1. YAZARLAR

  2. A. Çimen

  3. Kur’an Okumalarına Dair

Kur’an Okumalarına Dair

Şubat 2005A+A-

Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlamanın farz olduğu Kur'an'da ve onu anlama çabasına hizmet eden sair Kur'an başlıklı çalışmalarda çok kez dillendirilmiştir. YEKDER (Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği) Yayınları arasından çıkmış olan "Kur'an Anlaşılsın Diye" adlı eser de bu anlayışa katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Kur'an'ı okumaya ve anlamaya yönelik geçmiş çalışmalardan da hatırlanacağı üzere konunun daha iyi anlaşılabilmesi için detaylı birtakım tasniflere girilmiştir. Bu tasniflerin başında da Kur'an'ın ne olduğu sorusuna verilen cevaplar geliyor. Kendi alanında yazılmış diğer kitaplarda olduğu gibi bu eser de Kur'an'ın muhtevasını, hitap şeklini alt başlıklarla pekiştirerek inceliyor. Vahiy kavramını; Kur'an-ı Kerim'de geçen farklı manalarıyla irdeleyen eser vahyin geliş şekillerini de verilen ayetlerle delillendirerek açıklıyor. Kısa ve öz paragraflardan oluşan bu açıklamalarda okuyucuya temel başlıklarla "Kur'an'da Kur'an" teması özetleniyor. Kur'an'ın bölümleri, isim ve sıfatları, Kur'an'la ilintili diğer kavramlar tek tek ele alınıyor. Bu bağlamdaki başlıklarda ayetlerin inişi, nüzul sebebi, muhkem ve müteşabihliği anlatılan eserde tefsir ve tevil kavramlarına daha fazla yer ayrılarak bu iki kavramın birbirinden farklı olduğu karşılaştırmalı olarak anlatılıyor. Kur'an tarihi hakkında da kısa bilgiler veriliyor.

Yine Kur'an'ı okumaya dair öneriler bölümünde, ayetlerin irdelenirken, tarihi bağlamının ve en mühim konulardan Kur'an üslubunun (edebi tarz, teşbih, alegori) bilinmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Önyargısız, bütüncül yaklaşımların önemine dikkat çekerken tertilen okumanın da elzemliğine ayetler ışığında yer veriliyor.

Okumaya dair öneriler bölümünden sonra Mehdi Bazergan'dan kaynak alınan tafsilatlı bir nüzül süreci tablosuna da yer veriliyor.

Kur'an'ın müyesser sıfatının bariz örnekliğinin sergilendiği eserde kısa, öz ve anlaşılır paragrafların yanı sıra yer yer şematik birtakım çizimlerle pekiştirmeler yapılıyor.

Eserde şimdiye kadar hazırlanmış Kur'an çalışmalarında rastlamadığımız test usulüne yer veriliyor. "Kur'an-ı Kerim Meal Soruları" adlı bölümde yer alan testlerde ayet verilip boşluk doldurulması ya da ayetten yola çıkılarak vurgunun şıklarda aranması isteniyor. Sorgulama metodu olarak test usulünü uygularken sorunun cevabını verecek ayetlerin numaraları da soruların kenarına iliştirilmiş. Yine bu testler otuz tane olup her cüze bir meal testi düşecek şekilde düzenlenmiş.

Kur'an'ı okuyup anlamadığını söyleyenler için hiçbir kapının açık kalmadığı başta Kur'an-ı Kerim'in kendisinde ve onu okuma-anlama üzerine yapılan alternatif çalışmalarda yinelenmiştir.

Hayatımıza Kur'an'a göre yön verme bilinci ve aynı bilinç üzere yaşamanın onuruyla…

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR