1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İsrail’in yeni hedefi Uluslararası Ceza Mahkemesi!
İsrail’in yeni hedefi Uluslararası Ceza Mahkemesi!

İsrail’in yeni hedefi Uluslararası Ceza Mahkemesi!

İşgalci İsrail’in Başbakanı Benyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Fatou Bensoda'yı İsrail'in işlediği savaş suçlarını soruşturmaktan dolayı ikiyüzlülük ve Anti-Semitizmle suçladı.

04 Mart 2021 Perşembe 13:37A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İsrail'in Anti Semitizm suçlamasının hedefinde şimdi de Uluslararası Ceza Mahkemesi var.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Fatou Bensouda İsrail'in Filistin topraklarındaki eylemlerine yönelik bir “savaş suçu soruşturması” başlattı. Yaptığı açıklamada, "Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı'nın Filistin'deki duruma ilişkin bir soruşturma başlattığını onaylıyorum. Soruşturma, mahkemenin yargı yetkisi dahilinde işlendiği iddia edilen suçları kapsayacak ve 3 Haziran 2014’ten itibaren İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı eylemler konu alınacaktır." dedi.

Bensouda, Filistinli ve İsrailli toplulukları sabırlı olmaya çağırarak, "ICC her derde deva değil, yalnızca uluslararası topluluğun kendisine emanet ettiği sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyor. Roma Statüsü kapsamında işlenen suçların hesap verilmesini hedefliyoruz. Failler her kim olursa olsun bu tür suçları caydırmak ana hedefimiz." dedi.

Savcının açıklamalarına ve soruşturma açmasına ilk tepki İşgalci İsrail’in Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan geldi. Netenyahu, soruşturma kararını "ikiyüzlülük ve antisemitizm" kavramları ile açıklarken ICC savcısını da bu kavramlarla suçlamayı ihmal etmedi.

Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi de, "ICC başsavcısının soruşturma açma kararı, ahlaki ve hukuki bir iflas eylemidir. Bu, mahkemeyi terör örgütlerini ve Yahudi düşmanlığını destekleyen aşırılık yanlılarının elinde bir araca dönüştüren siyasi bir karardır." dedi.

ICC'nin aldığı soruşturma kararından kısa bir süre sonra Gabi Aşkenazi, Almanya ve Macaristan gibi İsrail'e dost olduğu düşünülen ülkelerdeki meslektaşlarını arayarak diplomatik bir atak başlattı. Mahkemeden kararını geri çekmesi için baskı yapmalarını ve kararı İsrail'e yönelik siyasi zulüm olarak kınamalarını istedi.

Netanyahu, attığı tweet ile, "UCM İsrail'i sahte savaş suçları nedeniyle soruşturduğunda - bu saf bir anti-Semitizmdir. Yahudi halkına karşı Nazi Holokostu zulmünü önlemek için kurulan mahkeme şimdi Yahudi'nin tek devletini hedef alıyor."

Netanyahu ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'dan eski Başkan Donald Trump’ın ICC yetkililerine uyguladığı yaptırımları kaldırmamaya çağırdı.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT