1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Bir Milyon Iraklı Bağdat Sokaklarında: "İslam Devleti İstiyoruz"

Bir Milyon Iraklı Bağdat Sokaklarında: "İslam Devleti İstiyoruz"

Haziran 2003A+A-

Irak halklarının, ABD öncülüğünde ülkelerinin işgal edilmesine olan tepkileri artarak devam ediyor. Bağdat'ın Şiilerin yoğunlukta olduğu Kazimiye semtinde 19 Mayıs Pazartesi günü bir milyonu aşkın Şii ve Sünni Iraklı, Siyo-emperyal işgale karşı İslam devleti talebiyle büyük bir gösteri düzenledi.

Göstericiler, etnik ve dini tüm grupları adil bir şekilde temsil edecek bölünmemiş bir Irak talebinde bulundular. Saddam diktasında Müslümanlara ve rejim muhaliflerine karşı işlenen cinayetlerden sorumlu olan eski yetkililerin yargılanması için bir mahkeme oluşturulmasını isteyen göstericiler, İran İslam Devrimi lideri İmam Humeyni'nm posterlerini taşıdılar. Yeni kurulacak Irak'ta hükümetin, ABD'ye değil Necef'tekl ilim havzasına itaat etmesi gerektiği vurgulanan gösteride, emperyalist işgalcilerin biran önce ülkeyi terk etmesi ve İslam'ı referans alan yerel bir hükümet kurulması talep edildi. Ayrıca eylemciler, işgalcilerin neden olduğu ifsat ve sefaleti protesto ederek Irak halklarının içinde bulunduğu kötü yaşam koşullarını dile getirdi.

Çoğunluğu Şiilerin oluşturduğu gösteriye Sünni Müslümanlar da yoğun katılım gösterdi. Şianın önde gelen liderlerinden Şeyh Muhammed el-Fertusi'nin de katıldığı gösteri, Irak'ın işgalinden sonra Bağdat'ta gerçekleştirilen en büyük eylem olarak tanımlandı. Şii ve Sünni Müslümanların ortak düşmana karşı dayanışmasına güzel bir örneklik teşkil eden gösteriye öncülük edenlerden Raşid Hamdan, Şiilerle Sünniler arasındaki birliği göstermek için Sünnilere ait camii önünde toplandıklarını söyledi.

Bu eylemin işgal sonrası Bağdat'ta düzenlenen en büyük gösteri olması dikkat çekiciydi. Ayrıca gösterinin büyük bir düzen ve disiplin içinde gerçekleşmesi ve atılan ortak sloganlar, eylemin dikkat çeken bir diğer özelliğiydi.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR