1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sol-Kemalistlerin cami düşmanlığı devam ediyor!
Sol-Kemalistlerin cami düşmanlığı devam ediyor!

Sol-Kemalistlerin cami düşmanlığı devam ediyor!

Bartın’da inşa edilmeye başlanan merkezi caminin inşaatı engellenmeye çalışılıyor!

05 Mart 2021 Cuma 20:17A+A-

HAKSÖZ HABER

Bartın Türkiye’de merkezi camisi bulunmayan tek il. Şehrin merkezinde 100 yıldan fazla geçmişe sahip olan camiler dönemin ihtiyacına binaen oldukça küçük tasarlanmış. Bu sebeple merkezi yerlerde özellikle Cuma günleri ciddi bir mekan sıkıntısı yaşanıyor.

Bartın’da gönüllü insanlar ve Müftülük bu konuda şehir merkezinde geniş, başka ihtiyaçlar için de kullanılabilecek bir cami külliyesi inşaatı için çalışma yürüttüler. Merkezi yerleşim yerinde en uygun mekanın başka bir yere taşınacak olan Endüstri Meslek Lisesi binası olduğuna karar verildi ve işlemlere başlandı.

Yıkım izni alındıktan sonra inşaata başlandı. Tabi ki Mimarlar Odası, Eğitim-Sen ve CHP  tarafından karara itiraz edildi. Gerekçe olarak ise EML’nin binasının tarihi olduğu ifade ediliyor. 1800’lerin sonunda inşa edilen bina hastane olarak kullanılmış. Ardından liseye dönüştürülen binanın başka herhangi bir özelliği bulunmuyor. Yıllardır yapılan düzenlemeler ve kötü kullanımı bağlı olarak ‘tarihi’ hiçbir özelliğini korumayan bina sol-Kemalistler için sağlam bir ‘bahane’ oluşturuyor.

EML binasının herhangi bir şekilde Bartınlıların zihninde müspet bir karşılığı yok. Durduk yere neden bu kadar kıymetli hale geldiği sorusu ise akıllara başka ihtimalleri getiriyor. EML’nin yerine cami değil de bir başka şey inşa edilseydi, aynı çevreler benzer tepkiler verir miydi acaba?

bartn-merkez-camii-ve-klliyesi-naat.jpg

Yapılması planlanan caminin duyurusu...

Binanın yıkılması ve inşaatın başlamasının ardından olayı Zonguldak İdare Mahkemesi’ne Eğitim-Sen’in vekaleti ile taşıyan Ankara Mimarlar Odası inşaatı durdurdu. Sonrasında yaptıkları açıklama ise gerçek niyeti gösterecek cinsten. Yıkılan EML binasının yerine cami külliyesi yapımına itiraz eden sol-Kemalist çevreler, eğitim ya da sağlık müzesi yapılmasını istiyor. Bartın’ın hali hazırda ne işe yaradığı çok belli olmayan bir ‘kent müzesi’ zaten var. Müzeye duyulan ihtiyaç camiye duyulandan daha fazla gelmiş olmalı ki zikredilen kesimler bunca yaygara koparıyorlar!

Müftülük ise yaptığı açıklamada herhangi bir hukuksal boşluk bulunmadığını inşaatı durdurma kararı hakkında yapılacak olan çalışmaları beklediklerini zikrediyor. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise konu hakkında şu açıklamayı yaptı: “Biz işin mevzuat kısmındayız. Yer bizim değil. Milli Eğitim, Müftülüğe tahsis etti. Müftülük inşaat için izin istedi. Biz de Karabük’e görüş sorduk. Burası tarihi eser değil diye yazı gelince yıkım ve inşaat izni çıktı. Kim gelse aynı süreç işliyor. Biz belediye olarak gelen başvuruya bakarız. Hukuki bir engel yoksa izin verilir. Burada da süreç böyle işledi”

bartin-001.png

Sözcü'nün haberinde Bartın Zonguldak'ın ilçesi olarak tanımlanıyor. Bartın 1991 senesinde il oldu...

Cemal Akın’ın açıklamalarına göre Eğitim-Sen ve Mimarlar Odası’nın “Karabük Koruma Kurulu’nun görüşü beklenmedi” yönünde yaptıkları itiraz boşa çıkıyor. Merkezi camii inşaatını engellemeye dönük atılan adımlarla şuan için inşaat durduruldu. Ancak yerel basında ağırlığı olan meşum çevreler her gün konu hakkında dezenformasyon üretiyorlar. Ulusal basından da destek gören bu tarz yayınlar, yetkililerin cami ihtiyacına dönük hassasiyeti görmezden gelmelerine sebep olacak mı ilerleyen günlerde göreceğiz…

HABERE YORUM KAT

7 Yorum