1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Askeri tayin ve atamalarda yapılan düzenleme ne anlama geliyor, kimleri rahatsız ediyor?
Askeri tayin ve atamalarda yapılan düzenleme ne anlama geliyor, kimleri rahatsız ediyor?

Askeri tayin ve atamalarda yapılan düzenleme ne anlama geliyor, kimleri rahatsız ediyor?

Genelkurmay Başkanlığı’nın askeri atamalarda yetkilerini değiştiren düzenleme neleri içeriyor ve hangi çevreler değişiklikten rahatsız?

11 Şubat 2021 Perşembe 13:48A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanlığı 70 Nolu Kararnamesi ile askeri atama ve tayin işlemlerinde Genelkurmay Başkanlığı’nın yetkileri azaltılırken sivil mercilerin yetki alanı genişletildi. 6 Şubat tarihinde geçen kararnameye göre Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları uzman çavuşların ve uzman erbaşların atamasını yapabilecek. General ve amiral atamalarının Cumhurbaşkanlığı makamında olduğu düşünüldüğünde Genelkurmay Başkanlığı’na sadece uzman çavuş ve erbaş atama yetkisi verilmiş oluyor.

Peki, Genelkurmay’dan alınan subay astsubay atamaları nasıl gerçekleşecek? Bu konuda yetki Milli Savuma Bakanlığı’na verildi. Ancak Milli Savunma Bakanlığı’nın, ‘kuvvet komutanları ile koordineli’ olarak bu işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor. Anladığımız kadarıyla askeriyedeki cuntacı yapılanmaların önüne geçmek için sivil yetki sahasını genişletmeye dönük olarak yapılan bu yeni düzenleme gayet mantıklı bir yerden neşet ediyor.

‘Cumhurbaşkanlığı 70 Nolu Kararnamesi’nden kimler rahatsız oldu?’ sorusunu sorduğumuz zaman ise karşımıza Sözcü gazetesi çıktı. En baştan şunu belirtmek gerek ki darbe severliği ile tanınan Kemalist Sözcü’nün rahatsız olduğu askeri tayin ve atama düzenlemesi çok büyük bir ihtimalle memleketin hayrına olacaktır!

5ef705c97af50727e027347d.jpg

Ahmet Zeki Üçok

Aytunç Erkin, emekli hakim albay Ahmet Zeki Üçok ile bu konuyu konuşmuş… Üçok özetle yapılan düzenlemenin ehliyet ve liyakat ilkelerini zedeleyeceğini belirtiyor. Ardından verdiği bazı örneklerle bunu kanıtlamaya çalışıyor. Öncelikle bu yeni 70 Nolu Kararname’den sonra herhangi bir darbe gerçekleşmediği için eski sistemin niçin bu kadar önemsendiğine anlam veremedik. Yani işin özünde TSK’nın var olan işleyişi bir şekilde cuntacı yapılanmalara fırsat tanıyor. Buna karşı atılan her adım bir miktar dahi olsa olumluluğu içerisinde barındırmaz mı? Ancak Üçok’un cuntacılıkla falan pek derdi yok herhalde. O daha değişik bir yere takılmış. Bundan böyle ‘yurtdışına yapılacak atamaların olaydan hiç haberdar olmayan siviller tarafından gerçekleştirilecek olmasının’ Üçok’ta yarattığı tedirginlik gözlerimizi yaşarttı!

Torpil ihtimalinin de ortaya çıkmasından rahatsız olan Ahmet Zeki Üçok, TSK’nın eski işleyişini unutmuş olmalı. YAŞ kararları sonucunda mesnetsiz ve içi boş iddialarla meslek dışı bırakılan ‘eşi başörtülü’ askerleri hatırlatmak isteriz. Eğer ki bu yapılan düzenleme ehliyet noktasında sıkıntılar ortaya çıkartacak veya torpil gibi istenmeyen durumlara sebep olacaksa geçmişte de işleyişe ve hukuka dikkat edilmediğini akıldan çıkarmamak gerek. Daha yakın geçmişte ise FETÖ’nün askeriye içinde yapıp ettiklerini hatırlamakta fayda var. FETÖ bunları 70 Nolu Kararname ile değil, eski atama ve tayin sistemi ile yaptı!

Hulasası Türkiye’de mevcut statükonun varlığını korumak adına sol-Kemalist kesimlerin içi boş, yüzeysel argümanlara başvuracağından şüphe yok! Bu gerçek bir yana yapılan düzenlemeler müspet dahi olsa ehliyeti ve liyakati gözeten kural ve kaidelerin artık bir norm haline gelmesi gerektiğini de bir köşeye not etmek lazım…

HABERE YORUM KAT