1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haftalık özet (1 Mart - 5 Mart)
Haftalık özet (1 Mart - 5 Mart)

Haftalık özet (1 Mart - 5 Mart)

1 Mart - 5 Mart tarihleri arasında neler yaşandı?

07 Mart 2021 Pazar 13:50A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye ve dünyanın gündemi hızla değişirken her şeye rağmen değişmeyen bir takım konular var. Haksöz Haber, içerik analiz ve yorum sitesi olarak Müslümanca bir bakış açısıyla gündemi değerlendirirken kendi gündemini de oluşturmaya çalışıyor.

Haftalık olarak hazırlamayı planladığımız ve yoğunlaşılması gerektiğini düşündüğümüz veyahut dikkatlerden kaçan hususlara özet raporlar halinde dikkat çekmeye çalışacağız. Bir yönüyle haftanın Haksöz Haber’den nasıl göründüğünün kısa bir değerlendirmesi olarak düşünülebilir.

 

1 Mart Pazartesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz" dedi ve kısıtlamalarda gevşemelere gidilen bir hafta başladı. 

 

 

Haksöz Okulu ve Grup Yürüyüş Youtube kanallarında 28 Şubat Özel Yayını gerçekleştirdi. 28 Şubat akşamı yayımlanan programlar ortak yayın ile kanallarda yayımlandı.

 

 

28 Şubat’ta Erbakan’a hakaret etmesiyle gündem olan emekli Tümgeneral Osman Özbek 28 Şubat tarihinde Sözcü’ye konuştu.

 

 

Mazlumder, Aydın’da yaşanan intihar vakası özelinde Geri Gönderme Merkezleri’nde yaşanan insan haklarına aykırı durumlara dikkati çekerek soruşturma çağrısında bulundu.

 

 

Suriye Demokratik Güçleri ismiyle örgütlenen PKK’nın Suriye kolu YPG, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi şeklinde ifade ettiği bölgelerde idareyi elinde bulunduruyor. Başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri tarafından ciddi anlamda destek gören SDG zorla idaresi altında tuttuğu bölgelerde ise temel ihtiyaçları dahi temin edemiyor.

 

 

Bugün 1 Mart 2021 tarihinde popülerliğe sahip haber sitelerine girdiğinizde bir haber ile karşılaşıyorsunuz. Başlık şöyle: Oğlunu 'Allah yolunda kurban edeceğini' söyleyip bıçakla boğazını kesti! Bu başlık ile verilen mesaj ne?

 

 

2 Mart Salı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, laikliğin cumhuriyetin temeli olduğunu ve tartışılamayacağını ifade etti.

 

 

Sol-Kemalistlerin ’28 Şubat dindarlara yaradı’ saçmalığı! Sol gazete ve basın unsurları 28 Şubat darbesine gerçekleştirildiği dönemde dahi darbe dememiş Pobir darbe diyerek darbe ile darbe değil arasında saçma bir söylem türetmişlerdi. Bugünde geçmişi olduğu gibi okumak yerine bugünü eleştirebilmek için okunan tarih anlayışları ile 28 Şubat konusundaki karşıt duruşlarını Abdurrahman Güner'in analiziyle görebilmekteyiz. 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanlığı tarafından "Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye" vizyonuyla hazırlandığı belirtilen İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıkladı.

 

 

İran PKK’ya mesafeli durduğu imajını verirken Irak üzerinden yaşanan gelişmeler gerçekten öyle mi dedirtiyor? 

 

 

‘Yapay zeka-makine öğrenimi’ ile şekillenen sohbet robotları; dijital kişiliğimizi, ailemiz ve arkadaşlarımız ile konuşturabilmek için ‘hayata döndürmeyi’ amaçlıyor. Sesimiz, mesajlarımız, paylaşımlarımız vd. ölsek dahi dijital bir beyinde toplanabilir.

 

 

Hilâfet’in ilgasının Hicrî 100. Yıldönümü münasebetiyle İstanbul, Bursa ve Ankara’da etkinlikler yapan Hizb-ut Tahrir üyelerine karşı icra edilen hukuksuzluk Şanlıurfa’da dergi dağıtan 11 kişinin gözaltına alınmasıyla yeni bir boyut kazandı.

 

 

Afrika ülkelerini ele geçiren Çin, Türkiye hakkında algıları şekillendiriyor. Afrika ülkelerini borçlandıran Çin, Etiyopya medyası üzerinden Türkiye ve Erdoğan hakkında dezenformasyonda bulundu.

 

 

Suudi Arabistan, bu yıl hac farizası için COVID-19 aşısı yapılmasının temel şart olduğunu duyurdu.

 

 

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası açıkladığı "yeni normalleşme sürecine" ilişkin genelge yayımladı. Türkiye'de normalleşme süreci hızlandı. Vaka sayıları artarken durumun tekrar kapanma ile son bulma endişesi ortaya çıktı.

 

 

3 Mart Çarşamba

24 yıl önce görevli olduğu Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde başörtülü öğrencilerin mezuniyet yeminini engelleyen Toros Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Servet Özgür görevinden istifa etti.

 

 

Malumdur ki 28 Şubat’ın gerçekleşmesinde onu diğer darbelerden ayıran başlıca hususlar vardı. Bunların başında ise medyanın bu darbe sürecinde çok aktif rol alması geliyordu. Tabi ki 28 Şubat ve medya deyince akla gelen isimlerin başında ise Ertuğrul Özkök ve Fatih Altaylı yer alıyor...

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ mülteciler hakkında ne tür yenilikler getiriyor? Bu kısa inceleme birçok veriyi sunuyor. 

 

 

8 milletvekiline ait dokunulmazlık dosyaları TBMM Başkanlığına sunuldu.

 

 

Danimarka’da mültecilerin konumu hakkında yaşanan tartışmalar Avrupa’nın Suriye meselesindeki "pasif halin" gerekçesini ortaya seriyor. 

 

 

Haksöz Dergisi 30. yılına girdi. Haksöz dergisinin, Mart 2021 tarihli 360. Sayısı okurlarıyla buluştu. 

 

 

Hayatta başımıza gelen ama anlam vermekte zorlandığımız o durum hali: “Tesadüf mü, tevafuk mu, inanç mı, düzen mi, kozmosun eylemliliği mi yoksa Allah’ın yarattıklarında bir düzen halinin bulunması mı?”

 

 

4 Mart Perşembe

Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere havalanan Cougar tipi helikopter düştü, 9 asker hayatını kaybederken 4 asker yaralandı.

 

 

Esed rejiminin kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği katliamlar hakkında hazırlanan kapsamlı rapor, savaş suçu işlendiğini resmiyete dökebilecek mi?

 

 

İYİ Partili ırkçı isimlerden Ümit Özdağ uzun süren tartışmaların ardından bugün istifa etti. Peki, istifanın arkasındaki sebep ne?

 

 

Avrupa Adalet Divanı'nın başörtüsü yasağı konusunda vereceği karar öncesinde bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda “ekonomik dezavantaj” oluşması halinde işverenlerin çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebileceği belirtildi.

 

 

28 Şubat merkezli tartışmalar devam ederken darbe sürecinin sembol isimlerinden Servet Özgür, kamuoyunda oluşan tepkinin neticesinde görev yapmakta olduğu Toros Üniversitesi’nden istifa etti. 28 Şubat’a giden sürecin sembol isimlerinden Servet Özgür’e yönelik tepkiler de Cumhuriyet gazetesini rahatsız etti!

 

 

Şanlıurfa'da, Köklü Değişim dergisinin hilafet içerikli sayısını dağıttıkları gerekçesiyle polisin evlerine baskın yaparak gözaltına aldığı 11 Hizb-ut Tahrir üyesi, dün öğle saatlerinde ellerine ters kelepçe vurularak hastaneye getirildi.

 

 

İşgalci İsrail’in Başbakanı Benyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Fatou Bensoda'yı İsrail'in işlediği savaş suçlarını soruşturmaktan dolayı ikiyüzlülük ve Anti-Semitizmle suçladı.

 

5 Mart Cuma

Mesleki eğitim kampları adı verilen yerleşkelerde, bireyler ağır şartlar altında Çinlilerin yapmak istemedikleri işleri yapıyorlar. Yine de tutuklananların çoğu buraya gitmek istiyor. Çünkü buradan çıkış var. Ve sonunda özgürlük ihtimali bulunuyor...

 

 

Varlıklarına el konulup kapısına kilit vurulan Şehir Üniversitesi için ‘Mağduriyet olmayacak’ açıklamaları yapılmıştı. Ancak Şehir'in akademisyenleri işsiz kaldı, öğrencilerine çifte standart uygulandı. En son olarak da idari personel mağdur ediliyor.

 

 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün kumpaslarından "Balyoz" soruşturması ve davasında görev alan 50 eski hakim ve savcının, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama", "görevi kötüye kullanma" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından yargılanmalarına 8 Mart'ta başlanacak.

Bir darbe olan Balyoz ve Ergenekon FETÖ üzerinden temize mi çıkarılıyor?

 

 

Haftalık cuma akışımızda yer alan hadis derlemelerinde bu haftaki konumuz dua etmenin güzelliği ve anlamıydı. Üsve-i Hasene olan Allah Resulü (s)’nün dua etmenin önemi, şekli ve zamanı hususundaki hadislerinden bazılarına bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. 

 

 

Sızan bir Çin raporunda, Çin’in Uygurları anavatanlarından çıkarabilmek için Uygurları zorunlu iş almaya zorladığı tespit edildi. Bu olay asimilasyonun ve soykırımın yeni bir yöntemi olarak görülüyor.

 

 

T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz mültecilere vatandaşlık verilmesi ihtimalinden duyduğu endişeyi yazınca bizde onun bu endişesinin temel saiklerini irdelemeye çalıştık. 

 

 

Zonguldak Ereğli Kaymakamı eczacılara cezai işlem yapılması için bizzat işlemde bulunduğu (geçmiş zamanlı) görüntüler ile yeniden gündem oldu. Kaymakamın tavrı, üslubu ve denetimlerde yanında bulunanlar ile mesafesi sorun teşkil etmezken, eczacıların oturuşları doğru bulunmayarak cezai işlem uygulanmaya layık bulunması tepkileri çekerken asıl soruyu sordurdu: Kısıtlamalar kimler için gerçek?

 

 

Bartın’da inşa edilmeye başlanan merkezi caminin inşaatı malum zihinler tarafından engellenmeye çalışılıyor!

 

 

Erbakan’ın 28 Şubat MGK’sında Fethullahçıları askerlere şikayet ettiği iddiası Hüseyin Likoğlu’nu çok heyecanlandırınca bu konunun nedeni ve düşünme biçimleri üzerine Haksöz Haber tarafından bir analiz yazıldı. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum