1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Çin Büyükelçiliğinin insanlık dışı söylemine Twitter’dan engel
Çin Büyükelçiliğinin insanlık dışı söylemine Twitter’dan engel

Çin Büyükelçiliğinin insanlık dışı söylemine Twitter’dan engel

Twitter Amerika’daki Çin Büyükelçiliği’nin resmi hesabını, Pekin’in Uygurlar’a karşı uyguladığı baskıcı politikayı savunan mesajlarından dolayı önce engelleyip sonra da kilitledi.

22 Ocak 2021 Cuma 15:57A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Twitter, Çin’in ABD büyükelçiliğinin Uygur kadınlarının aşırılıktan "kurtulduklarını" ve artık "bebek yapma makineleri" olmadıklarını iddia eden bir paylaşımını kaldırdı. Paylaşım, Sincan'da zorla kısırlaştırma gerçekleştirilmediğini iddia eden bir yazıyla bağlantılıydı.

Çin Büyükelçiliği gönderide Sincan'daki kadınların aşırıcılığını ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen çabaların bir sonucu olarak "özgürleştirildiğini" iddia ediyordu. Twitter, gönderinin "Twitter kurallarını ihlal ettiğini" belirterek gönderiyi sildi. Ardından da Çin’in ABD Büyükelçiliği resmi hesabını kilitledi.  

ABD’de bulunan Çin Büyükelçiliğinin yaptığı paylaşım, Çin devletinin sözcülüğünü üstlenen China Daily adlı haber ajansı tarafından yayınlanan bir makaleyle bağlantılıydı. Makalede, “Araştırma gösteriyor ki, aşırıcılığı ortadan kaldırma sürecinde, Sincan'daki Uygur kadınlarının zihinleri özgürleşti ve cinsiyet eşitliği ve üreme sağlığı desteklendi, artık bebek yapma makineleri değiller. Daha kendinden emin ve bağımsızlar.” ifadeleri yer alıyordu.

Twitter’ın paylaşımı erişime kapatarak kaldırmasının ardından Çin büyükelçiliğinin Twitter hesabı hikâyeyi farklı bir başlıkla yeniden yayınladı: "Araştırma, Çin'in Kuzeybatısında yer alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki nüfus değişikliğinin nüfus kalitesindeki genel iyileşme içerisinde olduğunu gösteriyor. Sayıları artarak devam eden gençler, kişisel gelişime daha fazla zaman ve enerji harcamayı seçti."

Twitter ikince kez aynı paylaşımın farklı üsluplarla yayınlanmasını da ihlal olarak niteleyerek Çin Büyükelçiliğinin hesabını kilitledi.

Son yıllarda Çin, tahmini bir milyon insanı kitlesel olarak gözaltına aldı. Dijital gözetleme, yeniden eğitim programları, dini faaliyetlerin bastırılması ve dini mekânların yok edilmesi dâhil olmak üzere Sincan bölgesindeki etnik Müslüman azınlıklara yönelik baskılarını artırdı. Zorla çalıştırma ve kadınların zorla kısırlaştırılması da Çin’in Sincan bölgesinde işlediği suçlardan sadece bir kaçı.

Uzmanlar, Çin’in bu politikalarının kültürel bir soykırım olduğunu belirtiyor. Çin suçlamaları reddediyor ve kampların dini aşırılık ve terörizmle mücadele için gerekli mesleki eğitim merkezleri olduğunu iddia ederek tüm dünyayı manipüle etmeye çalışıyor.

Associated Press tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmada, yetkililerin yüz binlerce Uygur kadınını hamilelik kontrollerine ve zorla rahim içi cihazlara, kısırlaştırmaya ve kürtaja maruz bıraktığını ortaya çıkardı. AP, Hotan ve Kaşgar'ın çoğunluğu Uygur bölgelerinde 2015 ile 2018 yılları arasında doğum oranlarının ülke genelinde% 4,2 düşüşle karşılaştırıldığında% 60'tan fazla düştüğünü tespit etti. AP, bulgularının hükümet istatistiklerine, eyalet belgelerine ve 30 eski tutuklu olmak üzere, aile üyesi ve eski bir gözaltı kampı eğitmeniyle yapılan görüşmelere dayandığını belirtmişti.

 

Çin Büyükelçiliğinin söz konusu tweeti,

cin-buyukelciligi-paylasimi-001.jpg

 

 

Kaynak: The Guardian

HABERE YORUM KAT

1 Yorum