
Bitâne: Güç ve ahlâk üretmekle çöküş ve çürümeye neden olmak arasında hayatiyet taşıyan önemli bir konu
Yönetimde en büyük tehlike, dış saldırılar kadar kontrolsüz iç halkalardır. Yanlış bir karar telafi edilebilir; fakat yanlış bir bitâne, yöneticiyi fark ettirmeden tüketir.
RECEP SONGÜL’in analizi:
Yönetim yalnızca karar vermek değildir; birbiriyle uyumlu ve yapılacak çalışmanın en ince ayrıntılarını ve uygulama yöntemlerini de bilen bir ekip oluşturmak, kararları taşıyacak, uygulayacak ve temsil edecek kadroları doğru seçme imtihanıdır aynı zamanda. Tarih, iyi niyetli fakat yanlış çevrelerle kuşatılmış nice liderin/yöneticinin, farkına bile varmadan kendi eliyle sonunu nasıl da hazırladığını gösteren örneklerle doludur. Yanlış seçilen sadrazamlar, elçiler, müsteşarlar, özel kalemler, müdürler, danışmanlar, yönetim kurulu üyeleri…!
Bu noktada mesele, tek başına liderlik kabiliyeti değil; liderin kimlerle yürüdüğü, kimleri içeri aldığı ve kimlere alan açtığı meselesidir. Zira bir yapının kaderi, çoğu zaman yöneticinin niyetinden ziyade çevresinin niteliğiyle belirlenir.
Bu bağlamda İslam düşüncesinde hayati bir kavram karşımıza çıkar: bitâne. Yani yöneticinin iç halkası, yakın çevresi ve ara kadroları; bir anlamda da ara elemanları.




