1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Çin, Afrika’da Türkiye’yi karalıyor
Çin, Afrika’da Türkiye’yi karalıyor

Çin, Afrika’da Türkiye’yi karalıyor

Afrika ülkelerini ele geçiren Çin, Türkiye hakkında algıları şekillendiriyor. Afrika ülkelerini borçlandıran Çin, Etiyopya medyası üzerinden Türkiye ve Erdoğan hakkında dezenformasyonda bulundu.

02 Mart 2021 Salı 11:27A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Geçtiğimiz yirmi yılda Çin, emtia arzlarını güvence altına almak ve küresel altyapı projeleri ağını genişletmek ve en önemlisi kendi projesi olan Kuşak-Yol girişimini geliştirmek için Afrikalı hükümetlere ait şirketlere yaklaşık 150 milyar dolar borç para transfer etti.

Afrika ülkelerine en fazla borç veren ülke olan Çin, klasik kapitalizm gereği verdiği borçlar karşılığında ülkelerden taleplerde bulunuyor. Talepte bulunmasa dahi siyasi karar ve söylemlerin ekonomiye olan etkisini bilen ülkeler Çin’in bölgesel ve küresel çıkarlarını savunuyor.

Xi Cinping'in 2013 yılında Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu modern ipek yolu konseptini ifade eden Kuşak-Yol Projesi ile Çin birçok ülkeyi sömürgeleştirmeyi hedefliyor.

Afrika gibi gelişmemiş, zengin ham madde yataklarına sahip ülkeleri yüzlerce yıl sömüren Avrupa’nın yeni ve güçlü rakibi Çin’in, Doğu Türkistan’daki soykırımın “dillendirilememesi” de bu proje kapsamında ele alınan bir konu oluyor.

Afrika’da giriştiği birçok sektörle “Afrika ülkelerini kalkındıran Çin,” Doğu Türkistan’daki zulmü hiçbir ülkenin konuşmasını ve eleştirmesini istemiyorken; Afrika gibi gelişmekte olan ve eli mahkûm ülkelerin medyaları da söylemlerini bu minvalde şekillendiriyor.

Afrika’da, Türkiye’nin de birçok yatırımı olduğu bilindiği gibi Türkiye’nin bazı Afrika ülkelerine karşılıksız borçlar vermesi ya da hibelerde bulunması, üsler açması/planlaması Afrika üzerinde planı olan birçok ülkenin “örtülü tepkisi” ile karşılanıyor.

Kimi Afrika ülkelerinde Türkiye aleyhine haberler yapılarak Türkiye’nin Afrika üzerinde sömürgeci bir ülke olduğu izlenimi hedefleniyor. Türkiye’nin eylem ve söylemleri çarpıtılarak girişilen algı operasyonlarının hedefi de açığa çıkıyor.

Etiyopya’nın Somali Regional TV’si (SRTV)Türkiye’yi Uygur konusunda karalayarak Türkiye’yi ve Erdoğan’ı, Müslümanlara ihanet ediyormuş gibi gösterdi.

Etiyopya kanalı haberlerinde, “Türkiye’nin Uygurları sınır dışı ettiğini”, “Türkiye’nin Uygurlara ihanet ettiğini”, “Çin’in Erdoğan'ın sessizliğini satın aldığını” ve “Çin merkez bankasının Türkiye’ye büyük yatırımlar yaptığını” iddia etti.

Afrika ülkeleri hakkında çalışmalar yürütenler, Etiyopya medyasının manipülatif ve algı şekillendiren bu tarz haberleri Çin’in izni olmadan yapabilmesini olası bulmuyorlar.

Çin’in, Doğu Türkistan’daki soykırımlarını örtbas etmek için giriştiği bu kurnazca siyasetlerin benzerlerini ilerleyen süreçte farklı Afrika ülkelerinde de görebiliriz.

 

etiyopya-medyasi-ara-gorsel.jpg

 

Çin’e borçlu olan Afrika ülkeleri listesine bakıldığında da Etiyopya’nın 13,5 milyar dolar ile ikinci sırada olduğunu görebiliyoruz.

 

afrika-ulkelerinin-cine-borcu.jpg

HABERE YORUM KAT

5 Yorum