1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran’ın PKK siyasetindeki tutarsızlıklar
İran’ın PKK siyasetindeki tutarsızlıklar

İran’ın PKK siyasetindeki tutarsızlıklar

İran PKK’ya mesafeli durduğu imajını verirken Irak üzerinden yaşanan gelişmeler farklı bir durum ortaya çıkartıyor!

02 Mart 2021 Salı 15:15A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’nin Pençe-Kartal 2 operasyonu ile başlattığı sürecin bölgedeki etkileri sürüyor. İran Irak’ın kuzeyinde konuşlandırdığı Şii milisler eliyle Türkiye’yi tehdit ediyor. Türkiye ise Kandil’in hedefte olduğunu vurgulamaya devam ediyor.

Kandil, İran-Irak sınırında yer alan bir bölge. İran’ın Irak’taki etki sahası da düşünüldüğünde PKK’ya karşı yapabilecekleri ortadayken var olan durum ise bunun tam tersi. İran medyası PKK’nın katliamlarını görmezden geliyor. PKK’nın İran kolu PEJAK dahi medyada doğrudan yer almıyor. Bu sayede düşman algısı üzerinden ele alınmayan PKK bölgesel bir oluşum gibi gösteriliyor.

Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu ise Irak’tan ziyade İran’ı rahatsız etmişe benziyor. Geçtiğimiz günlerde İran’ın Irak Büyükelçisi Mescidi'nin ‘Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini ihlal etmekle itham eden’ sözleri üzerine Türkiye Büyükelçisi Muhammed Ferazmend Dışişleri’ne çağırılmış ve kınanmıştı.

İran ise bu duruma tepki vermekte gecikmedi. Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, İran Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak Süleyman Soylu’nun geçtiğimiz hafta yaptığı "İran'da 525 terörist var" ifadeleri sebebiyle kınandı. Soylu 20 Şubat’ta söz konusu açıklamayı yapmıştı. İran’ın kınamak için bu kadar beklemesi durumun Türkiye’nin kınamasına misilleme olma ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız da sosyal medyadan yaptığı açıklama ile Mescidi’nin sözlerine tepki gösterdi. “Türkiye'ye, Irak'ın sınırlarına saygı gösterilmesine dair ders verecek en son şahsın İran'ın Büyükelçisi olması gerektiğini düşünüyorum." sözleriyle İran’ın yayılmacı siyasetini vurgulayan Yıldız oldukça önemli bir noktaya dikkat çekiyor.

1-160.jpg

Siyasetteki hareketli saatler İran’ın Sincan’a yolladığı Haşdi Şabi birlikleri sebebiyle farklı bir boyuta taşınıyor. Sayılarının 15 bini bulduğu tahmin edilen milislerin Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu gözdağı vermek için bölgeye konuşlandığı tahmin ediliyor. IKBY’nin de birden fazla kere rahatsızlığını dile getirdiği Haşdi Şabi’nin Türkiye’yi doğrudan hedef almayı göze alamayacağı söylenirken Kuzey Irak’taki hareketlik bölgenin geleceği ciddi anlamda etkileyeceğe benziyor.

 

HABERE YORUM KAT