.” diyen AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, yanlışta ısrar ediyor.

 

Haksöz Haber'de Riyâzü’s-Sâlihîn okumaları devam ediyor. Bu hafta Müslümanların en yaygın geleneklerinden iki husus ön plana çıkartılmış.

 

Suriyelilere dönük başlattığı karalama kampanyalarına “Suriyelilere ehliyet verdiklerini biliyor musunuz” diyerek devam eden İlay Aksoy, Arapça trafik levha görselini Türkiye’deymiş gibi kullanarak dezenformasyona başvurdu.

 

Kadir Topbaş özelinde ölenlerin ardından tutulan yasta karşılaşılan sahicilik sorununa dikkati çeken Nihal Bengisu Karaca, “İnsan hayatına değer vermeyen kültür, nefes alırken yapmadığını bırakmaz ama son yolculuğuna uğurlama işinde iyidir.” diyor.

 

Hollanda’da yayımlanan rapor, Türkiye’nin terörü(!) desteklediği yalanı dışında hangi konuları kapsıyor?

 

Bekir Berat Özipek Hürfikirler'deki yazısında pandemi şartlarında daha da zor hale gelen eğitim olanaklarının adaletsizlikleri de arttırdığına ve (OBP) okul başarı puanının neden kaldırılması gereken bir sorun olduğuna değiniyor.

 

Nihayet Dergisi, Almanya'da doğup büyümüş bir Müslümanın Türkiye'ye dönüş hikayesi üzerine bir röportaj gerçekleştirmiş. Türk etnik kimliği üzerine yer yer özellikle yoğunlaşılmış olmasını anlamlı bulmasak da değerli gözlemler barındırdığı için iktibas ediyoruz.

 

Die Zeit'ın dünya genelindeki aşırı sağ/neo-Nazi ideoloji ve örgütlere dair araştırmasının son bölümünde militanlarının hem Rus Ordusunda düzenli askerler hem de paralı askerler olarak Suriye ve Libya'da faaliyet gösterdiği belirtilen Rus İmparatorluk Hareketi, hareketin askeri liderlerinden Denis Gariev üzerinden anlatılıyor.

 

Hükümete yakın bazı medya organlarının ürettiği ahlaksız içerikler yeni ve daha büyük bir probleme işaret ediyor! Sabah gazetesinin içeriklerini inceleyen analiz ‘bağımlılık’ ilişkilerinin varabileceği son noktayı gösteriyor…

 

Türkiye'nin önde gelen hadis alimlerinden, Fizilal Tefsirini Türkçeye çeviren ilk defa çeviren ekipten Muhammed Emin Saraç Hoca vefat etti. Rahmeten vasiaten…

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum