1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. “Türkiye'de ırkçılık nefret festivaline döndü”
“Türkiye'de ırkçılık nefret festivaline döndü”

“Türkiye'de ırkçılık nefret festivaline döndü”

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sunduğu Bi'KARAR Ver programına katılıp mültecilere yönelik saldırıları değerlendiren Galip Dalay, “Türkiye'de ırkçılık nefret festivaline döndü” dedi.

18 Ağustos 2021 Çarşamba 14:54A+A-

HAKSÖZ-HABER

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sunduğu Bi'KARAR Ver programının konukları Robert Bosch Academy Araştırmacısı Galip Dalay ve Gazeteci Levent Kemal oldu. Taliban'ın Afgan yönetimini ele geçirmesinin yanı sıra ağırlıklı olarak göç mevzuunun konuşulduğu programda çarpıcı analizlerde bulunuldu.

Mültecilere yönelik ırkçı söylemleri değerlendiren Galip Dalay, Mültecilerle ilgili tartışmaların seviyesiz bir duruma dönüştüğünü, söylemlerin Türkiye'de ırkçılık ve nefret festivaline döndüğünü vurguladı.

Galip Dalay sözlerine şöyle devam etti:

''Mültecilerle alakalı tartışmaların nasıl seviyesiz bir şekilde yapıldığını gördük. Daha önce de bir Tarih Kurulu Başkanı Suriyelilerle ilgili neredeyse ırkçı oryantalist söylemlerde bulunmuştu. Bu durum Tarih ve Tarih kurumlarının ne kadar sıkıntılı olduğunu da gösteriyor. 'Suriyeliler Türkiye kültürüne demografik tehdittir' söylemi yanlış bir söylemdir. Araplar tehdit olarak görüyorlarsa, Türkiye içerisindeki Arapların da adını koymadan bir tehdit unsuru gözüyle bakıyorlar anlamına geliyor. Bu söylemler de bizi Türkiye'deki vatandaşlık anlayışına götürüyor. Eğer Türkiye devletinin vatandaşlık anlayışı ırk temelli, kan temelli anlayışa sahip değilse; Türkiye'de yaşayan Suriyelilerden bazıları burada yıllarca kaldı, vatandaş oldu. Onların, Türkiye'de yaşayan Arap vatandaşlardan ne farkı kaldı? Vatandaşlık aldıktan sonra o milletin bir parçası oluyorsunuz. Bundan dolayı Suriyeli mülteciler tartışması ırkçılık ve nefret festivaline döndü. Bu meseleyi daha sahici bir şekilde tartışmalıyız.”

MUHALEFETİN SÖYLEMLERİ KÖRÜKLÜYOR

Türkiye'nin geçiş coğrafyasında bulunduğunu dile getiren gazeteci Levent Kemal, ''Jeopolitik olarak biz bir geçiş coğrafyasındayız. Bu yeni bir göç dalgası değil. 2015- 2016 yıllarında daha fazla göç varmış. Türkiye'de mevsimlik göç var ve bu sirkülasyon halinde. Sınırların çok gevşek'' dedi.

Gazeteci Kemal, muhalefetin dış politikada mültecilere yönelik bulunduğu söylemlerin, mülteci karşıtlığına neden olduğunu belirtti. Siyasilerin, göç akımlarını durduracağının da boş söylemler olduğunu ifade etti.

Levent Kemal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mültecilerin büyük bir bölümü Avrupa'ya geçmek için Türkiye'yi kullanıyor. Bizim gibi bu kadar medyayla içli dışlı değil buranın insanları, buraya geldiklerine onlara vaat edilen şeyler botlarla Yunan Adalarına geçip oradan Avrupa'ya gitmek. Türkiye'de çalışıp tekrardan Afganistan'a dönmek isteyenler var.”

 

 

 

HABERE YORUM KAT