Sunuş

Ocak 2004A+A-

Sözün bittiği anlar vardır. Bu anlarda ya hikmetli tavır ve itidalli, azimli, kararlı duruş yitirilir; ya da dayatmalara, kuşatmalara hatta katliamlara karşı yüksek bir bilinç ve tavır aşkınlığı ile hayata yeni anlamlar katılır.

İnsan olmanın, kul olmanın, mü'min olmanın en çıplak biçimde tezahür ettiği anlar karanlığın ufkumuza en fazla çöktüğü zamanlardır. Karanlıklar içinde sınavı kazanmak, umudumuzu geleceğe taşımaktır. Bombalara, yıkımlara, işkencelere, tecrit duvarlarına ve kıyımlara karşı Filistin'de, Irak'ta yükseltilen intifada, bölgemizdeki adaletin ve özgürlük arayışının umudunu yeşertmektedir. İntifada bölge halklarının, Müslümanların diriliş ateşini yakıyor. Karanlığın adamlarını telaşa veren de bu diriliş ateşidir; ateşin aydınlığında hak ve adalet bilincinin parlamaya başlamasıdır.

Karanlığın neferleri. Katiller. Dün yine Filistin'de vurdular kardeşlerimizi, öncülerimizi. Dün altı yaşında bir fidan, bugün altmış altı yaşında ve elli yedi yaşında iki çınar. ABD icazetli Siyonist saldırganlar katlettikleri çocuk, genç, kadın, yaşlı Filistinliler listesine Filistin direnişinin mümtaz iki şahsiyetini ve öncüsünü daha kattılar. Önce tekerlekli sandalyesinde sabah namazına giderken Filistin'in ve ümmetin çilesini yüz hatlarında taşıyan bilge insan Ahmed Yasin'i verdik Rabbimiz katına. 22 Mart'ta şehidler kervanına katıldı bu bilge insan. Peşinden direnişin öncü tanığı ve emanetimizin taşıyıcısı Dr. Abdulaziz Rantisi düştü toprağa. Rantisi beraberinde vurulan kardeşleriyle 17 Nisan 2004'de dünya hayatıyla vedalaştı.

Bir acı düğümlendi boğazımıza. TV haberlerini dinlerken aldık acı haberleri ve peşinden telefonlardan, cep mesajlarından. Başta FDG olmak üzere birçok kuruluşumuz ilk defa eş zamanlı olarak Filistin halkıyla birlikte tepkilerini sergilediler Türkiye'de. Aynı zamanda Diyarbakır'da, Ankara'da, İzmir'de, İskenderun'da, Adapazarı'nda, Konya'da ve İstanbul'da ve diğer beldelerimizde İntifadaya yöneldi seslerimiz. Eş zamanlı olarak Siyonistlere ve işbirlikçi eğilimlere tepkilerimizi Siyonistlerin İstanbul konsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği önünde gösterdik. Ve dalga dalga illere ilçelere yayıldı protestolarımız. Gıyabi cenaze namazlarında dualarımız Rabbimize yöneldi. Ve dergimize de bu duaların ikisinin metin çözümlemesiyle başlıyoruz. Tabii ki öncelikle de Hasan Aycın'ın iç sızılarımızı estetik çizgilere döktüğü çalışmasıyla. Zehra Çomaklı'nın, Nureddin Durman'ın ve Rıdvan Kaya'nın değinileri ise Filistin'de onurdan ve insani değerlerden yana olanlara bir hal bildirimi sadece.

Şehid önderlerimizi tanıtan Turan Kışlakçı ve Ahmet Varol'un yazılarının yanı sıra, şehitlerimizle ilgili Türkiye'de gerçekleştirilen etkinliklerimiz de bu sayımızda yer aldı.

Makaleler ve Röportajlar bölümünde Siyonist işgal, Irak işgali, İran seçimleri, Suriye-Türkiye ilişkileri ve ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi üzerine yazarlarımız tespit ve açılımlarını sergilediler. Belgeler bölümünde ise, konunun güncelliği hasabiyle "Büyük Ortadoğu Girişimi"nin taslak metnini yayınlıyoruz. Abdullah Yıldız'ın yönetiminde Akif Emre, Mustafa Özcan ve İbrahim Kiras'ın katılımıyla gerçekleştirilen bu sayıdaki tartışma konumuz ise ABD'nin Ortadoğu Politikaları. Soruşturma konumuz ise yine Irak'la veya Ortadoğu ile ilgili: "Irak'ı Nasıl Bir Gelecek Bekliyor?"

Haziran ayının son günlerinde İstanbul'da NATO toplantısı yapılacak. Bu toplantının başat gündemi Büyük Ortadoğu Projesidir. Irak ve Filistin halklarının geleceği ve kimliği üzerinde ABD ve Küresel Kapitalizmin planlarını ifade eden İstanbul'daki NATO toplantısına karşı Türkiye Müslümanlarının ve diğer muhalif unsurların etkinlik ve tepkileri olacaktır.

Kültür-Sanat sayfalarımızdaki kitap tanıtımlarımız geçen yıl Filistin halkının acılarına ortak olurken Siyonistlerce katledilen Rachel Corrie'ye ithaf edilen Rumeysa adlı şiir kitabıyla başlıyor. Murat Ayar'ın, Murat Kurt'un ve Beşir Eryarsoy'un inceleyip tanıtımını yaptığı kitaplar ise okuyucusunu bekliyor. 'Aksa Haberden Seçme Yazılar' ve 'Filistin Güncesi' bölümlerimizle size dopdolu bir dergi daha sunmaya çalıştık.

İlgilerimizin diri ve irtibatlı olması dileğiyle selam ve sevgiler sunarız.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR