1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rusya saldırılarına mizansen kılıfı uyduruyor!
Rusya saldırılarına mizansen kılıfı uyduruyor!

Rusya saldırılarına mizansen kılıfı uyduruyor!

Sputnik haber kanalı, Rusya Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde Suriyeli muhalif güçlerin kimyasal saldırı mizanseni planladıklarını iddia etti.

09 Mart 2021 Salı 15:53A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Rusya son günlerde Suriye’deki saldırılarını arttırdı. İki gün önce Rusya Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus ve Bab ilçelerinde iki ayrı noktaya balistik füze saldırısı düzenledi. Bu saldırılar neticesinde şu ana kadar 4 sivil yaşamını yitirdi.

Rusya bu tür saldırılarını yoğunlaştırmaya başlarken Rusya’nın Sputnik haber kanalı, Rusya Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde Suriyeli muhalif güçlerin kimyasal saldırı mizanseni planladıklarını iddia etti.

Sputnik haberi, “Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Aleksandr Karpov, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütü militanlarının İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki Kebane yerleşiminde provokasyon hazırlığı yaptığı yönünde bilgi elde ettiklerini açıkladı.” Karpov, "Teröristler, Suriye hükümet güçlerini sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamak amacıyla İdlib bölgesinin Kebane yerleşiminde özel olarak inşa edilmiş kampta, ölen ve yaralıları oynamaları için bölge sakinlerini kullanarak kimyasal saldırı mizansenini gerçekleştirmeyi planlıyor." şeklinde verdi.

Rusya’nın Sputnik haber kanalı daha önce de şubat ayında bu tarz ‘kimyasal saldırı mizanseni’ haberlerini dolaşıma sokarak Rusya propagandası yaptığını kanıtlamıştı. Bir ay arayla yeniden girişilen bu propagandanın bölgedeki Rus saldırılarını meşrulaştırma aracı olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Rus ve Esed ortak güçlerinin geçtiğimiz günlerdeki saldırısında Beyaz Baretlilerin müdahalede bulunduğu küçük çaplı yerel benzin istasyonunu hedef alınmıştı. Bu saldırıya müdalede bulunarak çıkan yangını söndürmek isteyen Beyaz Baretlilerden bir kişi yaşamını yitirmişti.

Rusya’nın acımasız hava saldırıları neticesinde milyonlarca insan Halep’ten ayrılmak zorunda kalmış yüz binlercesi ise yaşamını yitirmişti. Rusya’nın ve Esed Rejimi’nin yakın zamandaki tek ve en büyük hedefi de İdlib ve çevresi olunca İdlib gibi milyonlarca insanın yeniden imar ettiği, yaşadığı ve Türkiye’nin güvenli bölge olarak tahsis ettiği alan için riskler de büyüyor.

Rusya ve Esed güçleri sivil yerleşim alanlarını vurmaya devam ederken, uluslararası arenanın sessizliği de dikkatlerden kaçmıyor. Sivil toplum kuruluşları, Avrupalı devletleri Rusya ve Suriye Rejimi’nin sivillere uyguladığı saldırıları durdurmaya çağırdı.  

HABERE YORUM KAT

1 Yorum