1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Zinayı Suç Olmaktan Kim Çıkardı?
Zinayı Suç Olmaktan Kim Çıkardı?

Zinayı Suç Olmaktan Kim Çıkardı?

Bazı kesimlerin gündeme getirdiği, "Zinayı suç olmaktan Ak Parti çıkardı" iddiası ne kadar doğru?

09 Kasım 2013 Cumartesi 23:32A+A-

HABER 10'un Haberi:

Öğrenci evleri tartışması sonrasında, zina konusu bir daha gündeme geldi.

Milli Görüş cephesi bir süredir yayın organlarında, zinanın Ak Parti döneminde kaldırıldığı konusunu işlemektedir.

Peki olayın geçmişi ne?

Zina, aralarında evlilik bağı olmayan kişiler arasındaki cinsel ilişkiyi ifade ediyor.

1926 tarihli eski Türk Ceza Kanunu 440. Maddesinde kadınlar, 441. maddesinde de erkekler için 'zina suçu'nu düzenliyordu. Fakat kadın için sadece 'cinsel ilişki'nin yeterli sayıldığı suç, erkek için 'kendi ikametinde veya diğer bir yerde başka bir kadınla herkesçe bilinecek surette ve karı-koca gibi yaşama' koşullarına bağlanıyordu!

Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemenin eşitliğe aykırı olduğu itirazı üzerine 23 Eylül 1996'da 441. maddeyi iptal etti. Mahkemenin verdiği 1 yıllık sürede yeni düzenleme yapılmayınca zina erkekler için suç olmaktan çıktı. Ancak bu iptal üzerine bu kez zina sadece 'kadın suçu' haline gelmişti. Bu eşitsizliğe de itiraz üzerine Anayasa Mahkemesi 23 Haziran 1998'de 440. maddeyi iptal etti.

TBMM, 2004 yılında iktidar ve ana muhalefetin uzlaştığı metin üzerinde Türk Ceza Kanunu reformunu görüşürken, AK Parti 'zina'nın tekrar suç sayılması için girişimde bulundu. Baykal 2004'teki AKP'nin bu girişimini 'ihanet' sayacağını açıkladı. Avrupa Birliği de, zinanın tekrar suç sayılmasının tam üyelik müzakerelerine geçişi etkileyebileceğini duyurdu.

AK Parti, uzlaşma sağlanamayınca 'zina'nın suç sayılması girişimden de vazgeçti ve yeni TCK 26 Eylül 2004'te yasalaştı, 12 Ekim 2004 tarihli Resmi Gazete de yayımlandı.

HABERE YORUM KAT

40 Yorum