1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Aralık 1996A+A-

Hak Söz Davası

Siyonist saldırganlığı protesto için kaleme alınan bir bildiriden dolayı dergimiz sahibi Hamza Türkmen ve Yazı işleri müdürü Yılmaz Çakır aleyhine TCK 312 md. ve TMK 6. md. gereği açılan davaya 12 Kasım 1996 tarihinde İstanbul 5 Nolu DGM'de devam edildi. Mahkeme Yılmaz Çakır'ın beraatine karar verdi.

Aynı mahkeme, "Sistemin Korkulu Rüyası: Cezaevleri" başlıklı yazıyla ilgili olarak ise Hamza Türkmen ve Yılmaz Çakır'ın Terörle Mücadele Kanunu 6/1 ve son maddeleri gereği cezalandırılmalarını talep etti.

Avukatlar savunmalarını hazırlamak üzere mehil isteyince duruşma 20.12.1996 saat 10.20'ye bırakıldı.

Hüsnü Yazgan ve Arkadaşları

İstanbul 3 No'lu DGM'de 15.11.1996 günü devam edilen duruşmada atamalar nedeni ile yeni teşkil edilen heyet tutsak avukatlarının tahliye taleplerini reddetti. Bu dava ile "İslami Hareket Ana Davası' olarak bilinen, yine İstanbul 3 No'lu DGM'nin 1993/205 esas sayılı dava dosyası arasında irtibat bulunduğundan dolayı birleştirilmesi talep edilen dava, tutsak avukatlarının da bu yönde görüş bildirmeleri üzerine söz konusu dava ile birleştirildi. Bu davadan dolayı Hüsnü Yazgan, Ziver Kartal, Adil Ateş ve Abdulkerim Yağmur Metris Cezaevi'nde, Tamer Aslan ve İrfan Çağrıcı da Bandırma Cezaevinde tutuklu bulunuyorlar.

İslami Hareket Ana Davası

Karar aşamasına gelen ancak halen sonuçlandırılmayan bu davanın duruşmasına 15.11.196 tarihinde İstanbul 3 No'lu DGM'de devam edildi. Daha evvelden savunmalarını yapan ve müvekkillerinin beraatlerini talep eden sanık avukatlarının tahliye talepleri reddedildi ve duruşma 30.12.1996 saat 14.45' e bırakıldı. Bu davadan da halen Kutbettin Gök, M. Ali Şeker, M. Zeki Yıldırım ve Ekrem Baytap tutuklu bulunuyorlar.

Sivas Davası

Sivas Davasına 19.11.1996 tarihinde Ankara 1 Nolu DGM'de yeniden başlandı. Yargıtay, müslümanlar hakkında verilen mahkumiyet kararını yeterli görmediğinden TCK 146. md. gereği idam cezası ile cezalandırılmaları kanaati ile davayı esas yönünden bozmuştu. Yargıtayın bozma gerekçesine karşı diyeceklerini bildirmek üzere avukatlara süre veren mahkeme, duruşmayı 25.12.1996 saat 09.00'a bıraktı.

Mehmet Yaşasın ve Arkadaşları

Mehmet Yaşasın ve Arkadaşları ile ilgili davaya Diyarbakır 4 Nolu DGM'de 17.12.1996 günü saat 09.00'da devam edilecek. Mehmet Yaşasın ve 19 arkadaşı halen Adıyaman Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Rıdvan Çağrıcı'nın Duruşması

Daha evvelki duruşmada-savunmalar için süre veren mahkeme, duruşmayı 20.12.1996 saat 11.00'e bıraktı. Bilindiği gibi halen Bandırma Cezaevi'nde tutuklu bulunan Rıdvan Çağrıcı'ya, daha önce örgüt üyeliğinden 12 yıl 6 ay ceza verilmiş ve bu ceza Yargıtay'da usul yönünden bozularak DGM'ye geri gönderilmişti.

Üsküdar ve Çevresinde Müslümanlara Gözaltı

26.11 1996 tarihinde Terörle Mücadele ekipleri Üsküdar ve çevresinde bir operasyon düzenleyerek 7 müslümanı gözlem altına aldı. Gözlemaltına alınan Cem ve Akın Karabacak, Mehmet Akça, Timur Alber, Erdem Şahin, Ahmet Topaloğlu ve İbrahim Çolak'ın aileleri Terörle Mücadele birimine müracat etmelerine rağmen çocuklarının akıbetlerini öğrenemediler.

Gözlemaltına alınanların Öze Dönüş Kitabevi çalışanları ile bu kitabevine gelip gidenler olduğu öğrenildi. Gözlemaltı sebebi ise bilinmiyor.

Ceyşullah Operasyonunda Üç Tutuklama

Yahudi işadamı Sami Manisa'nın oğlu İshak Manisa'nın fidye almak amacıyla Kaçırılması eylemini gerçekleştirdikleri iddiasıyla gözaltına alınan ve yoğun işkencelerden sonra 22 Kasım tarihinde DGM'ye çıkartılan sekiz müslümandan üçü Ceyşullah örgütüne üye olmak suçlamasıyla tutuklandılar Metris Cezaevi'ne gönderildiler.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR