1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. “Yasaklama Kararında Bir Arap Yetkilinin Parmağı Var”
“Yasaklama Kararında Bir Arap Yetkilinin Parmağı Var”

“Yasaklama Kararında Bir Arap Yetkilinin Parmağı Var”

İsrail'in yasakladığı 1948 Filistin İslami Hareketi'nin lideri Raid Salah, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada yasaklama kararında 'bir Arap yetkilinin de parmağı olduğunu' söyledi.

18 Kasım 2015 Çarşamba 20:02A+A-

1948 Filistin İslami hareketi Salah, Al Jazeera’de katıldığı bir programda, lideri olduğu hareketin İsrail tarafından yasaklanmasında bir Arap yetkilinin de rolü olduğunu savundu. Arap yetkilinin mensup olduğu ülkeyi 'doğru zamanda' açıklayacağını söyleyen Salah, söz konusu yetkilinin yasağın getirilmesinden önce Kudüs’teki ABD Başkonsolosluğu'ndan bir başka yetkiliyle telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti. Salah'a göre, ABD'li yetkili, 'Kerry ile Netanyahu arasında varılan anlaşma İslami Hareket'in yasaklanmasını kolaylaştıracak' ifadesini kullandı.

İsrail'in Fransa'da meydana gelen eylemlerden faydalanmaya çalıştığını belirten Salah, Tel Aviv'in özellikle tüm dünyanın İslami referanslı hareketlere karşı antipati duyduğu bu dönemde böyle bir kararı aldığını ifade etti.

İsrail'in getirdiği yasağı kabul etmediklerini belirten Salah, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın savunulması başta olmak üzere hareketin ilkelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

İsrail, dün, 1948 Filistin İslami Hareketi'ni yasaklamıştı. Netanyahu'nun liderliğindeki kabineden bazı yetkililer, bu harekete mensup olan Filsitinlilerin hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade etmişti.

1948 Filistin İslami Hareketi 

1948 Filistin İslami Hareket, 1971 yılında Şeyh Abdullah Nemir Derviş tarafından kuruldu. “1948 yılının Filistinlileri” yani İsrail vatandaşlığını taşıyan Filistinliler arasında ilgi gördü. Hareket, Müslüman Kardeşler örgütünün mensup olduğu ekole yakın. Ancak liderleri, İslami Hareket'in İsrail yasaları çerçevesine faaliyet gösterdiğini savunuyor.

Hareket 1996 yılında İsrail’in parlamentosu Knesset’e katılma konusundaki görüş ayrılığı nedeniyle ikiye bölündü. İbrahim Sarsur liderliğindeki Güney İslami Hareket, mücadeleyi Knesset’te devam ettirme kararını alırken, Kuzey İslami Hareket Raid Salah liderliğinde Knesset’te yer almayı reddetti.

Raid Salah, Filistinliler arasında ‘Aksa’nın Hocası’ lakabıyla tanınıyor. Salah’ın Mescid-i Aksa’yı korumaya ve İsrail’in onu Yahudileştirme girişimlerine karşı koymaya yönelik çok sayıda çalışmaları bulunuyor. Bunlar arasnda, Mescid-i Aksa’nın içinde yer alan Mervani Camii’yi restore etmek ve ‘Kutsal Emanetler için Aksa’ derneğini kurmak da var.

İsrail, 27 Ekim 2015’te ‘provokasyon’ yaptığı gerekçesiyle Salah’ı 11 ay hapis cezasına çarptırdı. 2013’te de benzer suçlamalalarla yargılanan Salah 5 ay hapis cezasına da mahkûm edildi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT