1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan Başbakanı Mahkeme Önünde
Pakistan Başbakanı Mahkeme Önünde

Pakistan Başbakanı Mahkeme Önünde

Pakistan'da mahkemeye itaatsizlikle suçlanan Başbakan Gilani, Yüksek Mahkeme'deki lik duruşmasına çıktı.

19 Ocak 2012 Perşembe 09:40A+A-

Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'yle ilgili yolsuzluk davasını yeniden açması için İsviçre makamlarına başvurması istenen Başbakan Yusuf Rıza Gilani, duruşmada mahkeme kararına rağmen bunu neden yapmadığını anlattı.

Gilani suçlu bulunursa, kamu görevinde bulunması yasaklanabilecek.

Yaklaşık bir saat süren duruşmadan sonra mahkeme Şubat başına ertelendi.

Gövde gösterisi

Çok sayıda bakanla birlikte mahkemeye gelen Gilani, duruşmada mahkemeye ve Pakistan anayasasına saygı duyduğunu, amacının yargıya meydan okumak olmadığını ve Zerdari'nin dokunulmazlığı olduğuna inandığı için İsviçre makamlarına yazı yazmadığını söyledi.

AFP ajansına göre Gilani, "Arkadaşlarımla ve uzmanlarımla konuştum. Hepsi Zerdari'nin dokunulmazlığı olduğu konusunda hemfikir. Halkın üçte ikisinin oyuyla işbaşına gelen bir cumhurbaşkanı hakkında işlem başlatmak iyi bir mesaj vermeyecektir" dedi.

Gilani hükümeti hem yargıyla hem de askerlerle sorunlar yaşıyor.

İslamabad'daki BBC muhabiri Alem Makbul, duruşmada uzlaşmacı bir tavır sergilemesine karşın, Gilani'nin mahkemeye gelmesinin hükümet adına bir güç gösterisi olduğunu söylüyor.

Gilani uzun bir zamandır İsviçre makamları nezdinde harekete geçmeyi reddediyor. Ancak avukatı Aitzaz Ahsan, Başbakan'ın bu tavrını değiştirebileceğini söyledi, "İsviçre makamlarına bir mektup yazmanın sakıncası yok" dedi.

Zerdari ve 2007'de öldürülen eşi Benazir Butto, 2003'te İsviçre'deki bir mahkeme tarafından milyonlarca dolar aklamak ve İsviçre şirketlerinden komisyon almaktan gıyaplarında suçlu bulunmuştu.

Zerdari ve Butto karara itiraz ettiler ve 2008'de Pakistan Hükümeti'nin isteği üzerine dava düşürüldü.

Bu, Londra'da sürgünde olan Butto'ya ülkeye dönme ve 2008'deki seçimlere katılma yolunu açan af kapsamında düşürülen binlerce davadan biriydi.

Fakat 2009'da Yüksek Mahkeme, bu affın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti ve yeniden yargı sürecini başlattı. BBC

HABERE YORUM KAT