1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haftalık özet (1 Şubat-5 Şubat)
Haftalık özet (1 Şubat-5 Şubat)

Haftalık özet (1 Şubat-5 Şubat)

1 Şubat-5 Şubat tarihleri arasında neler yaşandı?

07 Şubat 2021 Pazar 17:59A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye ve dünyanın gündemi hızla değişirken her şeye rağmen değişmeyen bir takım konular var. Haksöz Haber, içerik analiz ve yorum sitesi olarak Müslümanca bir bakış açısıyla gündemi değerlendirirken kendi gündemini de oluşturmaya çalışıyor.

Haftalık olarak hazırlamayı planladığımız ve yoğunlaşılması gerektiğini düşündüğümüz veyahut dikkatlerden kaçan hususlara özet raporlar halinde dikkat çekmeye çalışacağız. Bir yönüyle haftanın Haksöz Haber’den nasıl göründüğünün kısa bir değerlendirmesi olarak düşünülebilir.


1 Şubat Pazartesi

Haftanın ilk günü Myanmar’da yaşanan darbe ile başladı. Seçim sonuçlarının ardından tansiyonun yükseldiği Myanmar'da ordu, yönetime el koyduğunu ve 1 yıl boyunca ülkeyi yöneteceğini açıkladı.

 

Myanmar’da darbelerin serencamı hakkında derleme bir haber.

 

Medya kritikler devam ediyor. Suriye meselesinde onurlu duruşuyla tanınan Hakan Albayrak’ın şaşırtıcı yazısı incelendi.

 

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın çakarlı araçlarla Keskin Adliyesi’ne giriş yaptığı iddiası hakkına yapılan bir yorum analiz.

 

Yemen'deki savaşın başından beri Husilerin ablukası altında bulunan Taiz'de yaşayan Yemenliler, Middle East Eye'a keskin nişancılar, mayınlar ve diğer sıkıntıları anlatıyor. Yerinden haberciliğin güzel bir örneği olan bu yazı muhakkak okunmalı

 

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde öğretmenleri hedef gösteren sol yapıların saldırganlığı sürüyor. Haksöz Haber’de daha önce dikkat çekilen bu konu sol öğretmen sendikaları ve yayın organlarının yalan ve iftiralarla hedef gösterme mantığını görmek açısından ibretlik veriler sunuyor.

 

Bu haftanın en yoğun gündem maddesi olan Boğaziçi tartışmalarında Müslüman öğrencilere dönük ‘fişleme’ rezaleti hakkında yazılan bir yorum analiz. Üniversitede kendilerinden başkasına yaşam hakkı tanımayan sol-Kemalist grupların ‘özgürlük’ söylemlerindeki tenakuzu görmek açısından verimli okumalara imkan sağlayabilir.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı ‘meze listesi’ skandalı hakkında eleştirel bir haber yorum.

 

Biraz gündem dışı kalsa dahi İran’ın ‘nükleer anlaşmadan’ beklentisi noktasında yapılan tutarsız açıklamalar hakkında kısa ama öz bir inceleme.

 

2 Şubat Salı

Boğaziçi tartışmaları üzerinden normalleştirilmeye çalışılan sapkın akımlar İzmir’de saldırganlıklarını göstermeye devam ettiler.

 

"Çin'de yaşamak şu anda kafa karıştırıcı, çünkü aynı anda hem Kuzey Kore hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde olmak gibi bir his yaratıyor." diyor Çinli Romancı Yan Lianke. Çin'i yaklaşık on yıldır yöneten Xi Jinping hakkında kamuoyunu yansıyan doğru dürüst bir bilginin olmaması da bu bağlamda garip karşılanmamalı. Çin ve Xi Jinping üzerine özgün bir çeviri yazı...

 

Mazlumder, Halis Bayancuk’un maruz kaldığı yargı zulmünü gündeme taşımak için bir panel gerçekleştirdi. Çok ciddi hukuki boşluklar olan yargılama süreci dahil olmak üzere Halis Bayancuk davası hukukun yaşadığı trajediyi gösteren en önemli örneklerden birisi olma yolunda…

 

Boğaziçi olaylarında tarafların iddialarındaki bir takım boşluklardan bağımsız olarak gerçekliğinde şüphe bulunmayan ‘fişleme’ rezaletine karşı sol-Kemalist medyanın derin sessizliğini inceleyen bir haber yorum.

 

Mecra'da yayımlanan kapsamlı çalışma Hama Katliamı'nın başlangıç tarihine işaret ediyor. Katliam Esed rejiminin geçmişinin de bugünden ayrı düşünülemeyeceğinin kanıtı. İran rejiminin kanlı Suriye politikasının geçmişini görmek açısından da önemli hususlara dikkat çekiyor.

 

Pandemi sürecinde normalleşmenin en öncelikli şartı olarak gösterilen okulların açılması meselesinin ‘önceliğini’ tartışan bir yorum analiz. Peki, koronavirüs önlemlerinde normalleşme için asıl tartışılması gereken konu hangisi?

 

3 Şubat Çarşamba

Boğaziçi protestolarında gözaltına alınan 105 şüpheliden 76'sı serbest bırakıldı. Boğaziçi gerginliği devam ediyor...

 

Çin'in baskıcı politikalarını protesto etmek için İstanbul Başkonsolosluğu önünde nöbet tutan Doğu Türkistanlılar Çin’in İstanbul konsolosluğu önündeki eylemlerini Ankara Büyükelçiliğine taşıdı.

 

Melih Bulu'nun sapkın çevreler hakkında kullandığı ifadelerden yola çıkılarak süreç boyunca ortaya konulan tutarsız politikalar hakkında eleştirel bir haber yorum. 

 

Myanmar'da yaşananları anlamak için imkan sağlayan bir çeviri haber. Min Aung Hlaing, kuzeydoğu Myanmar'daki operasyonları yönetti. Binlerce Rohingyalı Müslümanın öldürülmesi emrini verdi. Defalarca soykırım suçlusu ilan edildi. Şimdi ise bütün ülkeyi kontrol ediyor!

 

DEVA Partisi'nin politik olarak kendisini konumlandırdığı zeminin 'kayganlığına' işaret eden başarılı bir analiz. 

 

Boğaziçi tartışmalarında üretilen dezenformasyonun toplumun haksızlıklara karşı göstereceği tepkileri sönümlendirme ihtimali hakkında yazılan bir yorum analiz. 

 

Boğaziçi tartışmalarında ‘Gezi’ kalkışması benzeri siyasi ortam oluşturulmaya çalışıldığına delil olarak gösterilebilecek tepkileri mercek altına alan ve aynı zamanda topluma rol model olarak yansıtılan 'tipleri' inceleyen bir çalışma.

 

Özgür-Der Üniversite Gençliği yayımladığı bildiriyle sol-Kemalist çevrelerin oluşturduğu algıya dikkat çekerken meseleyi ele alma noktasında zaaflı okuma biçimlerini de kritik ediyor.

 

4 Şubat Perşembe

Güney Uzun, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olayların toplumsal ve cinsiyetçi yaklaşımlarını analiz ediyor. 

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun attığı bir tweette "LGBT sapkınları" ibaresi bulunması Twitter tarafından nefret söylemi sayıldı.

 

Bülent Gökgöz'ün Haksöz Dergisi'nde 2012 senesinde yayımlanan kapsamlı makalesi, İskilip Atıf Hoca'nın şehadet yıl dönümünde şehidin mirasını hatırlamak adına önemli hususlara değiniyor. Bizler de bu vesileyle şehidi bir kere daha rahmetle anıyoruz!

 

Kafkas Kartalı Şeyh Şamil 4 Şubat 1871 senesinde Medine’de rahmeti rahmana kavuştu. Bu edebi incelemede Tolstoy'un Hacı Murat romanından hareketle Şeyh Şamil ve Kafkas halklarının mücadelesini değerlendiriliyor. 

 

Vatan Partisi ile bir ittifaklarının söz konusu olmadığını söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Perinçek'in biz ittifakın içindeyiz sözlerinin 'fasa fiso' olduğunu ifade etti.

 

ABD'nin yeni Ulaştırma Bakanı, Pete Buttigieg sapkın kimliğini gizlemeyen bir isim.

 

Yasir Bayram, Malik bin Nebi'nin Ekin Yayınları'ndan çıkan Çağa Tanıklığım kitabını değerlendiriyor. Yasir Bayram'ın Haksöz Dergisi'nde yayımlanan değerlendirmesi nitelikli bir bakış açısı ortaya koyuyor.

 

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki olayları ‘direniş’ adı altında gündemleştirmeye çalışan sol-Kemalist medya diğer taraftan ise İslami kesime zorbalık yapılması ve baskı uygulanması için tam gaz ihbarcılığına devam ediyor.

 

5 Şubat Cuma

Haksöz Haber, Haksöz Okulu birikimini aktarmaya devam ediyor... Hasip Yokuş'un  daha önce Haksöz Dergisi'nde yayımlanan yazısı dinin nasıl anlaşıldığı noktasında yaşanan değişime dikkat çekiyor.

 

Myanmar Müslümanların en çok eziyet gördüğü ülkelerden. Geçtiğimiz günlerde katliamcı ordunun generali bir darbe ile iktidarı ele geçirdi. Bu süreçte Müslümanların geleceği daha da belirsizleşirken Ahmet Varol'un incelemesi Myanmar’daki son durumu ve Müslümanların ahvalini hatırlatıyor.

 

Haksöz Haber'de Riyâzü’s-Sâlihîn okumaları devam ediyor. Bu hafta Müslümanların izzet ve şereflerine halel getirme ihtimali bulunan davranışlardan kaçınmaları gerektiği konusuna dikkat çekilmiş.

 

Kenan Alpay, Boğaziçi Üniversite'nde başlayan protestolar ve olayların yansımalarını analiz ediyor.

 

Finlandiya’nın ne kültürel ne de dini bir bağı olmayan Doğu Türkistan için gösterdiği bu hassasiyet Türkiye’deki siyasilere ders niteliği taşıyor.

 

Libya'da geçici yönetim Başkanlığına Muhammed Menfi, Başbakanlığa da Abdulhamid Dibeybe seçildi. Libya'da yaşanan değişim ülkenin ve coğrafyanın geleceğini nasıl etkileyecek, Haksöz Haber gelişmeleri aktarmaya devam ediyor.

 

Çetnikler tarafından Boşnak sivillere yönelik en kanlı saldırılardan biri, 5 Şubat 1994’te düzenlendi. Markale pazar yeri katliamında 68 kişi hayatını kaybetti, 144 kişi yaralandı.

 

Komplocu yaklaşımlar muhafazakar, sağcı, solcu veya ulusalcı siyasetçilerin temel argümanı haline gelmiş durumda! CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Boğaziçi'nde İslam düşmanı hezeyanların sorumlularını hemen bulmuş...

 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemlerle ilgili açıklamalarına tepki gösteren Abdullah Gül'ün avukatı Latif Cem Baran, istifa ettiğini açıkladı.

 

İnsan kaçakçıları TikTok videoları ile Esed rejiminin elinden kurtulmak isteyenler için reklam yayınlıyorlar!

 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum