1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haftalık özet (8 Mart-12 Mart)
Haftalık özet (8 Mart-12 Mart)

Haftalık özet (8 Mart-12 Mart)

8 Mart-12 Mart tarihleri arasında neler yaşandı?

14 Mart 2021 Pazar 19:14A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye ve dünyanın gündemi hızla değişirken her şeye rağmen değişmeyen bir takım konular var. Haksöz Haber, içerik analiz ve yorum sitesi olarak Müslümanca bir bakış açısıyla gündemi değerlendirirken kendi gündemini de oluşturmaya çalışıyor.

Haftalık olarak hazırlamayı planladığımız ve yoğunlaşılması gerektiğini düşündüğümüz veyahut dikkatlerden kaçan hususlara özet raporlar halinde dikkat çekmeye çalışacağız. Bir yönüyle haftanın Haksöz Haber’den nasıl göründüğünün kısa bir değerlendirmesi olarak düşünülebilir.

8 Mart Pazartesi

Haftanın ilk dikkat çeken haberi ezanın İslam geleneğindeki yeri hakkında Fevzi Zülaloğlu’nun makalesi

 

Haksöz Haber çeviri yazıları devam ediyor. Yunanistan’ın Lesvos Adası’ndaki mülteci kampında gönüllü hekimlik yapan Dr. Nabiha İslam, Lesvos Adası özelinde Avrupa’daki mülteci kamplarında yaşanan insandışılaştırma ve zenofobiyi (yabancı nefreti) kaleme aldı. Makale Sümeyye Tepetam tarafından çevrildi.

 

Rıdvan Kaya’nın yazısında 24 senesinde 28 Şubat sürecinin bugün bize ne söylediğini vurguluyor ve muhasebe zorunluluğuna dikkat çekiliyor.

 

İçişleri Bakanlığı Aydın’da 92 yaşındaki kadını katleden caninin bileğindeki 3 Hilal dövmesinin görüntülenmesi üzerine soruşturma açmış. Aynı duyarlılık Suriyeli muhacirleri hedef alan yayınlarla ilgili olarak da gösterilmeli!

 

AK Partililer Times Meydanı’nda asılan "Stop Erdogan" yazılarına karşı çeşitli ülkelerde "Love Erdogan" ilanları astı. Bu kapsamda Diyarbakır kalesine de bunun Kürtçe versiyonunun asılması akla KADES uygulamasındaki adaletsizliği getirdi.

 

Müslümanların giyim şekillerine müdahale, Avrupa ülkelerinde günden güne artıyor. Son olarak, İsviçre'de burka/peçe yasağı, yapılan halk oylamasında yüzde 51,2'lik oranla kabul edildi. Peki, diğer Avrupa ülkelerinde durum ne?

 

“Değişen sosyolojide Kürt meselesinin karşılığı ve yeni bir yaklaşımın gerekliliği”  başlıklı yazısında Murat Koç, ırkçı ayrımcı politikaların çıkmazı nasıl derinleştirdiğini incelerken çözüm yolları hakkında da fikir veriyor.

 

9 Mart  Salı

Eski Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Türkiye Varlık Fonu'nun genel müdürü olarak atandı.

 

İzmir'de başörtülü öğrencinin okula alınmamasının hükümetin hala yürürlükte tutmaya devam ettiği bir maddeden kaynaklandığı ortaya çıktı. Okul idarecileri yönetmelikten aldıkları yetkiyle yasakçılığı sürdürüyor.

 

Adalet Bakanı dün gece katıldığı televizyon programında hukuk düzeni ve insan hakları ihlallerine ilişkin önemli vaadlerde bulundu ama bu sabah Türkiye yine güne hukuk dışı gözaltı haberleriyle uyandı!

 

Türkiye reform paketleri ve yeni anayasayı tartışırken vuku bulan bazı hadiseler oldukça tutarsız görüntüler ortaya çıkartıyor.

 

İstifa haberleriyle güç kaybına uğrayan CHP, 24 Haziran seçimlerinde destek çıktığı kesimlerden vefa beklentisine girmiş olmalı ki bunu fark eden SP çevresinden Cihangir İslam vefa borcunu ödemekte gecikmemiş.

 

8 Mart dolayısıyla yayınlanan reklamlar kadınların hangi sorununa çözüm arıyor? Meseleyi geniş çerçeveden ele alan bir yorum analiz.

 

Sputnik haber kanalı, Rusya Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde Suriyeli muhalif güçlerin kimyasal saldırı mizanseni planladıklarını iddia etti.

 

Haksöz Haber, Haksöz Dergisi birikimini aktarmaya devam ediyor. Musa Üzer, “Kemalizm bitti!” söyleminin tutarlılığını sorgularken Müslümanların siyasal sosyal olaylara yaklaşımındaki zaaflara dikkat çekiyor.

 

10 Mart Çarşamba

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sapkın LBGT örgütleri meydanlardaydı!

 

Haksöz Haber medya kritik içerikleriyle Türkiye’nin basın yayın problemine dikkat çekiyor. Sevilay Yılman Habertürk’teki yazısında, Ayasofya Camii imamı Mehmet Boynukalın’ı hadsizce hedef gösteriyor!

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Mart Salı günü yaptığı grup toplantısında muhalefete ‘damat kadar taş düşsün başınıza’ diyerek tepki gösterdi. Siyasetteki ‘damat’ gerginliğini inceleyen bir yorum haber.

 

Boğaziçi Üniversitesi'ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla oluşan gündeme uluslararası güçlerin ve medyanın şaibeli ilgisi sıcaklığını korurken Twitter da rektörlüğün hesabını askıya alarak cephedeki yerini aldı.

 

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Çevre Koruma Kurumu Başkanı İsa Kalenteri’nin başına gelenler özgür düşünceye ket vuran kişi kültü’nün Türkiye’den ibaret olmadığını gösteriyor.

 

Rusya, Twitter ülkeye temsilci atamadığı için uygulamanın ‘bant genişliğini daraltma’ kararı aldı. Peki, bu karar ne anlama geliyor? Türkiye’de de tartışılan bant kısıtlaması gerçek anlamda problemleri ortadan kaldırabilir mi?

 

Dünyada aile yapısı ve aile kavramı yozlaşmaya devam ediyor. Batılı ülkeler bir yandan aile yapısını korumayı amaçlarken öte yandan 'özgürlük' mottosu ile bir serencamı yansıtıyorlar. Bizdeki durum ne? Deneyimli gazeteci Selahaddin Eş Çakırgil ağabey yorumluyor…

 

İsveç'te göçmen karşıtlığı ile bilinen aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi Milletvekili Richard Jomshof, katıldığı bir televizyon programında Müslümanlara hakaret ederek "İslam iğrenç bir ideoloji ve dindir." ifadelerini kullandı.

 

11 Mart Perşembe

Diyarbakır eski Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan’ın Dağkapı Devlet Hastanesine başhekim olarak atanmasıyla personel kıyımı başladı.

 

Şefik Sevim, Müslümanların inşa etmeleri gereken birliktelik ruhuna dikkat çekiyor.

 

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri ile ilgili bir açıklama yaptı.

 

BirGün isimli site okullara mescid yapılmasından endişe duyuyormuş! Sol-Kemalistlerin cami ve mescitlerden duydukları rahatsızlık İslam düşmanlıklarının en büyük göstergelerinden birisi haline geldi.

 

10 Mart gecesi meclisi verilen Doğu Türkistan önergesi AK Parti tarafından yine reddedildi.

 

Irkçılar ‘vatandaşlık’ konusu üzerinden Twitter’da mültecilere nefret kusmaya devam ediyor! Haberimizin Twitter paylaşımı altına da toplanan ırkçı-faşistler zeka seviyelerini gösteren yorumlarla günümüzü şenlendirdiler…

 

Bülent Turan’ın CHP’yi Atatürkçülükten uzaklaştığı şeklindeki eleştirisinde olduğu gibi, AK Parti adına kimi zaman yapılan eleştiriler politik olarak rakibi yıpratma adına hiçbir ilke ve tutarlılık gözetilmediğini gösteriyor. Rıdvan Kaya’nın yorumu…

 

Geçtiğimiz günlerde ajanslara düşen bir haber Oda TV’yi çok üzmüş!

 

Türkiye’de siyasetten spora, sanattan eğitime neredeyse her alanda eleştiri kabul edilemez hale geldi. Eleştiri olarak ağızdan çıkan sözler veya sosyal medya üzerinden yayımlanan her düşünce veya paylaşım “rest” ile karşılık buluyor.

 

CHP'li Özel ABD İngiltere ve İsviçre'nin fakir ülkelere aşı üretimi bilgisi vermemesi üzerinden hükümeti eleştirdi: Türkiye'nin yönetimini değiştirmeliyiz.

 

12 Mart Cuma

PKK, baskılara rağmen Irak'ın Sincar ilçesinden çıkmıyor. PKK ve uzantılarıyla, Haşdi Şabi güçlerinin bölgeden çıkmasını isteyen Irak askerlerine örgüt yandaşları saldırdı.

 

Üsve-i Hasene olan Allah Resulü (s)’nün gıybetin verdiği zararlar hakkındaki hadislerinden bazıları. Haksöz Haber’de Riyâzü’s-Sâlihîn okumaları devam ediyor…

 

İslami hareketin emektarlarından Mehmet Alagaş, İzmir’de tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Rahmeten vasiaten…

 

Milli Piyango olarak bilinen kumar organizasyonu 18 Mart’ta şimdiden oldukça tepki çeken bir organizasyon gerçekleştirecek!

 

Rusya Kırım’daki işgalini her geçen gün genişletiyor! Rusya’nın artan tahakkümüne karşı yeterli kamuoyu dahi oluşmuş değil!

 

Bulgaristan'dan transit geçiş vizesi isteyen Sümeyye Yılmaz'ın talebi başörtülü olduğu için reddedildi!

 

Almanya’da ırkçılar devlet televizyonunda spiker Türkçe konuştuğu için vergilerinin peşine düştüler! Acaba Alman faşistleri ‘bizim’ ırkçıları ne kadar yakından takip ediyor? Söylemler birbirine oldukça yakın…

 

Amerikalılar, kişisel bilgilerinin çevrimiçi ortamlarda pervasız ve izinsiz toplanmasına bir şekilde ikna oldular. Peki ya bizler? İkna olmamız gereken bir durum mu var yoksa kaçınılmaz olanın bize zarar vermeyeceğini mi düşünüyoruz.

 

Fransa'da, havalimanında otobüste kıldığı namaz yıllar sonra "radikalleşme işareti" olarak nitelendirilerek işine son verilen şoför, işini geri almak için açtığı davada adaletin tecellisini bekliyor.

 

12 Mart Muhtırası’nın 50. Yılına girilirken Türkiye Sol’unun içler acısı hali bir daha anılmayı hak ediyor. Ancak Türkiye Sol’u, karanlık geçmişini ya aklamayı ya da suskunca es geçmeyi tercih ediyor. Nitelikli bir inceleme haber.

 

İnşallah bir aksilik olmazsa önümüzdeki hafta görüşünceye kadar Allah'a emanet olun...

HABERE YORUM KAT