1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Rusya’daki aşırı sağ: Rus İmparatorluk Hareketi
Rusya’daki aşırı sağ: Rus İmparatorluk Hareketi

Rusya’daki aşırı sağ: Rus İmparatorluk Hareketi

“Düşman olarak birbirleriyle karşı karşıya gelseler de yine de aynı hareketin parçasılar. Aslında, hareketin bu tür çelişkilere dayanabileceği gerçeği tam da Faşist Enternasyonel'i bu kadar tehlikeli kılan şeydir.”

19 Şubat 2021 Cuma 18:50A+A-

Kai Biermann, Christian Fuchs, Astrid Geisler, Yassin Musharbash, Holger Stark / Die Zeit

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Die Zeit'ın dünya genelindeki aşırı sağ/neo-Nazi ideoloji ve örgütlere dair araştırmasının son bölümünde militanlarının hem Rus Ordusunda düzenli askerler hem de paralı askerler olarak Suriye ve Libya'da faaliyet gösterdiği belirtilen Rus İmparatorluk Hareketi, hareketin askeri liderlerinden Denis Gariev üzerinden anlatılıyor.


Rus Bağlantısı

Faşist enternasyonel kavramsallaştırması her zaman neyin yeni olduğunu açıklamaz. Grupların çoğu tarafından kullanılan sembolleri düşünün. Runik yazı (eski Germen alfabesi), gamalı haçlar ve Fraktur (Latincenin kaligrafili yazımı) senaryosundaki saçma saplantılı söylemlerin hepsinin modası geçmiş gibi görünüyor. 2021’den çok 1941 yılını yansıtır gibi görünse de bu görünüş bile yanıltıcı olabilir. Onların yöntemleri modern olduğu gibi yeni etkilenimleri ve ittifakları da içine alabilecek açıklığa sahiptir.

Adolf Hitler, Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ni işgal etme emrini verdiğinde, amaç "Avrupa kültür alanında Asya etkisinin ortadan kaldırılması" idi. Naziler o dönemde Slavları, hâkim olunacak ve sömürülecek "alt insanlar" olarak hakir görüyorlardı.

Rusların bugün bile sahnede rol alamayacaklarını düşünmek cazip geliyor.

Beyaz çorap ve sandalet giyen 42 yaşındaki Denis Gariev, özellikle tehditkâr görünmüyor. Üniversiteden tarih diplomasına sahip ve müşterileri hakkında kesin bir fikri var. "Yarın buna ihtiyaç duyacaklarını anlıyorlar çünkü yarın ne tür bir arabanız olduğu veya ne tür bir girişim başlattığınız önemli olmayacak" diyor, "çünkü yarın gelip sizi öldürmeye çalışacaklar ve siz ne yapacaksınız tabi ki düşmanınızla savaşmanız gerekecek".

Müşterileri çoğunlukla 20 ile 45 yaşları arasındaki Rus erkeklerden oluşuyor. Ancak aralarında Fransız, Sırp ve Alman vatandaşları da var. Hepsi St. Petersburg'daki Gariev'e gidiyor ve savaş taktikleri, atış, ilk yardım, radyo iletişimi ve topografya üzerine bir kurs içeren çeşitli eğitimler alıyorlar. Kurs yedi gün sürüyor ve 280 Euro'ya tekabül ediyor. Gariev, yalnızca geçen yıl bu eğitimler için 500 adet rezervasyon yapmış. "İnsanlar muhafazakar, vatansever fikirlerle gelirlerse, hoş geldiniz derim" diyor.

334101-564698191.jpg

St. Petersburg'un merkezine arabayla yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan sıradan bir apartmanın bodrum katında oturuyor. Dışarıda, güreş ve dövüş sanatlarını yansıtan posterler ile derslerini duyuruyor. İçeride, Gariev’in 10 eğitmeninden birisi olan bir kişi kılıfında bir tabanca ile kamuflajıyla beraber koridorda yürüyor. Ortodoks ikonları duvarları süslerken ofisinde bir el bombası fırlatıcı var. Gariev bunun sadece bir model silah olduğunu iddia ediyor. Düşmanın kim olduğunu tartışmaya devam ediyor: Solcular, eşcinseller ve göçmenler. Geleneksel Hıristiyan değerlerini onlardan kurtarmak için "son bir haçlı seferi" gerekeceğine inanıyor. Ve haçlı seferinin, dünyanın her yerinden aşırı sağcıların uzun zaman önce "alt-insanların" yurdu olmayı bıraktığı bir ülke olan Rusya'dan çıktığını görmek istiyor. Gerçekten de özledikleri bir yer haline geldi Rusya - Batı'ya karşı; kadınlığa ve göçmenlere karşı bir siper olarak gördükleri bir devlet burası.

Gariev bodrumunda, haçlı seferi için kurduğu; paramiliter eğitim programının yerlerinden birisini ve neo-Naziler için oldukça cazip bir şeyi sunuyor: Diğer ülkelerin yalnızca askerler için izin verdiği eğitim türünü. Ve Rus yetkililer bu duruma itiraz ediyor gibi görünmüyor. Gariev aynı zamanda ikinci bir role daha sahip; üyeleri çarlık imparatorluğunu diriltmeyi hayal eden Rus İmparatorluk Hareketi (RIM) adlı aşırı milliyetçi bir grubun askeri kolunun da başı. Savaşçıları, hem Rus Ordusunda düzenli askerler hem de paralı askerler olarak Suriye ve Libya'da faaliyet gösteriyor. Ukrayna'daki savaşa da katıldılar.

Almanya'dan Felix Oberhuber, gerçekten Ukrayna Azov Bölüğü için savaşa girmiş olsaydı diğer tarafta eğitimlerini Gariev'den alan insanlara ateş etmiş olabilirdi. Ukrayna'daki savaşta gönüllü olanların birçoğu Rus tarafından geliyor.

Düşman olarak birbirleriyle karşı karşıya gelseler de yine de aynı hareketin parçasılar. Aslında, hareketin bu tür çelişkilere dayanabileceği gerçeği tam da Faşist Enternasyonel'i bu kadar tehlikeli kılan şeydir.

St. Petersburg'daki Gariev, rolü hakkında açıkça konuşuyor: "Tüm dünyadaki sağ hareketlerle güçlü ve profesyonel bağları olan tek örgüt biziz." diyor.

Gariev, Almanya'da RIM'in aşırı sağ Ulusal Demokrat Parti (NPD) üyeleriyle temasları olduğunu iddia ediyor. Nisan 2018'de RIM temsilcileri, Almanya'nın Dortmund kentinde aşırı sağcıların yürüyüşüne katılmıştı.

RIM'in İspanya'daki milliyetçileri saldırılar düzenlemeye teşvik ettiğine dair iddialar da var.

St.Petersburg'dan sekiz saat dilimi uzakta olan eski neo-Nazi Matthew Heimbach, ABD'nin Tennessee eyaletinde bir lokantada çalışıyor. Beş yıl önce Avrupa'daki yoldaşları aracılığıyla RIM ile temas kurdu.

rim.jpg

Heimbach, iki RIM aktivistinin onu Tennessee'de ziyarete nasıl geldiğini anlatıyor. Bir eğlence parkında hız trenine bindiklerini ve bir barbekü partisinde Amerikan neo-Nazileri ile Rus çar fanatikleri arasında olası ittifakları nasıl tartıştıklarını anlatıyor. Onları nasıl da "yoldaş" olarak görüyor. Onlarla birlikte Washington'a gitti, burada Beyaz Saray'ın önüne bir RIM bayrağı dikip fotoğraf çektiler. Böylesi bir propagandadan nasıl zevk aldığını anlattı. Daha sonra bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin açıklamaları RIM üyelerinin işe alınmaya çalışıldığı şüphesini uyandırdı.

Ve hepsi bu kadar da değildi. Yetkili ayrıca: "Bu grubun elinde masumların kanı var." dedi.

İskandinav Direniş Hareketi, İskandinavya'da aktif bulunan neo-Nazi gruplarının bir ittifakı olarak faaliyetler yürütüyor. 300 üyesi bulunduğu biliniyor. İkisi İsveç -Kasım 2016 ile Ocak 2017 arasında patlayıcılarla düzenlenen saldırılar- olmak üzere birçok saldırıda bulundukları raporlarda kayıt altına alınmış. Patlayıcılı eylemlerin adresleri ise şöyle: Solcu bir kitapçı, kafe ve mülteciler için barınak sağlayan bir kamp alanı. Son zamanlarda yeni bir eylemde bulundular; başka bir sığınağın yakınına bir bomba yerleştirdiler. Bombanın infilak etmesi sonucu temizlik görevlisi olarak çalışan bir kişi ağır yaralandı.

Failler tutuklandı. Müfettişler, St. Petersburg'da eğitim aldığı bilinen iki adamın ellerinde Kalaşnikoflarla gösteren bir fotoğrafı buldular.  Saldırılarını planlamadan sadece birkaç ay önce Denis Gariev ile birlikteydiler. Müfettişler, Rusya ziyaretinin "radikalleşmelerinde önemli bir adım" olduğuna inanıyorlar.

2020'nin başlarında, yetkililer Stockholm'de bir RIM görevlisini tutukladı. Tutuklanan kişi kendisine adeta bir silah deposu oluşturmuştu.

Nisan 2020'de ABD Dışişleri Bakanlığı, RIM'i bir terör örgütü olarak sınıflandırdı ve şimdiye kadar listeye giren ilk yabancı aşırı sağ grup oldu.

Ocak 2021'de eğitim yeri olan bodrumunda yaptığı bir röportajda Gariev iki İsveçliyi tanıdığını inkar etmedi. Buraya turist olarak geldiklerini, onlara sadece etrafı gezdirdiklerini ve birlikte Hıristiyanlığı tartıştıklarını iddia etti.

Amerikan hükümeti şimdi onu "özel olarak belirlenmiş küresel bir terörist” olarak görüyor. O ise bu duruma bir cevap olarak, Avrupalıların ve Amerikalıların kendisinden ve örgütünden neden korktuğunu bildiğini söylüyor: "Fikirlerimiz nedeniyle bir onlara yönelik tehdit olduğumuzu çok iyi anlıyorlar."


HABERE YORUM KAT