1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Doğu Türkistan'a sahip çıkma sorumluluğu politik rekabete kurban edilmesin!
Doğu Türkistan'a sahip çıkma sorumluluğu politik rekabete kurban edilmesin!

Doğu Türkistan'a sahip çıkma sorumluluğu politik rekabete kurban edilmesin!

Dün gece meclisi verilen Doğu Türkistan önergesi AK Parti tarafından yine reddedildi.

11 Mart 2021 Perşembe 12:14A+A-

HAKSÖZ HABER

Çin’in Doğu Türkistan’daki etnik, dini, kültürel soykırımı artık bütün dünyanın malumu. BM başta olmak üzere çeşitli uluslararası organizasyonlar da bu konu hakkında çalışma yürütüyorlar. Bunun dışında birçok devlet de bu konu hakkında Çin’in tavrını kınayan hatta yaptırım uygulanmasını talep eden açıklamalar yaptılar.

İYİ Parti, Çin ve Rusya'yla yakınlaşma sürecinde kantarın topuzunu iyice kaçıran Cumhur İttifakı'nın iki bileşeni AK Parti ve MHP'yi Doğu Türkistan'da yaşanan büyük dram üzerinden sürekli test ediyor. Bu bağlamda Akşener ve partisi Meclis'teki soru önergeleriyle de AK Parti ve MHP'nin Uygur Müslümanların sorununa sahip çıkamadıklarını  kamuoyu nezdinde teşhir ve teyid ederek tabandaki duyarlılığın sesi ve temsilcisi olmaya matuf adımlar atıyor.

Doğu Türkistan için fiilen hemen hiç bir adım atamayan, açıkça soykırıma işaret eden Doğu Türkistan'daki toplama kampları gerçeğine karşı sesini yükseltemeyen bir Türkiye görüntüsüne İYİ Parti cephesinden gelen haklı itirazlar Cumhur İttifakı bileşenleri nezdinde şiddetli tartışma ve sarsıntılara sebebiyet veriyor.

AK Parti'nin bu meselede sergilediği sessizlik ve geçiştirici politikaların sürdürülemeyecek olduğu aşikar. Amerika ve Avrupa'nın riyakarlık ve tuzaklarla örülü Türkiye karşıtı politikalarını güya dengelemek namına Rusya ve Çin'le yakınlaşarak alternatif üretme stratejisi Doğu Türkistan gibi acılarla dolup taşan bir tablo karşısında izahı hiç mümkün olamayan derin bir süküt-u hayal doğuruyor.

Meral Akşener ve İYİ Parti'nin örtülü olarak HDP'yle ittifak ettiği söylemiyle oluşturulan siyasal ataklar Doğu Türkistan mevzusunda tümden hattı müdafaaya dönüşmüş durumda. Yerli ve milli sembollerin neredeyse tek geçer akçe olduğu, kürsülerden dizilere değin her platformda milliyetçiliğin yükseltildiği bir vasatta Doğu Türkistan meselesini bu şekilde ortada bırakmanın elbette maliyeti ağır olacaktır.

İYİ Parti, Doğu Türkistan konusunda daha önce de önerge sundu. Öncekiler de AK Parti tarafından reddedildi. Şimdi burada İYİ Parti’nin ‘samimiyetinin’ sorgulanmaya açık olduğunun aşikâr gerçekliğini ‘durumumuzun’ iyice anlaşılması için vurgulama ihtiyacı hissediyoruz. İYİ Parti mülteci düşmanlığı ile malum bir parti. Her fırsatta savaş mağduru, etnik, dini soykırıma uğramış olan Suriyeli mültecileri hedef alan bir partinin gösterdiği ‘insani’ tavırlar da sorgulanmaya açık hale gelir!

AK Parti, Çin’in olası yaptırımlarına karşı doğrudan tavır alamıyorsa bile meclisin ortak olarak yapacağı bir açıklamanın dahi en azından ‘niyeti’ göstermesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak mülteci düşmanı İYİ Parti’nin Doğu Türkistan önergesini reddederek verilen mesaj çok kötü bir fotoğraf ortaya çıkartıyor.

Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz ise dünyanın ortak bir tavır geliştirememesi sebebiyle sessizce yok olmaya devam ediyor!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum