1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Ramazan İkliminde Muhasebe Fırsatı

Ramazan İkliminde Muhasebe Fırsatı

Mayıs 2022A+A-

Hamd olsun bir kere daha Ramazan ayının heyecanını paylaşıyoruz. Korona musibeti yüzünden iki yıldır ruhsuz, tatsız geçirilen Ramazan sevincini bu yıl layıkıyla yaşamayı Rabbimizden niyaz ediyoruz. Gerçekten de Ramazan sürekli dünyevi telaşlarla örselenen, tozlanan, kirlenen bilincimizi ve duygularımızı arındırmak için güzel bir fırsat, asli sorumluluklarımızı bize hatırlatacak bir imkân, bir vesiledir. Rabbimiz tüm müminlere Ramazan ikliminde en güzel biçimde arınmayı nasip buyursun! Bizleri salih amellerle rızasına nail eylesin!

Ramazan’ın bize aynı zamanda bir muhasebe imkânı da sunduğunun farkında olmalıyız. Yapıp etmelerimizi, ihmal ettiklerimizi, daha iyisini yapma gücümüz varken idareten yapıp geçtiklerimizi mutlaka gözden geçirmeli ve “Emrolunduğunuz gibi dosdoğru olun.” buyruğu çerçevesinde Rabbimize en güzel şekilde kulluk vazifemizin ifası için çabalarımızı artırmalıyız.

Belki siyasi kaygılar, muhtemelen dünyevi endişeler, kimi zaman etrafımızdan görebileceğimiz tepkiler nedeniyle ikinci plana ittiğimiz, göz ardı ettiğimiz şahitlik sorumluluğunu, emri bil maruf ve nehyi anil münker vazifesini bihakkın yerine getirme gayreti içinde olmalıyız. Korkumuz sadece hesap gününün dehşeti karşısında mazeretsiz kalmanın korkusu; arzumuz ve hedefimiz ise yalnızca Rabbimizin rızası olmalı.

Rahman’ın kullarının maruz kaldığı zulümleri, haksızlıkları politik çıkar hesaplarıyla, “Bize ne kazandırır, ne kaybettirir?” ekseninde değerlendirerek dilsiz şeytanlığa soyunanlardan olmamalıyız. Ukrayna’da bir sığınakta korku içinde yaşamak zorunda bırakılan mustezaflar da Adana’da sokak ortasında devletin ‘emniyet’ güçlerince vahşice dövülen Müslümanlar da yüreğimizi sızlatmalı.

Delilsiz, mesnetsiz, keyfî yargılamalar neticesinde hayatları kararan insanların kimliğinin ya da onlara bu hukuksuzluğu yaşatanların bizlere ne kadar yakın ya da uzak olduklarının bir önemi olmamalı! Kalbimizi, aklımızı ve dilimizi zulümden ve zalimleşenlerden beri tutmalıyız. Haksızlığa uğrayanların geçmişte bize nasıl haksızlık yaptıklarının da hesabını yapmamalıyız. Çünkü biz intikam peşinde değil, adaletin safındayız. Çünkü biz bize karşı hakkaniyetli davranmayanlar için de adil olmakla yükümlü Müslümanlarız.

Ve aynı zamanda haksızlıklardan, adaletsizliklerden yakınıp tuğyanın merkez üssü konumundaki siyasi adreslere sığınan, Kemalist tuğyan ideolojisini tüm halka dayatmayı kendisi için temel akide bellemiş kadrolarla işbirliği içine giren anlayışların acınılası hallerine de ibretle bakmalıyız. İdeolojisinden söylemine, geçmişinden kadrolarına kadar her şeyiyle haramı temsil edenlerin helalleşme iddialarının anlamsızlığını fehmedemeyecek kadar basiretsizleşenler gerçekten de acınacak haldedirler.

Meselenin yanlışlara itiraz etmekten ibaret olmayıp mutlaka hakkın şahitliğini de gerektirdiği açıktır. Bu yüzden şahitlik vazifemizi adaletle ve ihlasla ifa etmeye bizi muktedir kılması için Rabbimize yöneliyoruz. Rabbimizden Ramazan’ı Ramazan bilinciyle idrak etmeyi, bayrama da bayram sevinciyle erişmeyi nasip etmesini diliyor, sizleri O’na emanet ediyoruz!

Mayıs ayının ilk haftasının bayram günlerine denk gelmesi nedeniyle posta ve kargoda yaşanması muhtemel gecikmeleri gözeterek Nisan-Mayıs sayımızı birleşik sayı olarak yayınlamayı uygun gördük. Haziran ayında tekrar birlikte olmak dileğiyle tüm okuyucularımıza selam ediyoruz.

Bu Sayıda Yer Alanlar:

Putin’in Boğazına Takılan Ukrayna Kılçığı

Rusya’nın Ukrayna İşgali ve Emperyalizm Yanılgısı

Füruata Boğulan İşgal ve Çarpık Bakış Açısı

Avrupa’nın Mülteci Politikası ve İkiyüzlülük

Avrupa’nın İkiyüzlü Mülteci Politikası

Putin’in “Askerî Operasyonu” Nasıl Rusya’nın Ruhu İçin Bir Savaşa Dönüştü?

Hindistan Neden Putin’in Rusya’sı İle Saf Tutuyor?

Beric’te Sekiz Mücahit

Çağdaş İhtiyaçlar ya da Hadsizlik

İslam Ahlakının Bir Yansıması Olarak Misafirperverlik

Esed’in Zindanından Bir Kaçış Hikâyesi

Mazlum, Mağrur ve Muzaffer Coğrafya: Afganistan

Kabil’den İzlenimler

Myanmar’da Darbeciler Ülkeyi Kaosa Sürükledi

Post-Hümanizm Perdesi Açılırken İnsanın Artan Tefessühüne Karşı Kur’an’ın Rehberliği

Tasavvuf/Sûfîlik ve Geliştirdiği Râbıta

Peygamber ve Peygamberlik Üzerine Üç Değini

“Tefsir” Adı Altında Yapılan “Tahrif” ve Kur’an Tefsirinde Bir Sapma Örneği

Hamd Garında İnecek Var

Samanyolun da Ziyafet ya da Bir Oruç Manifestosu

Hiçbir Şeye Benzemez Türkistan Acısı: Adı Soykırım

Kadızâdeliler Hareketini Anlamaya Dair Önemli Bir Katkı

Kandillere Selam Olsun!

Rahmeti Rahmân Yağar da Yağar

Dünya İşte

 

haksoz373-374b.jpg

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR