1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sayın Başdanışman böyle buyurmuş: Laiklik tartışılamaz!
Sayın Başdanışman böyle buyurmuş: Laiklik tartışılamaz!

Sayın Başdanışman böyle buyurmuş: Laiklik tartışılamaz!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, laikliğin cumhuriyetin temeli olduğunu ve tartışılamayacağını ifade etmiş!

02 Mart 2021 Salı 20:08A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni anayasa tartışmaları hakkında Posta gazetesine verdiği demeçler ‘Laiklik tartışılamaz’ başlığı ile okuyucuyla buluşturulmuş. Başlık haberin temel mesajını içerir. Yani Uçum’un en önemli, en dikkat çekici sözü bu: Laiklik tartışılamaz!

Mehmet Uçum bir hukukçu. Uzun yıllar avukatlık yapan Uçum, İstanbul Barosu’nda da aktif görev almış bir isim. Bir ülkenin anayasasında tartışılamaz maddelerin varlığını nasıl izah ettiğini ise anlamak güç. Mehmet Uçum bu konu hakkında şunları söylüyor: “Laiklik de tartışılamaz çünkü o da cumhuriyetin esaslarından. Böyle bir gündem yok. Laiklik cumhuriyetin yüz yıla yaklaşan bir kazanımıdır.”

1-161.jpg

Cumhuriyeti esaslarından ve yüz yıla yaklaşan ‘kazanımlarımızdan’ olan laiklik, hangi tecrübenin ve esasın kazanımı acaba? Laiklik olduğu için Türkiye toplumu nasıl bir fayda elde etti? Daha doğrusu bir fayda elde etti mi?

Laikliğin Türkiye’ye bir faydası oldu mu bilmiyoruz ama zarar verdiği tartışılmaz. Bir kere Türkiyeliler anayasadan kaynaklı bir sebepten dolayı derin ayrışma yaşıyorlar. Laikliği, büyük çoğunluğu oluşturan dindar kesim üzerinde bir sopa gibi kullanan elitist, vesayetçi güruh toplumu durmadan aynı gerilimin etrafında tutuyor.

Çok enteresan bir şekilde laiklik sopasıyla toplumu ‘terbiye’ eden güruh 'toplumsal kutuplaşma' dedikleri şeyden de en çok şikayet eden kesimdir. Hal böyle olunca laiklik etrafında sonu gelmez tartışmalar yaşanıyor. Devletin dindar-muhafazakarların inançları üzerinde baskıcı yüzünü temsil eden laiklik maddesi bu sebeple ayrışmanın da temelini oluşturuyor. Aslında kaldırılsa herkes rahat edecek ancak Başdanışmanımız son noktayı koymuş bile, “laiklik tartışılamaz!”

Tartışılmasına dahi müsaade etmezseniz, hangisi doğru hangisi yanlış nasıl bilinecek!

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

14 Yorum