1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Faşist Enternasyonel: Uluslararası aşırı sağ/neo-nazi hareketler
Faşist Enternasyonel: Uluslararası aşırı sağ/neo-nazi hareketler

Faşist Enternasyonel: Uluslararası aşırı sağ/neo-nazi hareketler

“Savaşmak için yurtdışına giden Alman Neo-Naziler; faşist bir devrim hayal eden Amerikan aklı; Avrupa'nın aşırı sağcılarına silah eğitimi veren eski bir Rus askeri. Yeni aşırı sağ uluslararası bir ağa sahip ve giderek daha tehlikeli bir hale geliyor”

15 Şubat 2021 Pazartesi 19:58A+A-

Kai Biermann, Christian Fuchs, Astrid Geisler, Yassin Musharbash, Holger Stark / Die Zeit

Melike Belkıs Türkmen / HAKSÖZ HABER

Alman Die Zeit gazetesi farklı ülkelerdeki aşırı sağ/Neo-Nazi gruplarla ilgili hazırladığı kapsamlı araştırma dosyasında çarpıcı bilgilere yer veriyor. Oldukça hacimli olan bu makaleyi bölümlere ayırıp yayınlamayı planladık. Uluslar arası ağa sahip aşırı sağ/Neo-Nazi gruplar hakkında genel bilgilerin yer aldığı makalenin ilk bölümünde ABD’deki aşırı sağın ideologlarından James Mason ile yapılan görüşmeye de yer veriliyor.


Faşist Enternasyonel: Uluslararası aşırı sağ/neo-nazi hareketler

Nefret vaizi, Denver'ın göbeğinde, yıkık dökük bir binanın ikinci katında avlunun sağ tarafındaki dairede yaşıyor. Televizyon açık. Ona yeni ve küreselleşmiş Nazi hareketi hakkında birkaç soru sormayı umarak kapıyı çalıyoruz. Ne de olsa, bu hareketin arkasındaki isimlerden biri.

Kapı açılıyor. James Mason "İçeri gelin" diyor.

Sakalı buz grisi ve beyaz-mavi çizgili bir gömlek ile pileli bir pantolon giyiyor. Kitap rafında "Blood & Honor (Kan & Onur )“ ve Almanca "Der Gauleiter" ve "Deutschland Erwache! (Almanya Uyan!)" gibi başlıkları olan çok sayıda eser var. Duvarda asılı olan guguklu saat her yarım saatte bir çalıyor. 68 yaşındaki bu ihtiyar beyefendi, neo-Naziler arasında bir efsanedir. Mason, Amerikan Nazi Partisi'nin gençlik kanadına katıldığında henüz 14 yaşındaydı ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ndeki aşırı sağcıların en önemli isimlerinden biri haline geldi. Hitler'i tıpkı seri katil Charles Manson gibi romantikleştirdi, şiddet ve terör propagandası yaptı ve bir süre hapishanede kaldı. 1992'de “Siege (Kuşatma)” adlı bir kitap yayınladı.

Kitap, "Birleşik Devletler'de tam, devrimci bir felakete giden yolu açmaya yönelik bir sonraki mantıklı adımın ne olabileceği konusunda biraz düşünelim." gibi cümleler içeriyor. "Rastgele sıkılan mermilerden""ülkenin farklı bölgelerinde seçmece ve ardışık suikastlere" kadar "sürtüşme, kaos ve anarşiye" katkıda bulunan her şeyin yararlı olduğunu yazıyor.

20. yüzyılın klasik faşist grupları ve partileri, başta bir lider, komuta zincirleri ve askeri yapılar içeren hiyerarşik bir yapıya sahipti. James Mason "Siege"de farklı bir fikir sunuyor: İdeal olarak, insanlar küçük birimlerde örgütlenir ya da saldırıları tamamen kendi başlarına başlatırlar, çünkü bazı durumlarda iki baş gereğinden fazladır. Mason, "Tüm Beyaz Amerika'nın bizim ordumuz olduğunu görmeli ve anlamalıyız" diye yazıyor.

1-153.jpg

James Mason'ın 2019'da 12 erkekle birlikte çekildiği bir fotoğrafı var. Mason, kahverengi gömleği ve Nazi gamalı haçlı kol bandı ile ortadaki sandalyede oturuyor. Etrafındaki ayakta duran veya diz çökmüş erkeklerin hepsi kamuflaj üniforma giyiyor ve kuru kafalı maske takıyor. Fotoğraftakiler, Mason'la birlikte bir tür onur konuğu olarak Las Vegas'ta bir toplantı için toplanan Atomwaffen Division'ın üyeleridir. Atomwaffen Division, örgütün Almanca gerçek adıdır. İngilizce çevirisi "Atomic Weapons Division (Atomik Silahlar Bölüğü)". Neo-Nazi grubu olan Atomik Silahlar Bölüğü 2015 yılında kurulmuştur. Beş cinayet işlediğinden şüphelenilen ABD'deki üyeleriyle dünyadaki en etkin gruplardan biridir ve James Mason'ın propagandasını yaptığı "lidersiz direniş" fikrinden büyük ölçüde etkilenmiştir.

Mason, oturma odasında örgüt için "Harika, harika bir birliktelik" diyor. "Cesur Yürekler." AWD kısaca "düşmana karşı savaş açma" fikrine dayanır - ve AWD’nin şimdi sadece ABD'de değil,  Almanya da dahil olmak üzere birçok farklı ülkede birimleri var. Mason, "Ukrayna'da çok fazla faaliyeti vardı ve… açıkça Avrupa'da ve burada da," diyor. "Bu oldukça etkileyici, itiraf etmeliyim.”

Neredeyse bir yıl önce, 2020 baharında Mason, Atomwaffen Division'ın dağıldığını duyurdu, ancak bu muhtemelen FBI soruşturmalarının baskısını hafifletmek için taktiksel bir hareketti. Mason, "Bir isim yasaklanabilir, yasadışı hale gelebilir. Ama bu hiç bir şey ifade etmez, iç çamaşırı değiştirmek gibi başka bir isim alabilirsin" diyor.

Hareketin entelektüel lideri rolüyle gurur duyduğunu açıkça görülüyor. Aynı zamanda, şiddete teşvik olarak yorumlanabilecek herhangi bir şey söylemekten kaçınmak için sözlerini dikkatle seçiyor gibi görünüyor. Mason artık sağcı terör fikrine inanmadığını iddia ediyor. Ancak, "pek çok kişi bundan vazgeçmeye hazır değil" diye ekliyor.

2-201.jpg

Durum böyleydi. Ama artık değil.

Son yıllarda, Almanya Dışişleri Bakanlığı adına yapılan yakın tarihli bir araştırmada uzmanlar,  "yeni, lidersiz, ulusötesi, apokaliptik ve saldırgan bir aşırı sağ kanat hareketi ortaya çıktı ve 2015-2020 yılları arasında gelişmeye devam etti" diye belirtiyor.

Avrupa polis teşkilatı Europol'ün bir raporu, birçok Avrupa ülkesindeki aşırı sağcı görünümün uluslararasılaştığına dikkat çekiyor.

Ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Komitesi, 2015 ile 2020 yılları arasında dünya çapında sağcı terörist saldırıların sayısında keskin bir artış olduğunu tespit etti - yüzde 320'lik bir artış.

DIE ZEIT muhabirleri bu haber için altı farklı ülkede rapor hazırladılar, dosyaları incelediler, röportajlar yaptılar ve duruşmalara katıldılar. Bu anlatımda yer alan bazı kişiler uluslararası öneme sahip anahtar figürler iken diğerleri toplumla kaynaşamamış bilgisayar başında vakit geçiren kişilerdi. Biri yarı askeri bir eğitim kampı işletirken genç bir Alman olan diğeri neredeyse savaşa gitmeye hazır bir şekilde bekliyor. Yine de hepsinin ortak bir yanı var: Hepsi belki de “Faşist Enternasyonel” denebilecek bir şeyin parçası.

3-151.jpg

Uluslararası düzeyde aktif aşırı sağ gruplar

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/nordic-resistance.png

İskandinav Direniş Hareketi: İskandinavya'da aktif olan şiddete eğilimli neo-Nazi gruplarından oluşan bir gruptur. 300 civarında üyesi olduğu tahmin edilmektedir. İskandinav Direniş Hareketi faaliyetlerinin birincil odak noktası, örgütün aynı zamanda ülkenin bir siyasi partisi olduğu İsveç'tir. İskandinav Direniş Hareketi, yıllarca Rus İmparatorluk Hareketi ile bağlarını korudu.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/russian-imperial.png

 

Rus İmparatorluk Hareketi: Rus İmparatorluğu'nun reenkarnasyonunu ve çarların geri dönüşünü hayal eden aşırı milliyetçi bir gruptur. Rus İmparatorluk Hareketi'inin ayrıca Rusya yanlısı ayrılıkçılar adına Ukrayna savaşında aktif olan İmparatorluk Lejyonu adlı bir silahlı kanadı da var. Grup, 2020 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın terör örgütleri listesine dahil edildi. Lider Denis Gariev, St. Petersburg'da aşırı Alman sağcılarının da eğitim aldığı bir yarı askeri eğitim kampı işletiyor. Rus İmparatorluk Hareketi'inin, aşırı sağcı Almanya Ulusal Demokratik Partisi (NPD) de dahil olmak üzere diğer ülkelerdeki sağcı gruplarla yakın ilişkileri var.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/the-base.png

The Base: 2018'de Rinaldo Nazzaro tarafından kuruldu. FBI, The Base'in "beyaz, etno-devlet" kurmayı hedeflediğine ve grubun yaklaşmakta olduğuna inandığı bir iç savaşın patlak vermesini hızlandırmak için şiddeti ve saldırıları teşvik ettiğine inanıyor. ABD'deki birkaç Base üyesi terörist faaliyetler planlamakla suçlandı. Uzmanlar, The Base'in Kanada, Avustralya, Güney Afrika ve Avrupa ülkelerinde birimlerinin olduğuna inanıyor.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/atomwaffen-division.png

Atomwaffen Bölüğü: ABD'de 2015 yılında kurulan bir neo-Nazi örgütü olan Atomwaffen Division'ın ideolojisi büyük ölçüde James Mason tarafından yazılan "Siege" adlı denemeler kitabına  dayanıyor. Atomwaffen Division üyeleri ABD'de beş cinayet işlemekle suçlanıyor. DIE ZEIT, grubun, savcıların soruşturma başlattığı Almanya da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde taraftarlarının olduğunu öğrendi.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/feuerkrieg-division.png

Feuerkrieg Bölüğü: 2018'in sonlarında kurulduğuna inanılan neo-Nazi grubu Feuerkrieg Division (FKD), Atomwaffen Division'ın bir taklididir. Almanya da dahil olmak üzere Avrupa'da pek çok ülkede üyesi bulunmaktadır. FKD, internet üzerinden üyelerini özellikle Yahudilere ve göçmenlere karşı çeşitli sebeplerle şiddet eylemleri yapmaya çağırdı. 2020 yılı, bir FKD sohbet grubu üyesinin Almanya'da ilk kez kovuşturmaya uğradığı yıl oldu. Sanık, kışkırtıcı bir suç planlamaktan mahkum edildi.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/NPD.png

Almanya Ulusal Demokratik Partisi (NPD): Almanya Ulusal Demokratik Partisi, 1964'te kurulmuş aşırı sağcı bir siyasi partidir. NPD üyeleri, Avrupa'daki çok sayıda aşırı sağcı partiyle, Rus İmparatorluk Hareketi'yle ve Azov Taburu ile temaslarını sürdürmektedir.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/III-weg.png

III. Weg: "Üçüncü Yol" olarak da çevrilebilen III. Weg, 2013 yılında aşırı sağcı bir parti olarak kuruldu. İsveçli uzmanlara göre, İskandinav Direniş Hareketi partiyi bir model olarak görüyor. Partinin Azov Hareketi ile yakın ilişkileri var ve Ukrayna'da düzenlenecek bir "spor kampı" için Almanya'da yeni askerler arıyor.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/misanthropic-division.png

Misanthropic Bölüğü: 2013 yılında Ukrayna'da kurulan militan, aşırı sağcı bir hareket olan Misanthropic Division, ulusal-sosyalist bir ülke kurmayı hayal ediyor ve "beyaz ırk"ın hayatta kalması için bir savaşa dahil olduğuna inanıyor. Ukrayna savaşında grup, Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı savaşıyor ve çok sayıda yabancı ülkeden aşırı sağcı gönüllüler topladı. Son derece saldırgan bir grup olan MD, tarihsel ulusal sosyalizmi göz alıcı hale getiriyor.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/asow-bewegung.png

Azov Hareketi: Ukrayna'daki Azov Taburu dışında gelişen sağcı bir fraksiyondur. Tabur, Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı savaşmak için 2014 yılında kuruldu, ancak kurulduğu andan itibaren aşırı sağcı özellikler sergiledi. Tabur, sağcı Ukrayna partisi Ulusal Kolordu ve Ulusal Milisler grubunu ortaya çıkardı. Bununla birlikte Tabur, parti ve yandaşları son yıllarda aşırı sağcı gruplardan oluşan uluslararası bir ağ kurmaya büyük çaba sarf eden Azov Hareketi'ni oluşturuyor. Hareket Almanya'da da aktiftir.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/identitaere-bewegung.png

Identitarian Hareketi: Aşırı sağcı bir aktivist grup olan Identitarian Hareketi, Fransa, Avusturya ve 2014'ten beri Almanya dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde aktiftir. Üç ülkeden istihbarat teşkilatları, grubu aşırı sağcı bir örgüt olarak görüyor ve gözlem altında tutuyor. Identitarian Hareketi'nin bireysel üyelerinin Ukrayna'daki Azov Hareketi ile bağlantısı var.

 

https://interactive.zeit.de/2021/internationale-nazis/die-rechte.png

Die Rechte (The Right): Küçük bir neo-Nazi partisi olan Die Rechte 2012'den beri varlığını sürdürüyor ve Almanya'da Komaradschaften olarak bilinen şiddete eğilimli aşırı sağcı gruplarla yakın bağları var. Azov Hareketi'nden bir temsilci, Almanya'daki Die Rechte etkinliklerine çeşitli vesilelerle katıldı.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum