1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Halis Bayancuk’a hukuksuz yargılamalarla 3. kez ceza verildi
Halis Bayancuk’a hukuksuz yargılamalarla 3. kez ceza verildi

Halis Bayancuk’a hukuksuz yargılamalarla 3. kez ceza verildi

​​​​​​​Halis Bayancuk hakkında açılan davaların üçüncüsünden de ceza çıktı. Mahkeme Bayancuk’a aynı iddialarla daha önce 2 ayrı ceza verilmiş olmasını hiçe sayarak 12,5 yıl daha ceza verdi.

08 Şubat 2021 Pazartesi 21:25A+A-

HAKSÖZ HABER

Halis Bayancuk hakkında 2007 yılından bu yana 6 farklı ağır ceza mahkemesince; belirli periyotlarla, birbirinin kopyası niteliğinde yargılamalar yapıldı bu yargılamaların neticesinde ise Bayancuk'a toplamda 37,5 yıllık mahkumiyet verildi.

Bugüne kadar herhangi bir mahkemenin yaptığı yargılamadan üst mahkemeler nezdinde kesinleşmiş bir karar ise çıkmadı. Bu akıl almaz hukuk sürecinin sonunda üst mahkemeler nezdinde kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı olmaksızın Halis Bayancuk toplamda 8 yılı aşan bir tutukluluk süresince mağdur edildi.

Bayancuk hakkında lehe olan deliller görmezden gelinirken, birden fazla örgütün lideri veya üyesi olmakla suçlanmasını konu alan uydurma deliller ise kararları etkiledi. Bu karışıklığın içinden çıkamayan mahkeme bugün aldığı karar ile Halis Bayancuk’a ismi dahi olmayan 'hayali' bir örgütün yöneticiliğini yaptığı iddiasıyla 12,5 yıl daha ceza verdi. 

Bayancuk’un tutuklandığı son dosya olan Sakarya Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianame 4 yıla yakın bir süredir devam etmekteydi. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi 3 yıl 4 ay boyunca herhangi bir somut delil ve hukuki olgu göstermeksizin tutuklu olarak yargıladı.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Eylül günü İstinaf Mahkemesi'nin daha önce bozduğu mahkûmiyet kararında ısrar ederek, mahkemenin bozma gerekçelerinin varlığını tespit etmesine rağmen Bayancuk’u 12,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Geçtiğimiz Aralık ayında ise İstinaf Mahkemesi ikinci kez verilen cezayı görüşmüştü. Ne heyet ne de ceza değişmiş, dosya kapsamına tek bir delil girmemiş, Halis Bayancuk’un cezalandırmaya dönüşen tutukluluk halinin üzerinden bir buçuk yıl daha geçmişti. Tüm bunlara rağmen bir buçuk yıl önce aynı dosya kapsamında verilen aynı cezayı bozan heyet, bu sefer 12,5 yıllık cezayı hukuka uygun görmüştü. Bir buçuk yıl önce mevcut hukuk kuralları ışığında cezayı bozan İstinaf, bu sefer mevcut siyasi konjonktüre göre cezayı hukuka uygun buldu.

İddianamede, savcılık mütalaasında ve gerekçeli kararda ceza gerekçesi olarak bir türlü ortaya konulamayan somut suç fiili ve bu suça dair delillere İstinaf Mahkemesi'nin aldığı kararda da yer verilmedi.

Son süreçte ortaya çıkan en önemli hukuksuzluklardan biriside Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararda gerçekleşti. Gerekçeli kararda herhangi bir örgüt ismi zikretmeksizin Halis Bayancuk’un örgüt liderliği yaptığı iddia edilerek 12,5 yıl hapis cezası verildi. İddianamelerde kimi zaman El Kaide kimi zaman IŞİD yöneticisi olmakla, hatta ara ara da bu örgütlerin üyesi olmakla(!) suçlanan Bayancuk’un bu durumunu, İstinaf Mahkemesi, ilk kararında bozma gerekçeleri arasında saymıştı. Fakat bir buçuk yılda, aynı gerekçelere rağmen heyet bu sefer Halis Bayancuk’un örgüt ismi olmaksızın örgüt yöneticiliğinden ceza almasını hukuka uygun buldu.

Halis Bayancuk'un ceza aldığı bu 3'üncü davası haricinde yargılanmasının sürdüğü son ağır ceza dosyası ise Van Mahkemesi tarafından yürütülüyor. 

Bugün itibarıyla Halis Bayancuk, 3 ayrı mahkeme tarafından, aynı suç iddiaları ve delilleriyle toplam 37,5 sene hapis cezasına çarptırılmış durumda. Ama mahkemelerin 37,5 yıl ile cezalandırdığı Bayancuk’un hala hangi örgüte yöneticilik yaptığı ve mensubu olduğu belli değil. Mahkemelerin adil yargılanma ilkesini ayaklar altına aldığı bir kez daha somutlaştı. 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

9 Yorum