1. YAZARLAR

  2. Zehra Ç. Türkmen

  3. Son Peygamber Hz. Muhammed

Zehra Ç. Türkmen

Yazarın Tüm Yazıları >

Son Peygamber Hz. Muhammed

Aralık 2002A+A-

Allah'ın bizlerden murat ettiği şekilde sahih bir din anlayışına sahip olmak, hayatı doğru okumak ve doğru yaşamak için vahyin hükümlerini öğrenmek ve bu hükümleri pratiğe geçirmek zorundayız. Vahyi amelleştirmede üsvetun hasene (en güzel örnek) olan Hz. Peygamberin hayatı (sireti), kuşkusuz en önemli yol göstericidir. Bizlere ulaşmış olan vahyin hükümlerini öğrenmeye, bu hükümleri pratiğe geçirmeye yardım edecek bir mahiyet taşıyan siyer bilgisi, bizim olduğu kadar çocuklarımızın hayatında da önemli bir yer tutmalıdır.

Fakat ne yazık ki birçok önde gelen şahsiyette olduğu gibi Hz. Muhammed'in hayatıyla ilgili birtakım hurafeler, vahiyle uzlaşması mümkün olmayacak nitelikte yalan yanlış bilgiler zihinlerimizi kuşatmaktadır. Hz. Peygambere değer verme adına yapılan aşırı yüceltmeler, abartmalar, onun örnek alınmasını imkansızlaştırmakta, hayattan kopartarak onun misyonunu fonksiyonsuz kılmaktadır.

Bu nedenle de yanlış Peygamber anlayışını geleceğe miras bırakmamak için çocuklarımıza sunacağımız siyer bilgilerini iyi tahlil etmeli, gerekirse bu tahlilleri bizzat onlarla birlikte yapmalıyız. Böylece çocuklarımıza, aşırı yüceltilerek ya da basitleştirilerek etkisizleştirilen Peygamber yerine Kur'an Peygamberini tanıtmış ve kalıcı, sahih bir din anlayışını geleceğimize kazandırmış oluruz.

Bu sebeple şu an sinemalarda gösterimde olan "Son Peygamber Hz Muhammed" filmini de çocuklarımıza sunarken iyi şekilde analiz etmemiz gerekmektedir.

İslam'ın doğuş yıllarını anlatan animasyon türündeki filmin en temel amacı, yapımcısı olan Muvaffak al-Harity'e göre ister Müslüman olsun isterse olmasın herkese İslam'ın nasıl doğduğunu ve nasıl yayıldığını, bu yıllarda katlanılan sıkıntıları anlatmaktır. Yapımcı bu amaca istinaden filmin önemli bir misyon taşıdığını dile getirmektedir.

Filmin ABD'li yönetmen Richard Rich tarafından yapılmış olması küçükler kadar büyüklerin de ilgisinin artmasına neden olmuş. Fakat film, 11 Eylül sonrası yoğun tepki çekebilir endişesiyle ABD ve Avrupa da şimdilik gösterime sokulmamış.

Filmde Hz. Hamza'nın yüzünün gösteriliyor olması, İslami ölçülere aykırı olduğu gerekçesiyle el-Ezher Üniversitesi tarafından uygun görülmemiş. Fakat filmin yönetmeni, yaptığı değişiklikle Hz. Hamza'yı yay, Hz. Ali'yi de kılıçla temsil ederek Ezher Üniversitesinin onayını almayı başarmış.

İslam'ın ilk yıllarını daha çok ana hatlarıyla anlatan filmin içeriğini tahlil ettiğimizde ise fazla olmasa da zaman zaman abartılı ve yanlış sahnelerle karşılaşabiliyoruz.

Özellikle Hz. Peygamberin davetinin önünü tıkamak için amcası Ebu Leheb ve onunla beraber toplanan heyetin çözüm arayışları sırasında içeriye giren siyah kıyafetli -şeytan tiplemeli- birinin, "Muhammed'İ öldürün. Bu en kesin çözümdür" diyerek aniden gözden kaybolması, olayın bu şekilde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği noktasında çocukların dikkatini çekiyor. Ayrıca Hz. Muhammed'in amcası Ebu Talip filmin başından sonuna kadar Müslüman gibi gösterilmesi de dikkat edilmesi gereken ayrı bir nokta. Film izlenirken gözden kaçırılmayıp, denetlenmesi ve tashih edilmesi gereken benzer sahneler de ayrıca mevcut.

Birtakım çekincelere rağmen filmi çocuklarımıza izletmenin, içerisinde yaşadığımız, bizi kuşatmış ve dolayısıyla da çocuklarımızı da içine almış olan, değerlerimizi hiçe sayan birtakım televizyon dizilerinden ve sinemalardan (Ruhsar, Çocuklar Duymasın, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi vb...) uzak kalmak ve doğru bir yola adım atarak, Müslüman çocuk ruhunu inşa etmek açısından bir nebze de olsa faydalı olacağı inancını taşıyoruz.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR