1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Londra Üniversitesi antisemitizm kavramının yeniden ele alınması gerektiğini söylüyor
Londra Üniversitesi antisemitizm kavramının yeniden ele alınması gerektiğini söylüyor

Londra Üniversitesi antisemitizm kavramının yeniden ele alınması gerektiğini söylüyor

Londra Üniversitesi’nin önde gelen bir iç yönetim organı, Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın (IHRA) ‘kampüs konuşma özgürlüğü kuralları’nı ihlal ettiğine karar vererek antisemitizm üzerine çalışan tanımın kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

12 Şubat 2021 Cuma 20:11A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

2019 yılında Londra Üniversitesi, antisemitizmin tartışmalı tanımını benimseyen ilk Birleşik Krallık kurumlarından birisi oldu.

Tanımın kabul edilmesinin ardından, UCL’nin (Londra Üniversitesi) akademik kurulu, tanımla ilgili bir yıl boyunca araştırma yaptı.

Araştırmalardan sonra IHRA’nın tanımının, Siyonizm ve antisemitizm eleştirilerini bulanıklaştırdığı sonucuna varıldı. Ayrıca tanımın "akademik özgürlüğü baltalama" riski taşıdığına ve "yaptırımlar için yasal bir temele" sahip olmadığına karar verildi.

Çalışma sonucunda, UCL'nin akademik kurulu üniversitenin kolej kurulunun tanımı iptal etmesini ve onu "amaca uygun" bir tanımlama ile değiştirilmesini talep etti.

Bu son gelişme, Eğitim Bakanı Gavin Williamson'ın, antisemitizm üzerine IHRA çalışma tanımını benimsemezlerse, İngiliz üniversitelerine kamu finansmanının kesilmesi tehdidinin ardından geldi.

UCL'de bulunan akademik bir sendika olan Üniversite ve Kolejler Birliği (UCU) kararı memnuniyetle karşıladı. Kararı tarih için "önemli bir an" olarak nitelendirdi.

UCU’nun şube başkanı Sean Wallis yaptığı bir açıklamada, "Akademik kurulun üniversitelerin, İsrail hakkındaki siyasi tartışmalar söz konusu olduğunda akademik özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü savunmada dikkatli olması gerektiği sonucuna varması çok önemlidir." dedi.

Filistin Dayanışma Kampanyası direktörü Ben Jamal de kararı memnuniyetle karşıladı. Ayrıca Williamson'u tanımı benimsemeleri için "üniversitelere baskı yapmayı bırakmaya" çağırdı.

Bununla birlikte, Yahudi Öğrenciler Birliği ve UCL'nin Yahudi Topluluğu, akademik kurulun tavsiyesinden "rahatsız olduklarını" ve kurumun yönetim organının bunu görmezden geleceğini umduklarını belirttiler.

Kaynak: Middle East Eye

HABERE YORUM KAT

1 Yorum