1. YAZARLAR

  2. A. Çimen

  3. Çocuklara Alternatif Animasyon “Allah Çocukları Sever”

Çocuklara Alternatif Animasyon “Allah Çocukları Sever”

Temmuz 2005A+A-

Günümüz bilgisayar ve teknoloji çağının, çocuklara yönelik alternatiflerinin icabı hepimizce malumdur. Küçük yaşta bilgisayarla tanışan çocuk, onun sayısız işlevlerinden kendince faydalanmak için uzun mesailer harcamaktadır.

Kimi zaman akıl almaz labirentlerde ve en derin kuytularda düşmanlarını (?) öldürmek, kimi zaman da dünyaca ünlü yıldız futbolcularla sanal dünyada maç yapmak için çaba sarfetmektedir. Delta Force, Dragon, Formula 1, NBA vb. sayısız oyunlarla günlerini deviren bu çocuklar için artık bilgisayar amaçsız bir araç halini almıştır. Televizyonlarda yayınlanan çizgi filmler de; aynı sanal dünyanın yalanlarını, daha küçük yaştaki çocuklara zemin teşkil etmek maksadıyla gün içinde saatlerce teşhir etmektedir.

Zira Dicimonlar, Pokemonlar, birbirlerinin kuyusunu kazmak maksadıyla bir toplanıp, bir dağılan çeteler bu animasyonların baş aktörleridir. İyiler niçin iyi, kötüler de niçin kötü anlamak pek kolay görünmüyor. Ancak savaş; yerde, gökte gerekirse galaksilerde devam etmelidir: Durum o safhaya vardı ki çocuklar bu aktörlerle özdeşim kurmak için balkondan dahi atladılar. Bu vahim bilgiler ışığında (!) ahlaki ilkelerin, sahih kültürümüzün içerisinde yer aldığı ve çocukların elinden tutabilecek çalışmaların gerekliliği göz önüne çıkmaktadır.

Azim Dağıtım'ın hazırlamış olduğu 7 adet VCD formatındaki "Allah Çocukları Sever" adlı çalışma sanal dünyanın yalanlarına ve kapitalist tüketim çılgınlığına karşı bir eser niteliği taşıyor. Yemyeşil ve huzurlu bir köyde geçen hikayede çocuklar arasındaki iletişim; sanal dünyanın aksine öl(me)mek, öldürmek ya da sürekli bir savaş halinde değil, kardeşlik, yardımseverlik, dürüst ve doğru sözlü olmak gibi ahlaki birtakım hasletlerle sağlanmaktadır.

Köyde düzenlenen geleneksel uçurtma yarışlarında Seyit'in yaptığı bir hile ile tehlikeli bir macera atlatılır. Hilesi anlaşılan Seyit ödül olarak verilen Baklagül adlı tavuğu kazanamaz. Buna çok öfkelenen Seyit'in hırsı bitmek bilmez ve her yıl köye gelen leyleklerden birine sahip olmak için çeşitli hileler hazırlar. Sonuçta bu hileleri, arkadaşları Ali ve Hüseyin'i ölümcül bir tehlikeye sürükler. Köyün fedakar kahramanı Behlül karakteri çocukları kurtarır. Öte yandan leylekler arasında çıkan liderlik kavgası, baba leylek ve Serdar arasında amansız bir mücadeleye dönüşür. Ve doğru olan kazanır...

Çocukların leyleklere olan düşkünlüğü ve onlar için yaptıkları fedakarlıklar filmde hayvan sevgisi temasının işlendiğine dikkat çekiyor. Yaptığı hileler yüzünden çok pişmanlık duyan Seyit'in dua ve yakarışları güzel görüntüler oluşturuyor. Doğru dürüst ve ahlaklı olmanın, huzurlu ve güzel bir yaşamın şartı olduğunun altı çiziliyor. Öte yandan ölümcül tehlike geçiren iki arkadaşın ve ailelerinin sabrı güzel bir örneklik serdediyor. "Allah Çocukları Sever" adlı çalışma çocuk zihninde hoş sedalar bırakacak bir eser niteliği taşıyor.

Azim Dağıtım ve Nakkaş Prodüksiyon öncülüğü ile Türkçe'ye çevrilen eser İran yapımdır.

Animasyon türü çalışmalar ve görsel yayın çocuk eğitiminde önemli bir boşluk dolduruyor. Zira Peygamberimizin sireti, peygamberler kıssaları ve sair dini içerikli çalışmalar bu alandaki boşluğu doldurmak için hazırlanmış başarılı çalışmalardır. Nitekim televizyonun çocuk tarafından çok kolay tüketilen bir meyve halini aldığı ve kapitalist kültürün hakim olduğu yayınların günden güne arttığı bu dönemde özellikle çocuklara yönelik çalışmalardaki içerik mühim bir sorumluluk arzediyor.

Bu mühim sorumluluk çerçevesinde müdrik bir emekle hazırlanmış "Allah Çocukları Sever" isimli eser de anne-babaların ilgisini bekliyor.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR