1. HABERLER

  2. HABER

  3. Tarihî Yarımada Siluetinin Bozulmasına Tepki
Tarihî Yarımada Siluetinin Bozulmasına Tepki

Tarihî Yarımada Siluetinin Bozulmasına Tepki

Kültür Bakanı Günay silueti bozan inşaatın turizm imar iznine dayanılarak yapıldığını, bu duruma izin verilemeyeceğini söyledi.

19 Ekim 2011 Çarşamba 11:36A+A-

Zeytinburnu’nda inşa edilen ve Tarihî Yarımada’nın siluetini bozan gökdelenler Türkiye gündemine oturdu. Sivil toplum örgütleri, şehir plancıları, mimarlar ve vatandaşlar Ayasofya’nın ve Sultanahmet Camii’nin minarelerinin arasından yükselen gökdelenlere tepki gösterirken, kamuoyu gökdelenlerin siluetin üzerinde yükselmesinin sorumlularını merak ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nin ortak izniyle ASTAY Gayrimenkul tarafından yapılan en büyüğü 36 kat yüksekliğindeki üç gökdelenin inşaatı İstanbul kara surlarına çok yakın bir noktada. Gökdelenlerin silueti bozmasının ardından Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın geçen eylül ayında İstanbul Büyükşehir ve Zeytinburnu Belediye Başkanlıkları ile İstanbul Sit Alanları Alan Yönetim Başkanlığı’na bir yazı göndererek gökdelenlerin silueti bozmayacak bir yüksekliğe indirilmesini istediği ortaya çıkmıştı.
 

Günay: Hemen müdahale ettim

Dün Radikal gazetesinde yayımlanan bir haberde ise, söz konusu gökdelenlerin inşaatına ilk iznin 13. 04. 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verildiği iddia edildi. Habere göre, “2006 nisan tarihli 1/5000’lik ‘tasdik Planı’na göre Ataköy- Yedikule arasındaki bölgeye emsal yani yapılaşma alanı 2.5 olmak şartıyla istenilen yükseklikte inşaat yapılabilir” deniliyor. Konuyla ilgili Taraf’a konuşan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, söz konusu imar izninin 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde, Zeytinburnu’nun kentsel koruma alanı dışında kalan bölgelerinden Ataköy’e kadar bir alanı kapsadığını ve turizm amaçlı olduğunu söyledi. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanı olarak Atilla Koç görev yapıyordu.
 

UNESCO karşı çıkar

Bakanlık döneminde kentsel koruma alanını etkileyen alan içinde söz konusu izni uygulamaya koymadığını belirten Günay siluete karışan gökdelenlerin bu izni emsal alarak yapıldığını ve yükseklikle ilgili yazışmaların da Zeytinburnu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlıkları arasında gerçekleştiğini ifade etti. Gökdelenlerin İstanbul kara surlarına çok yakın bir noktada olduğunu ve mevcut yüksekliğin Tarihî Yarımada’nın siluetine zarar verdiğini belirten Günay, ortaya çıkan durumun UNESCO çerçevesine de aykırı olduğunu söyledi. Bu konuda belediyeyi defalarca uyardığını belirten Günay, gökdelenleri müze çalışmalarını yerinde incelemek için gittiği Yassıada’dan dönerken gördüğünü ifade ederek, “Biz bakanlık olarak Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli yazıyı yazdık. Artık bu noktada bizim yapabileceğimiz başka bir şey yok. Gökdelenlerin silueti bozmayacak bir yüksekliğe indirilmesi gerek” dedi.

Ertan Altan / Taraf

HABERE YORUM KAT