1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Özgür-Der Kapatma Davası Reddedildi!
Özgür-Der Kapatma Davası Reddedildi!

Özgür-Der Kapatma Davası Reddedildi!

Bugün Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında Özgür-Der hakkında açılan kapatma davası reddedildi. Özgür-Der mensupları karar hakkında adliye önünde bir basın açıklaması yaptılar.

04 Kasım 2009 Çarşamba 12:00A+A-

"RESMİ İDEOLOJİYİ ELEŞTİRMEK SUÇ DEĞİL!" Kararı...

"Resmi Törenleri Boykot Çağrısı" nedeniyle yargılanan Özgür-Der hakkındaki kapatma davası reddedildi. Böylelikle resmi ideoloji dayatmasına ve tabularına karşı çıktığı için yargılanan Özgür-Der kapatılmadı.

Konuyla ilgili Fatih Adliyesi önünde mahkeme sonrasında bir basın açıklaması yapıldı. Davada Özgür-Der'i savunan avukatlar adına Av. Necati Ceylan, böyle bir davanın açılmasını eleştirdi. Başörtülülerin maruz kaldığı ayrımcılık hakkında yayınlanan bir basın bildirisinin bir derneği kapatma gerekçesi yapmaktaki hukuksuzluğa dikkat çeken Ceylan, kapatma kararının çıkmamasını da olumlu karşıladıklarını belirtti.

Ardından Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, bu davaya hukuki anlamda destek veren avukatlara, Özgür-Der'le dayanışma içerisine giren vakıf-derneklere, kapatma istemine karşı slogan atıp pankart taşıyanlara ve davayı izleyen basın mensuplarına teşekkür ederek başladığı konuşmasında özgür düşünce adına olumlu bir karar verildiğini belirtti. Davanın açılmasının dayatma ve hukuksuzluk içerdiğini ifade eden Kaya, Özgür-Der'in resmi ideolojiyi kabul etmemesi, militarist tahakküme karşı çıkması, antlar ve marşlarla tam bir kışla mantığının hüküm sürdüğü eğitim sistemini eleştirmesi gibi nedenlerden dolayı kapatılmak istendiğini söyledi. Derneğin kapatılmamasını olumlu bulmakla birlikte "Kapatılsaydı dahi inancımıza, kimliğimize ve değerlerimize sahip çıkmaya devam edecek, bize dayatılan resmi ideolojiye asla teslim olmayacaktık!" diyen Kaya, Özgür-Der olmasa bile aslolan İslami mücadeleyi sürdürmek olduğunun altını çizdi.

Basın açıklaması esnasında "Özgürlük Talebi Yargılanamaz!", "Özgür-Der Susmaz Susturulamaz!", "Kemalizm'in Değil, Rabbimizin Kuluyuz!", "Direniş Adalet Özgürlük!", "Mücadelemiz Kimliğimiz İlkelerimizle Varız Varolacağız!" şeklinde sloganlar atıldı.

Karar, aynı zamanda resmi ideoloji ve törenleri eleştirmenin ve bu törenlere tavır almanın suç olmadığını ortaya koymuş oluyor.

HAKSÖZ-HABER

DAVA SÜRECİ NASIL BAŞLADI?

Özgür-Der Genel Merkezi'nin yaşadığımız ülkede bir asra yaklaşan uzun bir zaman diliminde karşılaştığımız haksızlıklara itaat etmeme çağrısı İstanbul Valiliği'nin savcılığa suç duyurusunda bulunması ve Özgür-Der'in feshedilmesini talep etmesiyle karşılık bulmuştu.

7 Kasım 2008 tarihinde Özgür-Der Genel Merkezi, şubeleri ve bazı kardeş kuruluşlar tarafından imza edilip kamuoyuna deklare edilen "İnancımızın ve Kimliğimizin Aşağılandığı; Resmi İdeolojinin Dayatıldığı Törenlere Tavır Alalım!" başlıklı bildiri ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın emri ile İstanbul Valiliği önce İl Özel Denetim Ekipleri tarafından bir denetim gerçekleştirdi. Özgür-Der'in söz konusu bildirisine imza veren şubeler ve diğer dernek ve vakıflar da bu süreçte İçişleri Bakanlığı'nın emriyle teftişe tabi tutuldu.

Ardından da Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı dernekler kanunundaki bazı maddelere istinaden "Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla kurulamaz!" hükmü gereğince Özgür-Der'in kapatılmasını talep etti. Ancak Valilik makamı tarafından kaleme alınan suç duyurusunda Özgür-Der'in sadece kanuna değil aynı zamanda ahlaka da aykırı hareket ettiği iddiası yer aldı.