1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mısır İslami Cihad Liderlerinin Davasını Karara Bağlayacak

Mısır İslami Cihad Liderlerinin Davasını Karara Bağlayacak

Aralık 1996A+A-

Mısır mahkemesi İslami Cihad liderlerinden Abud ez'Zümer'in affı konusunu karara bağlayacak. Mısır İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bir kararla ülke hapishanelerinde bulunan mahkumların iyi hal içerisinde olmaları ve mahkumiyetlerinin yarısını doldurmaları şartıyla affedilmesini öngörüyor. Ancak mahkumların salıverilmeleri halinde devletin güvenliğine tehlike teşkil etmemeleride affın diğer bir şartı olarak konuyor.

Abud ez'Zümer Enver Sedat'ın öldürülmesiyle yakından ilişkisi görülerek tutuklanmıştı. Devlet Güvenlik Mahkemesi O'nu müebbed hapisle cezalandırırken Askeri Mahkeme 15 yılla cezalandırmıştı. Ancak Devlet Güvenlik Mahkemesi müebbed hapis cezasının uygulanabilir bölümünün 25 yıl olduğunu karara bağlamıştı.

İçişleri Bakanlığı'nın aldığı af kararından sonra İslami cemaatlerin davalarının çoğuna bakan bir isim olarak bilinen Muntasır ez'Zeyyat mahkemeye başvurarak müvekkili Abud ez' Zümer'inde bu aftan yararlanması gerektiğini ifade eden bir dilekçe sundu. Dilekçede Abud ez'Zümer'in de af kapsamına girdiği halde bundan yararlandırılmamasının kanuna uygun olmadığı belirtildi ve mahkumiyeti süresince iyi halinin görüldüğü, devlete yönelik hiç bir eylemin bu süre içersinde gerçekleşmediği bildirilerek mahkumun tahliyesi istendi. Avukat Zeyyat, cinayet ve adi suçlardan hapse girenlerin bu aftan yararlanırken devletin güvenliği gerekçesiyle ve siyasi olduğu için iyi hali görülmüş bir tutuklunun aftan yararlandırılmamasının garip bulduğunu ifade etti.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR