1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. İran'da Reformcular: "Taliban'a Benzemeyelim"

İran'da Reformcular: "Taliban'a Benzemeyelim"

Haziran 2003A+A-

İran'da aralarında milletvekilleri, gazeteciler, öğrenci liderleri ve din adamlarının da bulunduğu 116 kişiden oluşan grup, reformların hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

İran'da yayımlanan Yase No gazetesinin haberine göre, aydınların imzasını taşıyan bildiride, yargı erkinin bağımsız olması, basın kanununun değişmesi, işkencenin yasaklanması, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin artırılması gibi talepler bulunuyor.

İranlı aydınların bildirisinde, bazı konularda referanduma başvurulması istenerek, "İran İslam Devrimi'nin ilk yılında olduğu gibi hassas konularda referanduma başvurulması, demokrat ve cumhuriyet olma niteliği taşıyan devletin temel gereksinimidir" denildi.

Bildiriye imza koyanlar, yargı erkinin bağımsız olmasını, milletvekillerinin özgürce çalışmasını, seçim yasasının ve basın kanununun değişmesini, siyasi suçun açıkça tarif edilmesini, işkencenin yasaklanmasını, cumhurbaşkanının yetkilerini artıran yasanın kabul edilmesini, yasa dışı tutuklamaların sona ermesini, gazetelerin kapatılmamasına siyasi ve sosyal baskıların sona ermesini istediklerini belirttiler.

Muhafazakarların İslami ilkeleri yanlış yorumlayarak iktidara yapışmakla suçlandığı bildiride, reformların uygulanmaması halinde İslam rejiminin Afganistan'daki Taliban ve Irak'taki Saddam rejimiyle aynı kaderi paylaşacağı uyarısında bulunuldu. Bildiride, "Bağımsız bir İran istiyoruz, yabana idaresi ya da saldırısından ne kadar nefret ediyorsak, dini diktatörlükten ve halkın özgürlüğüne baskı yapılmasından da o kadar korkuyoruz" ifadesi kullanıldı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR