1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Aralık 1995A+A-

İzmir DGM'den Dört İdam

İzmir DGM 6 Kasım tarihli duruşmada kararını verdi. Yargılamanın başından itibaren olağan dışı yargılama usulleri uygulayan mahkeme heyeti işkence ile alınan sanık ifadelerini ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tanzim edilen gerçek dışı evraklara dayanarak Mahmut Uyan, Ahmet Şat, Şevket Baytap ve Abdüsselam Durmaz'a idam, Sevgi Engin'e 4.5 yıl ağır hapis cezası verdi. Daha sonra mahkemedeki iyi hallerinden dolayı bu dört müslümanın cezaları idamdan müebbet hapse, Sevgi Engin'in ki ise 3 yıl 9 ay'a düşürüldü.

Bilindiği gibi mahkeme heyeti daha evvel sanıkların olayla ilgileri bulunmadığı yolundaki şahit dinletme taleplerini reddetmişti. Ayrıca mahkemeye isim ve adresi verilen tanıkların dinlenme talebi reddedildiği gibi bu tanıklar mahkemece emniyete bildirilerek polis tarafından soruşturmaya tabi tutulmuşlardı. Sanıklar duruşma esnasında mahkemenin bu tutumu dolayısıyla mahkeme heyetini reddetmiş ve davadan çekilmelerini istemişlerdi. Bu talep de mahkemece reddedilmişti. Duruşma sonrası durum değerlendirmesi yapan sanık avukatları, polisin hazırladığı fezlekenin önce davaya esas alındığı, daha sonra da şekli bir yargılama yapılarak aynı fezlekeye uygun karar verildiğini söyleyerek kararı temyiz edeceklerini açıkladılar. DGM'nin ceza kararından sonra bu dört müslümanın, İzmir Buca Cezaevi'nden Bandırma'ya sevk edildikleri öğrenildi.

Tahir Gül Ve Arkadaşları ile İlgili Dava

13.11.1995 tarihli duruşmada bazı sanık avukatları savunmayı hazırlayamadıkları gerekçesi ile mahkemeden ek süre talep ettiler. Bilindiği gibi daha evvel savcılık mütalaasını vermiş ve 16 sanığın mahkumiyetini istemişti.

Mahkeme sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamak için yeniden süre vererek duruşmayı 15.01.1996 saat 10.00'a bıraktı.

4 No'lu DGM'den Ceza Talebi

İstanbul 4 No'lu DGM'de İslami Hareket davasından yargılanan dergimiz yazarlarından Rıdvan Kaya ve diğer sanıklar Mehmet Ali Bilici ve Zübeyr Gümüş hakkında savcılık ceza talebinde bulundu. 13.11.1995 tarihinde devam edilen davada savcılık makamı dosyada yapılacak başka işlemin kalmadığını bildirerek esas hakkındaki mütâlasının hazır olduğunu söyledi ve dosyayı hazırlayan hazırlık savcısının ceza talebini aynen tekrarlayarak sanıkların cezalandırılmaların talep etti. Bu durum, DGM'lerde gerek avukatların, gerekse de sanıkların suçsuz olduklarını ispat için ortaya koydukları delillerin ve en genelde de mahkeme safahatının, savcılık makamı açısından hiçbir anlam ifade etmeyen, boşuna gayretler olarak görüldüğüne dair yaygın kanaatin somut bir örneğini oluşturuyordu. Savcılık, Mehmet Ali Bilici ve Zübeyir Gümüş hakkında TCK 168/1 gereği en az 22.5 yıl, Rıdvan Kaya için TCK 169. madde gereği 4,5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezası talep etti. Sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamak üzere süre veren mahkeme duruşmayı 5.2,1996 saat 14.00'e bıraktı.

Düzce Tutuklularına İki Tahliye

Kamuoyunda Düzce davası olarak bilinen tutuklularla ilgili davaya Ankara DGM'de 22.11.1995 tarihinde devam edildi. Bu duruşmada tutuklulardan İkisi daha tahliye edildi. Halen 3 sanık bu davadan tutuklu bulunuyor. Duruşma delillerin toplanması için 18.12.1995 saat 10.00' bırakıldı.

İslami Hareket Ana Davası

27.11.1995 tarihinde İstanbul DGM'de devam edilen duruşmada sanık avukatları savunmalarını yaptılar. Avukatlar sanıkların cezalandırılması talebinin işkenceye dayalı emniyet ifadelerine dayandırıldığını, yargılama sırasında sanıkların olaylarla bir ilişkilerinin olmadığının anlaşıldığını, tüm sanıklara emniyette işkence yapıldığının belgelendiğini, işkenceye dayalı emniyet ifadelerinin kanun gereği delil olamayacağını söyleyerek tüm sanıklar için beraat talep ettiler.

Yargılama bazı eksikliklerin tamamlanması için ve karar verilmek üzere 29.1.1996 saat 14.00'e bırakıldı. Duruşmadan iki gün önce Üsküdar'da meydana gelen bir olay bahane edilerek İstanbul polisince İslami hareket operasyonu adı altında başlatılan sansasyonel takibatın etkisiyle duruşmada, medyanın yoğun ilgisine neden oldu. Duruşmaya ayrıca çok sayıda müslüman avukat ve dinleyicinin katıldığı görüldü. 29.1.1996 tarihli duruşmaya da geniş bir dinleyici kitlesinin katılması bekleniyor.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR