1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haftalık özet (8 Şubat-13 Şubat)
Haftalık özet (8 Şubat-13 Şubat)

Haftalık özet (8 Şubat-13 Şubat)

8 Şubat-13 Şubat tarihleri arasında neler yaşandı?

14 Şubat 2021 Pazar 15:41A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye ve dünyanın gündemi hızla değişirken her şeye rağmen değişmeyen bir takım konular var. Haksöz Haber, içerik analiz ve yorum sitesi olarak Müslümanca bir bakış açısıyla gündemi değerlendirirken kendi gündemini de oluşturmaya çalışıyor.

Haftalık olarak hazırlamayı planladığımız ve yoğunlaşılması gerektiğini düşündüğümüz veyahut dikkatlerden kaçan hususlara özet raporlar halinde dikkat çekmeye çalışacağız. Bir yönüyle haftanın Haksöz Haber’den nasıl göründüğünün kısa bir değerlendirmesi olarak düşünülebilir.

8 Şubat Pazartesi

Haftanın ilk günü Boğaziçi eylemlerinde ‘polis’ sanılarak darp edilen bir sivilin hikayesi ile başlıyor.

 

AK Parti’nin bir zamanlar önde gelen isimlerinden Bülent Arınç’ın sözleri gündemi epey meşgul etti. Arınç siyasetin yapılan hataların sebep olduğu şeyleri kendi zaviyesinde dile getiriyor.

 

Abdurrahman Dilipak, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’ni değerlendirdiği yazısında düne dair hesaplaşma ve geleceğe dair farklı beklenti olmadıktan sonra siyaset ve seçim aritmetiğinde yer almanın çok da anlamlı olmadığını söylüyor.

 

Hakan Albayrak, Boğaziçi Üniversitesi merkezli gelişmeleri değerlendirdiği yazısında, devlet yetkililerinin ortaya koyduğu buyurgan yaklaşımı eleştiriyor.

 

Bülent Gökgöz, son günlerde başta Cumhuriyet gazetesi yazarı, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun olmak üzere bazı resmi ideoloji muhafızlarının İskilipli Atıf Hoca ve Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’ye yönelik yalan ve iftiralarını değerlendirdi.

 

Çin ülkelere kredi açıp onların mülklerini ellerinden alırken, İngiltere AstraZeneca aşısını AB ile giriştiği ticaret savaşlarında bir araç olarak kullanıyor. Aşı konusunda pragmatist politikalar geliştiren ülkeler hakkında başarılı bir yorum analiz.

 

Halis Bayancuk hakkında açılan davaların üçüncüsünden de ceza çıktı. Mahkeme Bayancuk’a aynı iddialarla daha önce 2 ayrı ceza verilmiş olmasını hiçe sayarak 12,5 yıl daha ceza verdi. Bayancuk’un yaşadığı hukuk ‘trajedisi’ devam ediyor!

 

Çin’in Ankara Büyükelçiliği Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajda “Doğu Türkistanlı ayrılıkçıların oyunlarına geliyorsunuz” dedi. Elçilik, ayrılıkçıların “normal yaşam” süren insanların fotoğraflarını çalarak Çin’i karalamaya çalıştığını iddia etti.

 

9 Şubat Salı

Halis Bayancuk’a verilen akıl almaz cezalar hakkında adliye önünde yapılmak istenen basın açıklaması dahi polis tarafından engellenmeye çalışıldı!

 

Kenan Alpay, siyasi söylemlerin değerlerden hareketle oluşturulması gerektiğini belirtirken Türkiye'deki politik konumlanışların hakkaniyet noktasında durduğu yeri inceliyor.

 

Avukat Ömer Kılıç, İskilipli Atıf Hoca hakkında yaşanan tartışmaları kronolojik olarak aktarırken önemli hatırlatmalarda bulunuyor.

 

A Haber’in Halis Bayancuk hakkında hazırladığı haber Cumhuriyet’in haber mantığından önemli izler taşıyor!

 

Doğu Türkistanlıların Ankara’da gerçekleştirdiği nöbete polisler “kabak tadı verdi!” diyerek müdahale etti! Hafta boyunca gündemi meşgul eden konuların başında Doğu Türkistanlı kardeşlerimize dönük polisin zorba tavrı yer alıyordu…

 

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'a yapılan saldırının en net görüntüsü ortaya çıktı.

 

İstanbul'un Ümraniye semtinde motosiklet sürücüsü sinyal vermediğini iddia ettiği otomobil sürücüsünü darp etti. Özellikle büyükşehirlerde yaşayanları rahatsız eden hatalı motosiklet kullanımına dikkat çeken bir haber.

 

Suiye’nin İdlib ve çevresinde bulunan kamplarına ulaştırılmak üzere Türkiye’den gönderilen 25 yardım tırı Babulhava Lojistik Deposuna ulaştı.

 

10 Şubat Çarşamba

Son bir haftadır İran uluslararası planda öylesine komik durumlara düştü ki rejim artık yaşananların üstünü örtmeye gayret harcamıyor! İran’da seçilmişler ile ulema arasındaki gerginlik giderek artıyor…

 

Ankara Emniyet Doğu Türkistanlıların kaldıkları otellere baskı uygulayarak muhacirleri iyice zor durumda bıraktı! Emniyet’in gayri insani uygulamaları hakkına yetkili mercilerden açıklama dahi yapılmadı!

 

Mustafa Çağrıcı’nın âlimler ile halifeler arasındaki ilişkide dikkati çektiği 3 isim, Müslümanların bugün iktidarla ilişkide nasıl bir tutum içerisinde olmaları gerektiği noktasında da güzel bir örneklik teşkil ediyor.

 

Independent Türkçe’den Naman Bakaç Özgür-Der Gençliği ile bir röportaj gerçekleştirdi. Oldukça fazla ilgi gören bu röportaj ‘gençlik’ meseleleri hakkında esaslı veriler sunuyor.

 

Salgın şartlarının sebep olduğu ‘mesafenin’ özünde insanların birbirlerine ne kadar fazla ihtiyaçları olduğunu ifade eden orijinal bir çeviri haber.

 

Boğaziçi Üniversitesi tartışmalarını anlamak için biraz geçmişe gitmek gerekebilir… Robert Kolej’in kuruluş hikayesini kurucu Cyrus Hamlin üzerinden değerlendiren kapsamlı incelemenin ilk yazısı.

 

11 Şubat Perşembe

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil Kemalistlerin artık ezber haline gelen yalanlarını sıralamaya devam etti! Özdil binlerce defa anlatılan ‘Teali İslam Bildirisi’ üzerinden şehid Atıf Hoca’ya iftira atıyor…

 

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, sosyal medyadan ‘anayasanın fabrika ayarlarına dönmesi’ çağrısından bulunması bu haftanın en çok dikkat çeken konularından birisiydi. Hoca’nın yaptığı değerlendirmeler bazı İslam düşmanı çevreleri çok rahatsız etti!

 

Genelkurmay Başkanlığı’nın askeri atamalarda yetkilerini değiştiren düzenleme neleri içeriyor ve hangi çevreler değişiklikten rahatsız? Çok fazla dikkat çekmese de yapılan yeni düzenleme oldukça önemli değişikler içeriyor. Bu konuda hazırlanmış özgün bir haber yorum.

 

Doğu Türkistanlı muhacirlere yönelik engellemeler devam ediyor!

 

Karaköy'de başörtülü üniversite öğrencisine saldırdığı gerekçesiyle yeniden yargılanan sanık hakkında başörtülü kardeşlerimiz örnek bir tavır sergilediler. Kardeşlerizin ve avukatlarının Haksöz Haber’e gönderdikleri açıklamayı okumak için:

 

Şişli'de 14 Kasım günü suikaste uğrayan İranlı eski ajan Masoud Molavi Vardanjani soruşturmasında çarpıcı bir gelişme yaşandı. 

 

Karar Gazetesi Mahir Ünal’ın verdiği “bardak” örneğini çarpıtarak haberleştirdi.

 

İstanbul Zeytinburnu'nda 25’li yaşlarda karı koca ekonomik sıkıntılarından dolayı küçük çocuklarını akrabalarına bırakarak intihar etti. Türkiye’de pembe tablolar çizilmesine karşın çok ciddi ekonomik darboğaz yaşayan toplumsal kesimler mevcut!

 

12 Şubat Cuma

Ticaret Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan yeni düzenlemeye göre, zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik ve beyaz eşya satılamayacak.

 

Hasan el-Benna yıllar önce 12 Şubat tarihinde şehid edildi. Şehid Hasan el-Benna hakkında Haksöz Dergisi’nde yayımlanan yazı Haksöz Haber okurlarının ilgisine sunuldu. İslami hareketler üzerindeki etkisi hala devam eden şehidi rahmetle anıyoruz...

 

İbrahim Reşid, Mecra'da yayımlanan kapsamlı yazısında Müslümanların tarih boyunca salgın hastalıklarla olan mücadelesini anlatıyor.

 

Kenan Alpay, Türkiye'nin uzay atılım programından hareketle yaşanan toplumsal ve siyasal tartışmaları değerlendiriyor.

 

Ömer Faruk Şeker, gösterime girdiği yıl oldukça popüler olan Kefernahum (2018) filmi hakkında piyasada yer alan değerlendirmelerden farklı bir inceleme kaleme aldı.

 

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı (İLKE Vakfı), Alan İzleme Raporları Projesi’nin dördüncü raporu Sivil Toplumun On Yılı Alan İzleme Raporu (2010-2020)’nu gerçekleştirdiği programla tanıttı.

 

Doğu Türkistanlılara zulüm yapıldığı iddiasının yalan olduğunu dile getirmek için Aydınlık’ta yayınlanan yazının satır aralarında Çin zulmü resmen itiraf edilmiş! Aydınlık isimli karanlık çevrenin meşum bakış açısını özetleyen başarılı bir yorum analiz.

 

Haksöz Haber'de Riyâzü’s-Sâlihîn okumaları devam ediyor. Bu hafta Müslümanların yeryüzünde var olan ideolojiler ve suni kimliklerden tamamen bağımsız ve özgün olan ilmi geleneklerine dikkat çekilmiş…

 

Fas asıllı Brahim Bourika, Kovid-19 salgını nedeniyle zor durumda kalan ve erzak yardımı kuyruğuna giren öğrencilerin durumundan etkilendi. Restoran sahibi Bourika, "Bu restoranı açtığımda kimseyi aç bırakmayacağıma dair Allah'a söz verdim." dedi.

 

Çin’in Doğu Türkistan’daki Müslümanlara zulmü devam ederken Türkiye’de Çin’in İstanbul Konsolosluğu önünde eylem yapan muhacirlerin sesi de duymazdan geliniyor. Doğu Türkistanlı bir çocuğun babasına özlemini dile getiren sözlerine dikkat çeken bir haber yorum.

 

Boğaziçi tartışmalarından yola çıkılarak kültürel iktidarın serencamını görmek mümkün… Robert Kolej üzerinden ‘Boğaziçi’ndeki özgürlükçü söyleme’ dikkat çeken değerlendirmenin ikinci yazısı.

 

Ankara ve Kayseri'de seslerini duyurmaya çalışan Doğu Türkistanlılara polis müdahalesi devam ediyor!

 

İBB Meclisi Temel Haklar Komisyonu Başkanı Çakır, seçim sonrası İBB’nin iş kanunu hükümlerine aykırı şekilde toplu işten çıkarmalar yapıldığını ifade etti.

 

Londra Üniversitesi’nin önde gelen bir iç yönetim organı, Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın (IHRA) ‘kampüs konuşma özgürlüğü kuralları’nı ihlal ettiğine karar vererek antisemitizm üzerine çalışan tanımın kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Antisemitizm kavramı içi oldukça boşaltılan bir kavram. Bu konuda yazılmış başarılı bir çeviri analiz.

 

Hafta sonu neler oldu?

Çin'in Sarıyer'deki konsolosluğu yakınlarındaki eylemlerini sürdüren bir grup Doğu Türkistanlı, gözaltı kamplarında tutulmasından korktukları aile üyeleri hakkında bilgi talep ediyor.

 

Suriye'de Hafız Esed'in 1982'de Hama'da yaptığı katliamın görgü tanıklarından Cuma Huri, "Rejim güçlerine av olmamak için kardeşlerimizin cesetlerine basarak kaçtık. O anı hiçbir zaman unutamıyorum." dedi.

 

MHP, Doğu Türkistan söz konusu olduğu zaman ‘siyasi ikbaline’ düşkün hale geliyor. MHP’nin geçmişine doğru kısa bir yolculuk politik olarak nerede durmadığını(!) görmek açısından verimli olabilir.

 

Taha Kılınç, yazısında Pazartesi günü vefat eden Sudanlı Müslüman psikolog Prof. Dr. Mâlik Bedri’nin düşünce dünyası ve İslami hareketle ilişkisine dair anekdotlar paylaştı.

 

Hükümetin ve STK’ların İdlib ve Suriye sınırında yaptığı çalışmalar soL’da derin bir endişeye sebep olmuş!

 

Betül Üzer, cinsi sapkın akımların üretmek istediği insan modeline dair önemli hususlara değiniyor.

 

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

 

Türkiye'de son dönem hortlayan milliyetçi siyaset, gerçekleştirdiği saldırılar ve eylemlerle söyleyecek sözü olmadığını bir kez daha ortaya koymuş oldu. İbrahim Kar tarafından hazırlanan kapsamlı çalışma MHP’nin şiddet ile olan ilişkisinin tarihini özetliyor.

 

Karaköy’de kendisine saldıran kadını affeden başörtülü kadının affına Yeni Akit, ‘zalime şefkat mazluma zulümdür’ diyerek eleştirdi. Yeni Akit İslam’ın genel kaidelerinden olan hoşgörülü olmak ve pişmanlığını dile getireni affetmek olduğunu es geçti.

 

Aydınlık gazetesi yazarı Adnan Akfırat “Çin Anayasası’nda Uygurların kültürel hakları, inanç özgürlüğü” başlıklı haberinde Çin Anayasasının sözde özgürlükçü yapısını okurlarına aktardı.

 

Hadi Özışık, Mehmet Boynukalın Hoca'yı edepsizce hedef alarak kendisini rezil etti!

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum