1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Ağustos 1997A+A-

Vahdet Vakfı Davası

Vahdet Vakfı yöneticileri Hüsnü Aktaş, Yusuf Akmaz, İbrahim Koca, M. Emin Bostancıoğlu ve Ahmet Töret'in yargılanmalarına Ankara 1 Nolu DGM'de 17.7.1997 tarihinde devam edildi. TCK 169. madde gereğince "cezaevinde bulunan terör örgütü üyelerine ve silahlı çete mensuplarına para yardımı yaptıkları" iddiası ile haklarında 7 yıl 6 ay kadar hapis cezası istemiyle itham edilen Vakıf yöneticileri iddiaları reddederek tahliyelerini talep ettiler. Mahkeme heyeti tahliye taleplerini reddederek sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve mahkemenin 24. 7. 1997 tarihine ertelenmesine karar verdi. Bunun üzerine mahkemenin sergilediği skandalı protesto eden müslümanlardan Zekeriya Bostan "tekbir getirerek mahkemenin huzurunu bozmaktan" dolayı 1 dakikalık jet yargılama sonucu 1 ay kesin hapis cezasına çarptırıldı. Vakıf yöneticisi 5 müslüman ve Zekeriya Bostan Ulucanlar Kapalı Cezaevine gönderildiler.

24.7.97 tarihinde görülen davada mahkeme başkam, suçun vasıf ve mahiyetine, mevcud delil durumuna göre, mahkemenin asker üyesinin muhalefetiyle oy çokluğu ile sanıkların tahliyesine karar verdi.

Bu dava ile ilgili DGM'deki skandallardan sonuncusu ise mahkeme başkanının duruşma başlamadan önce izleyicilere "Herhangi bir alkış ve gürültü istemiyorum. Adam gibi girin, adam gibi çıkın, yoksa sizi 6 ay hapis cezasına çarptırırım" diyerek tehditler savurmasıdır. Hukukun, hakimin ve mahkemenin ne olduğunun resmidir bu keyfi ve despot tutumlar,

Hak Söz'ün Davası

Dergimizin 72. sayısında yer alan "Darbe Tehdidi Düzenin Tükenmişlik İlanıdır" ve "Yaygın ve Bulaşıcı Bir Hastalık: Siyasi Tutarsızlık" başlıklı yazılardan dolayı Yazı İşleri Müdürümüz Kenan Alpay hakkında İstanbul 5 Nolu DGM'de açılan davaya 7.8.97 tarihinde saat 9.30'da devam edilecek.

Sivas Davası Sanıklarına Bombalı Saldırı

1 Ağustos tarihinde Ankara 1 Nolu DGM'de görülecek Sivas Olayları davasına Kırşehir Cezaevi'nde getirilen cezaevi arabasına bombalı saldırı düzenlendi. Kırşehir Cezaevi'nden getirilen cezaevi arabasına bombalı saldırı düzenlendi. Kırşehir'in Akpınar ilçesi yakınlarında park edilen bir araca yerleştirilen bombaların uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu mahkumları taşıyan cezaevi aracı ağır tahribat gördü. Mahkumlarda ve cezaevi araç görevlilerinde yaralananlar oldu. Saldırıyı üslenen örgütün Sivas davasını özellikle alevi-sünni temelli bir çatışmaya döndürmeye çalışan ve Başbağlar katliamında da sorumlu olan örgüt olması önemli

Mahkemenin 3. 9. 97 tarihinde görülmesi karara bağlanarak ertelenmesine karar verildi.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR