1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Polisleri Usûlsüz Dinlemeye 20 Yıl Hapis İstemi
Polisleri Usûlsüz Dinlemeye 20 Yıl Hapis İstemi

Polisleri Usûlsüz Dinlemeye 20 Yıl Hapis İstemi

Van'da çeşitli birimlerde görev yapan 3 polis memurunu usûlsüz dinlediği iddia edilen eski İstihbarat Şube Müdürü Gürel'in 20 yıla kadar hapsi istendi.

07 Nisan 2016 Perşembe 11:56A+A-

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başmüfettişliği’nin, usûlsüz dinlendiği iddia edilen 3 polise ait cep telefonları hakkında organize suç örgütü gerekçesiyle iletişimin tespiti kararıyla ilgili yazısında, tedbir uygulanan şahısların faaliyetlerinin gösterilen gerekçeyle örtüşmediği vurgulanarak, ilgili kolluk görevlileri hakkında yasal gereğin yapılmasını istemesinin üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Bu kapsamda hazırlanan iddianame, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabûl edildi. İddianamede, sanık eski İstihbarat Şube Müdürü Selahattin Gürel'in “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek”, “gizlilik ihlalinde haberleşme içeriklerinin kaydedilmesi” ve “iftira” suçlarından 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Polisin, ancak “devletin, ülkesi ve milletinin bütünlüğü, anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair tedbirler almak, ülke seviyesinde emniyet ve asayişi sağlamak” için telefon dinleyebileceği vurgulanan iddianamede, somut gerekçeden yoksun dinlemelerin kişinin ve toplumun hukukî güvenliğini zarara uğrattığının açık olduğu kaydedildi.

“Cemaat Adıyla Bilinen Yapıyla Bağlantılı”

İddianamede, İstihbarat Şube müdürlükleri nezdinde uygulanan bu işlemlerin ülke genelinde uzun zamandır yaygın ve sistematik bir şekilde yapıldığı vurgulanarak, “Kişilerin özel hayatlarının ihlali suretiyle elde edilen veriler konjonktürel olarak devlet adamı, siyasetçi, asker gibi ayrım yapılmadan, cemaat adıyla bilinen yapıyla bağlantılı bulunan haber kanalları, internet siteleri, görsel ve yazılı medya aracılığıyla ifşa edilmiştir.” denildi.

“Amaç: Cemaatin İsteğine Uymayanları Bertaraf Etmek”

Üst yapının, üst düzey devlet erkanının, siyasetçilerin, askerî şahısların, sivil toplum kuruluşu mensuplarının, kamu görevlilerinin dinlenmelerindeki nihai amacın karşıt görüşe sahip olanları veya cemaatin isteğine uymayanları bertaraf etmek olduğu vurgulanan iddianamede, nihai amacın, devlet, siyaset ve toplum yapısına müdahalede bulunmak suretiyle meşru ve demokratik yöntemlerle seçilen sivil otoriteyi etkisiz hâle getirmek olduğu bildirildi.

AA

HABERE YORUM KAT