1. YAZARLAR

  2. Florian Rötzer

  3. Pentagon Gizli Harekatlara Güveniyor

Pentagon Gizli Harekatlara Güveniyor

Ocak 2004A+A-

Şu ana kadar askerlerin direnişçi gruplara karşı etkin olamamasından dolayı, eski Irak istihbarat elemanları ile ortak çalışacak ve İsrail uzmanları tarafından eğitilecek özel timlere daha fazla görev verilecek.

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld son zamanlarda Irak'a daha fazla asker gönderme planları olmadığını tekrarlayıp durmakta.1 Seçim kampanyası arifesinde ABD'de de tartışılan savaşın ve onun sonucu olan işgale daha fazla para aktarmanın düşünülmediği ve daha fazla (ABD) askerin ölmesinin istenmediği belirtiliyor. Pentagon ve bakanlıklarla iyi teması olan Seymour Hersh ise New Yorker de ABD hükümetinin Irak'a daha fazla özel timler göndereceğini, bunun için Kongre'den izin gerekmediğini ve bunun gizlice yapılabileceğini bildirmekte. Ayrıca Irak'taki askerler direnişi kırmakta başarısız göründüklerinden, Saddam istihbaratının yüksek elemanları ve İsrail danışmanlarının ortak çalışmalarıyla özel timlerin gizli harekatları artırılacak.

Terörizme karşı savaşın özel timlerle ve gizli harekatlarla uygulanması, kendisini aynı yöntemlerle özdeşleşmeye götürmekte. Bush hükümeti 11 Eylül'den sonra özel harekat timlerini artırdı. 2004 savunma bütçesinde buna 6,5 milyar dolar tahsis edildi, ki bu önceki seneye kıyasla %30 artışa tekabül etmekte. Özel harekat timlerinin toplamı 50.000 asker. Yani başkanın ve Pentagon'un istediği gibi kullanabileceği, nizami ve gizli bir ordu. Afganistan savaşı esnasında önemli görevler üstlenen özel timler savaş sonrası da -şimdiye kadar pek başarılı olamasalar da- hala 'terörist avındalar'.

Hersh'in verdiği bilgilere göre2 askerlerin eylemlere karşı etkisiz kalması sonucunda, Task Force 121 isminde Army Delta Force, Navy Seals ve CIA'den oluşturulan özel bir tim, direnişçileri yakalamak veya öldürmek için bir araya getirildi. Anlaşıldığı kadarıyla asileri bastırmak için yıllardır Müslüman isyancı ve teröristlere karşı savaştaki tecrübesinden faydalanmak için İsrail'den akıl alınmakta. Doğrusu Mossad'ın ve İsrail askeriyesinin yöntemlerinin örnek alınması ilk kez olmamakta. İsrail askerleri gibi ABD askerleri de artık Irak'ta kasti öldürmenin yanında direnişçilerin evlerini de yıkmaya başladılar. Artık özel timler, çabuk ve etkili hareket eden, muhbirler ağı kurup idare eden, elde edilen bilgileri ani baskınlara çevirebilen İsrail komando birlikleri gibi organize edilecekler.

ABD özel timleri, İsrail komandoları ile Fort Bragg'da ve İsrail'de ortak tatbikatlar yaptılar.3 Şimdi de İsrailli uzmanlar Irak'ta danışmanlık yapacaklar. Irak'ta Amerikan-İsrail ortak faaliyetleri Ortadoğu'da büyük tepkilere yol açacağı için, İsrail hükümet yetkililerinden birinin Hersh'e dediği gibi, "Bu şimdilik gizli kalmalı." Amerikalılar için asıl sorun direniş grupları hakkında yeterli bilgilere sahip olmamaları. Bunu gidermek için ise Saddam'ın eski yüksek rütbeli istihbarat elemanlarını kazanıp, eğitmek hedefleniyor. Bu elemanların direniş gruplarının içine sızarak onlar hakkında bilgiler elde etmesi ve bu bilgiler ışığında Amerikan özel timlerinin -veya Pentagon'un oluşturmak istediği Iraklı paramiliter güçlerin- baskınlar yaparak, onları etkisiz hale getirmesi düşünülmekte. Amerikalılara göre direnişi organize ettiklerine inanılan Baas Partisi üyeleri sadece yüz yüze görüşmelere güvendikleri için aralarındaki iletişime vakıf olmak güçleşmekte. Bunun için ajanlar kaçınılmaz. Irak sivil idaresi eski danışmanlarından biri Hersh'e güya yeni stratejiyi şu sözlerle açıklamış:

"Kazanmanın tek yolu alışılagelmişin dışına çıkmak. Onların oyununu oynamak zorundayız. Gerillaya karşı gerilla. Teröre karşı terör. Iraklıları ancak korkuyla mağlup edebiliriz."

Eski bir CIA ajanı bunu daha çarpıcı şekilde dile getirmekte:

"Artık bu eskisi gibi değil; kendi adamlarınızdan birkaçının havaya uçurulduğunu gördüğünüzde, şartlar değişmekte. Şu ana kadar Amerikanvari şekilde davrandık, yani iyiler rolünde. Bundan böyle kötüleri oynayıp kazanacağız."

Hersh'in bildirdiğine göre Pentagon'da bazı kesimler özel timlerin gizli operasyonlarına karşı uyarmakta. Pentagon danışmanlarından birine göre 'Önleyici İnsan Avı' yeni bir Phoenix Programı'na dönüşebilir. Vietnam savaşında özel timler Güney Vietnam askerleri veya onların akrabaları tarafından verilen bilgilere göre Vietkong* veya onların sempatizanlarını tutuklamışlar veya öldürmüşlerdi. Muhbirlerin verdiği bilgiler çoğu zaman gerçeğe aykırı olduğu halde, on binlerce insan katledilmişti. Eğer masumlar öldürülecek olursa veya çok katı ve rastgele davranılırsa, bu ancak direnişi artırır, ki Irak'ta da başkası olmayacak.

Rivayetlere göre Pentagon'da artık sadece Saddam'ı ve ileri gelenleri halletmenin yetmeyeceği kanaatine varılmış. Saddam'a sadık olmayan orta dereceli Baas üyeleri direnişi organize etmektelermiş. Ayrıca direniş yerel olarak bazı kabileler, din adamları ve milliyetçi gruplarca sürdürülmekte.

Bir Amerikalı askeri uzmana göre "On binlerce eski subay ve asker işsiz. İşsiz akrabalarının kahvehanesinde veya dükkanında oturup, suikast planları yapmakta, emir alıp-emir vermekteler. Gece olunca da eylemlerine başlamaktalar."

Çev: Şeref Şimşek

Dipnotlar:

1- http://www.washıngtonpost.com/ac2/wp-dyn/A55016-2003Nov2?language=printer

2- http://www.newyorker.com/fact/content/?031215fa_fact

3- http://www.guardian.co.uk/Irak/Story/0,2763,1102940,00.html

*- Vietkong: Kuzey Vietnam askeri

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR