1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Türklerle Kürtler İlk Kez Cihangir'de mi Karşılaştı?"
Türklerle Kürtler İlk Kez Cihangirde mi Karşılaştı?

"Türklerle Kürtler İlk Kez Cihangir'de mi Karşılaştı?"

BDP Genel Başkanı Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Öcalan'ın İslam kardeşliğine vurgu yapmasını eleştirenlere "Türklerle Kürtler ilk kez Cihangir'de mi karşılaştı?" diye sordu.

26 Mart 2013 Salı 16:25A+A-

BDP Genel Başkanı Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Öcalan'ın Nevruzda okunan mesajında altını çizdiği İslam kardeşliği kavramına açıklık getirdi. İki halkın bin yıla yakındır birlikte yaşadığını belirten Demirtaş, "Kürtlerle Türkleri ilk kez Cihangir(İstanbul'da kozmopolit bir semt)'de mi karşılaştı sanıyorlar" dedi.

Demirtaş konuşmasında hükümetin taşeron politikasını sert bir dille eleştirdikten sonra, hafta sonunda Lüleburgaz'da yapılan yürüyüşe destek verdi. Demirtaş, konuşmasında Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarına da değinerek "Orta Doğu'da şu ana kadar yapılmış en büyük mitinglerden birini yaptık" dedi.

Selahattin Demirtaş'ın Meclis'teki parti grubunda yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:

"Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarında, Sayın Öcalan'ın kendi el yazısıyla gönderdiği mesajı dinlemek, tarihe tanıklık etmek ve o mesajın arkasında bulunduğunu göstermek için milyonlarca insan alana çıkıyorsa bu sosyolojik açıdan da kayda değer bir gelişmedir. Bunu anlamak yerine işi magazinleştirmeye çalışmak bu sürece yapılacak en büyük haksızlıktır. Orada bulunan herkes; Kürdü, Türkü, gazetecisi ve aydınıyla, başka partilerden temsilcileriyle, o mesajı heyecanla izledik.

Binlerce yıldır bize dayatılan bir çatışma anlayışına karşı bir manifestoydu. Mezopotamya, dünyanın pek çok yerinde uygarlık yokken insanlığın varolduğu bir yerdir. O toprakların kökünde birbirine saygı, kabullenme, bir arada yaşama vardır. Bir arada yaşarken, kendini yönetme anlayışı ve hukuku vardır. O mesajda de en büyük atıf bu köklerimize dairdir. Bize dayatılan ulus devletler, ırkçı-şoven anlayışlar nedeniyle, sanki tarihte hep böyle çatışmalı yaşamış gibi kabul ettik... 'Böyle gelmiş böyle gider' gibi kabul ettik... Oysa biz, bir arada ve farklılıklarımızla yaşayabiliriz. Nitekim geçmiş hukukumuzda, birbirini yok etmeye dönük bir anlayış yoktu."

"TABİKİ ORTAK PAYDA İSLAM, CİHANGİR'DE Mİ KARŞILAŞTIK"

"(Öcalan'ın verdiği) Bazı mesajlar ısrarla çarpıtılmaya çalışıldı. Mektupta yer alan '1000 yıllık İslam bayrağı' ifadesi gibi. O 1000 yıllık hukukta, katliam, zorlama, asimilasyon inkâr yoktur. O hukukun özü budur. Şimdi 1000 yıl önce o topraklarda Kürtler ve Türkler karşılaştıklarında, o toprakları birlikte yurt edindiklerinde, o halkları bir arada tutan şey İslamiyet'ti. Buna atıfta bulunmak niye rahatsız ediyor bazılarını? Bu gerçeği anlamadan, bu ortak köklerimizi anlamadan, hiç kimse kendine 'Müslümanım' da diyemez. O mesajda, ortak yaşam hukukunun gerçek kurallarına atıf vardır. Şimdi bazı çevreler, bu gerçeği ilk kez duymuş gibi feveran ediyor. Soruyorum, bunlar Türklerle Kürtlerin ilk kez Cihangir'de mi karşılaştığını düşünüyorlar?"

ÖNCE ÖLDÜRMEYİ BIRAKALIM

"Önce birbirimizi öldürmeyi bırakalım. Önce bunu durduralım. Birbirimizi düşman olarak görmekten vazgeçelim. Biz bu toprakların hakiki yaşayan sembolleri ve temsilcileriyiz ve eğer bizler birbirimizi yok etme anlayışını bir kenara bırakırsak, başkaları da gelip bizi bölme, parçalama, birbirine düşman etme politikasını sürdüremez. Burada solcusundan sağcısına, milliyetçisinden İslamcısına gayrimüsliminden Müslümanına, sınıf temsilcilerine herkese büyük görev düşüyor..."

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT