1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Medyanın 'örtülü' İslamofobik haber anlayışı
Medyanın 'örtülü' İslamofobik haber anlayışı

Medyanın 'örtülü' İslamofobik haber anlayışı

1 Mart tarihinde tanınırlığı olan haber sitelerine kısa bir göz atarsanız aynı içeriği göreceksiniz!

01 Mart 2021 Pazartesi 18:22A+A-

Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER

Gazetecilik çok dikkat gerektiren bir meslek. Eğer ki hassas davranmazsanız kişi veya toplulukları mahkûm etme riski ortaya çıkıyor. İşin özünde hassasiyet bahsinin, dünyada mağduriyeti herkesin malumu olan toplumlar söz konusu olduğunda kendiliğinden tevarüs etmesi gerekir.

Türkiye’de medya az evvel zikredilen topluluklar içerisinde sayılabilecek olan grupları doğrudan hedef alan yayınlara imza atmıyor. En azından dikkat çekecek derecede böyle bir durumdan söz etmek mümkün değil. Yani örnek olarak siyahileri ırkçı bir üslupla resmeden bir medyadan bahsetmek doğru olmaz.

Ancak gelin görün ki dünyanın her yerinde açıktan saldırıya maruz kalan belki de en yaygın grup olan Müslümanlar söz konusu olduğunda Türkiye medyasının hassas davrandığını söylemek çok mümkün değil.

Bugün 1 Mart 2021 tarihinde popülerliğe sahip haber sitelerine girdiğinizde bir haber ile karşılaşıyorsunuz. Başlık şöyle: Oğlunu 'Allah yolunda kurban edeceğini' söyleyip bıçakla boğazını kesti!

Haberin içeriğinin ne olduğunu bilmeden, ilk bakışta herkesin kafasında aynı görüntü beliriyor. Yıllardır oluşturulan ‘kafa kesen Müslüman’ tipini doğrularcasına bir başlıkla verilen haber ‘tıklanma’ oranını da buradan alıyor. İnsanlar alışık oldukları kalıpların tatmin edilmesini isterler. Bu iş çok fazla yapıldığında tatmin hissinden uzaklaşılır. Onun için kalıp düşünceler belirli aralıklarla hatırlatılmalıdır!

Türkiye’de herhangi bir iletişim fakültesinde algı yönetimi, reklamcılık içerikli dersleri almış olan herkes bunu bilir.  Az evvel zikredilen haber de bu bağlamda tam olarak örtülü İslamofobik kalıpları kullanarak okuyucularını alışılmış düşüncelere odaklıyor. Aslında bu gazetecilik adına oldukça üzücü bir durum. Ancak artık bu tarz örnekler olağan hale geldiği için ‘gazeteciliğin’ ne olduğu sorusu bile havada kalıyor!

Cumhuriyet, Sözcü, Vatan, Tele1, Onedio gibi birçok site bu haberi manşetten veriyor. Olayın içeriği ise daha önce intihara kalkışan psikolojik olarak dengesiz bir şahsın rüyasında gördüğünü iddia ettiği şeylerden dolayı oğluna ciddi anlamda zarar vermesinden oluşuyor. Yusuf A. İsimli şahıs zaten dengeden yoksun birisi. Her şeyi yapma ihtimali olan bir adamın cürmünden yola çıkarak az önce zikredilen kalıp düşünceleri, önyargıları kullanmak ahlaklı gazeteciliğe denk düşmüyor! Ayrıca İslam düşmanı olarak nitelenmek için doğrudan Müslüman değerlerini hedef almanız da gerekmez. Dolaylı yoldan İslam karşıtlığını beslerseniz de bu sıfatı hak etmiş olursunuz!

Kaynak olarak İhlas Haber Ajansı’nın belirtilmesi de durumu değiştiemez. İHA haberi bu şekilde yolladıysa bile yayıncıların haber üzerinde istediklerini yapabilme olanakları var. Oğlunu 'Allah yolunda kurban edeceğini' söyleyip bıçakla boğazını kesti! başlığı yerine pekala bu vahim hadiseyi tüm boyutlarıyla yansıtan bir başlık kullanılabilirdi. Tabi ahlaklı gazetecilik yapmak gibi bir niyetiniz varsa!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum