1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. Türkiye Maarif Vakfı'nın Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı Yasalaştı
Türkiye Maarif Vakfı'nın Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı Yasalaştı

Türkiye Maarif Vakfı'nın Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı Yasalaştı

Türkiye Maarif Vakfı’nın kurulmasına dair kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabûl edilerek yasalaştı.

17 Haziran 2016 Cuma 07:03A+A-

Merkezi İstanbul'da olan “Türkiye Maarif Vakfı” adıyla bir vakıf kurulacak.

Türkiye Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabûl edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, vakıf; yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, örgün, yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açacak.

Benzer faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlarla yasal sınırlar içerisinde ortaklık dâhil her türlü işbirliği yapacak olan vakıf, öğrencilere, eğitim amaçlı burs, nakdî destek, defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile aynî destek sağlayacak.

Vakıf, Nakdî ve Aynî Yardım Kabûl Edebilecek

Bütün bu faaliyetleri yürütebilmek, faaliyetleri organize edebilmek için yurt içi ve yurt dışından nakdî ve aynî yardım kabûl edebilecek olan vakıf, yurt içi ve yurt dışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek.

Türkiye Maarif Vakfı tarafından yurt dışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak.

Mütevelli Heyeti, Yönetim ve Denetim Kurullarından Oluşacak

Mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak vakıfta, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olacak.

Mütevelli heyeti üyelerinin 4'ü Cumhurbaşkanı ve 3'ü Bakanlar Kurulu tarafından atanan 7 daimi üye ile 2'si Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.

Mütevelli heyeti daimi üyeleri, kendi aralarından 5 yıllığına başkan seçecek.

Vakıf, yurt içi ve yurt dışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek, devralabilecek ve ortak olabilecek.

Vakfın gelirleri, ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibeler de dâhil olmak üzere her türlü şartlı, şartsız bağışlar, yardımlar, yurt içi ve yurt dışı her türlü ürün, hizmet, menkul, gayrimenkul, irat ve vasiyet bağışları, aynî ve nakdî yardımlar, vakıf faaliyetlerinden elde edilen muhtelif gelirler, iktisadi işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanan gelirler, vakıf taşınır ve taşınmaz varlıkları ile diğer haklarının değerlendirilmesiyle sağlanan gelirler, Bakanlar Kurulu kararıyla genel bütçeden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılacak tutarlardan oluşacak.

Bakanlık Bütçesinden Vakfa 1 Milyon Lira

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde Türkiye Maarif Vakfı'nın kuruluşu, resmî senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre tesciline ilişkin işlemler, Milli Eğitim Bakanlığı’nca sonuçlandırılacak.

Yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Türkiye Maarif Vakfı'nın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa devredilmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyon lira aktarılacak.

Vakfın kuruluş merkezi olarak kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen taşınmaz, bedelsiz olarak verilecek.

Türkiye Maarif Vakfı'nın kurulmasından ve teşkilatlanmasının tamamlanmasından sonra, Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun gördüğü, yurt dışında kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak vakfa devredilecek.

“Her Yaz Bir Çiçekle Başlar”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, görüşmelerde soruları yanıtlarken üniversite kurmanın yeterli olmadığını ifade ederek, “Bir çiçekle yaz gelmez ama her yaz bir çiçekle başlar.” dedi.

Yılmaz, 2002'de 10 bin olan profesör sayısının şimdi 21 bin 889'a, doçent sayısının 5 bin 401'den 14 bin 380'e, yardımcı doçent sayısının 12 bin 621'den 33 bin 728'e çıktığını bildirerek, “Kötü mü oldu?” diye sordu.

21 Haziran’da

Tasarının yasalaşmasından sonra Danışma Kurulu önerisi getirildi. Genel Kurul’da kabûl edilen öneriyle TBMM'nin 17 Haziran Cuma günü çalışma kararı kaldırıldı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşimi 21 Haziran Salı günü, saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

AA

HABERE YORUM KAT