1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed’in kimyasal katliamları ilk defa yargıya taşınabilir!
Esed’in kimyasal katliamları ilk defa yargıya taşınabilir!

Esed’in kimyasal katliamları ilk defa yargıya taşınabilir!

Esed rejiminin kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği katliamlar hakkında hazırlanan kapsamlı rapor savaş suçu işlendiğini resmiyete dökecek!

04 Mart 2021 Perşembe 19:58A+A-

HAKSÖZ HABER

The New York Times’in haberine göre Almanya ve Fransa’da devam eden soruşturmalar neticesinde Esed rejiminin hukuken mahkum edilmesi mümkün hale gelebilir.

Esed rejiminin hiçbir zaman kabul etmediği ve alay konusu yaptığı kimyasal silahla yapılan saldırılar hakkında Suriye merkezli üç insan hakları örgütü tarafından sunulan belgeler, rejimin sorumlu tutulmasının yolunu açabilir. 300’den fazla kimyasal silahla saldırı gerçekleştirildiği ifade edilen raporlar Avrupa yargısının ilgisini çekmeyi başardı.

Avrupa Birliği bu konunun ‘savaş suçları mahkemesine’ taşınmasını uygun görüyor. Tabi ki Avrupa’nın tutarlı bir politik tutuma sahip olmaması bir takım şüpheleri ortaya çıkartırken en azından ‘yargılama’ ihtimali dahi oldukça önemli.

merlin-72817226-07258d9f-2ede-4fed-94c9-f0b8ec0bb659-jumbo.jpg

Ağustos 2013'te bir Birleşmiş Milletler ekibi, Şam bölgesindeki kimyasal silah saldırısından şüphelenilen sitelerden birinden örneklem alırken...

Suriye’de sarin sinir gazına bağlı olarak sadece 2011 senesinden 400 bin insanın katledildiği düşünülüyor. Rejimin özellikle uzun süre direniş gösteren Doğu Guta’da gerçekleştirdiği kimyasal katliamlardan rejimin kontrolü altındaki bölgeler dahi etkilenmişti. Bu da ne kadar kimyasal silah kullanıldığını gösteriyor.

Esed’in yargılanması demek rejimin belini kıran yaptırımların da artırılması anlamına geliyor. Suriyeliler için elle tutulur bir şey yapamayan insanlığın en azından katliamların hesabını sorması ihtimali dahi önemli bir kazanım olarak görülebilir. Hazırlanan rapor ve şikayet dilekçesi, Esed, kardeşi Mahir ve emir komuta zincirini oluşturan üst düzey danışmanlar ile askeri yetkililer hakkında ceza soruşturması yapılmasını talep ediyor.

 

 

HABERE YORUM KAT