1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. İslami Bilgilenme ve Bilinçlenmeye Katkı: İlimyurdu ve Kitapları

İslami Bilgilenme ve Bilinçlenmeye Katkı: İlimyurdu ve Kitapları

Kasım 2008A+A-

Misyon temelli İslami yayıncılık alanında gözlemlenebilir durgunluğun yaşanmaya başlandığı bir vakıa. İslami bilinçlenme sürecine katkı iddiası ile tebarüz etmiş yayınevlerinin bir kısmının çeşitli nedenlerin sürüklemesi sonucunda yayın politikaları ve önceliklerinde başkalaşımların ve dolayısıyla da ticari kaygıların giderek belirleyici pozisyona büründüğü bir süreci solumaya devam ediyoruz. Böyle bir süreçte İslami bilinçlenme çabalarına katkıda bulunmak niyetiyle geçtiğimiz günlerde İlimyurdu Yayıncılık ve Eğitim Hizmetleri bünyesindeMana Yayınları kuruldu ve eşzamanlı olarak yayımlanan dört kitabı ile okuyucusunun karşısına çıktı.

Oldukça sade ve anlaşılır bir dil ile yazılan ve “Müslüman Olmak”, “Temel Kavramlar–1”, “Bitmeyen Savaş” ve “Niçin İslam” isimleri ile dikkat çeken bu eserlerin ilk üçü Nuri Yılmaz, sonuncusu ise Yusuf İmamoğlu tarafından kaleme alınmış.

Müslüman Olmak

“Müslüman Olmak” adını taşıyan ve İslam’ın bir kısım ritüellere indirgenemeyecek kadar dar bir din ve gönül işi olmadığı, dolayısıyla Müslümanın da sıradan, sürünün parçası pasif bir kişilik olamayacağını temel bir konu olarak işleyen birinci kitabında Nuri Yılmaz, İslami kimliği buharlaştırmaya dönük çeşitli geleneksel ve modern engeller üzerinde duruyor. Bu bağlamda harici faktörler olarak fasit çevre, düzen şakşakçısı medya borazanı ve tağuti sistemlere dikkat çeken Yılmaz, heva, terbiye edilmemiş nefis ve başta Mehdi telakkisi olmak üzere geleneksel akaid kitapları yoluyla Müslümanın kimliğine bulaşan birçok olumsuzluk zikrediyor. Bu meyanda Mehdi beklentisinin, Allah’ın dininin hâkim olması noktasında kendisine düşen sorumlulukları erteleyerek güçlü ve kuşatıcı bir cemaat ya da liderliğin yoksunluğu mazeretine sığınmanın veya salt kahhariye okuyarak şeyhinin kafirleri kahretmesini beklemenin açmazlarına değiniyor. Yılmaz, Müslüman olmanın İslami mücadeleye katılmak demek olduğunun, Müslüman şahsiyetin kendisinin, toplum ve siyasal yaşamda Allah’ın dininin hakim olması noktasında kendisine düşen gerekli gayreti kuşanmasının ve dolayısıyla tevfik/başarı noktasında da sünnetullahı gözetmek gerektiğinin altını çizmektedir.

Temel Kavramlar–1

İki ciltlik bir seri olarak tasarlanan “Temel Kavramlar”ın ilk kitabında İslami kimlik ve tasavvurun köşe taşları niteliğinde olan Kur’ani kavramların önemi üzerinde duran Nuri Yılmaz, tarihi süreç içerisinde Kur’an’dan kopuşun getirdiği sapmaların boyutlarına değiniyor. Tarihte ve günümüzde içi boşaltılan Kur’ani kavramların yeniden Kur’an’a arz edilip tashih edilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, kitap boyunca Vahy, Kur’an, Nebi-Rasul ve Sünnet kavramlarını geniş bir yelpazeye yayarak inceliyor.

Bitmeyen Savaş

Üçüncü kitabı olan “Bitmeyen Savaş”ta Nuri Yılmaz, Âdem’den bu yana süregelen çok yönlü hak-batıl mücadelesinin doğasına ve gelişim seyrine değiniyor. Konuyu modern zemine de çekerek başta milliyetçilik ideolojisi olmak üzere İslam ve Müslümanları kuşatan Batı/l menşeli kavram ve ideolojileri İslami mücadele perspektifi uyarınca işlemeye çalışıyor. Bu çerçevede egemen kapitalist sistem ve emperyalizm karşısında İslam dünyasında gözlemlenen ulusal kurtuluşçuluk ve sosyalizm temelli muhalefeti de masaya yatıran Yılmaz, bunların bir zamanlar ümmet coğrafyasındaki yoğun etkisinin İslam’ın adalet, özgürlük ve kurtuluş vadeden bütüncül mesajının bilinmemesinden ileri geldiğini belirtiyor. Süreç içerisinde ise İslami uyanış ve dirilişin yaygınlaşması sonucunda İslami hareket çizgisinin gelişip muhalefet odağına dönüştüğünün altını çiziyor. Sonuç olarak kitapta çok yönlü hak ve batıl, İslam ve küfür ya da tevhid ve şirk çatışmasının evrenselliğinin altını çizen Yılmaz, günümüzde ise bunun İslami hareketler ile şeytani şer odakları arasında sürdüğünü ifade etmektedir. İslami tarih felsefesine mütevazı bir deneme niteliğine haiz olan “Bitmeyen Savaş”, mücadele metodolojisi iddiasında bulunmamakta, perspektif sunmayı amaçlamaktadır.

Niçin İslam?

Mana Yayınları’nın dördüncü kitabı olan ve Yusuf İmamoğlu tarafından kaleme alınan “Niçin İslam?” eseri ise Müslüman davetçilere hitap etmekle birlikte çeşitli anlam arayışları içerisinde olan, ancak İslam’ın kuşatıcı mesajı ile buluşamadığından farklı kulvarlara savrulan kişilere dönük yazılı bir tebliğ çalışması olarak tasarlanmış.  

Bu çerçevede kitapta öncelikli olarak ilk insandan beri insanlığın kendisine ulaşmaya çalıştığı evrensel değerler olan adalet, özgürlük ve mutluluk kavramları ele alınmakta. Bunların insanlar için nasıl bir ihtiyaç olduğu, insanların bu kavramları nasıl ele aldıkları ve bu kavramlarla ilgili doğru beklentinin ne olduğu tespit edilmeye çalışılmakta.

Daha sonra ise günümüz ideolojilerinin adalet, özgürlük ve mutluluk vaatleri; Batı’nın liberal-kapitalist, sosyalist vb. versiyonlarının bu bağlamdaki vaatlerinin niteliği ele alınarak bunları karşılamayıp karşılayamayacakları tartışılmakta. Sonuç olarak da kitap, beşer kaynaklı hiçbir hayat görüşünün insana adalet ve mutluluk sağlayamayacağı, bunun ancak İslam’la mümkün olabileceği ifade edilip İslam’ın yaklaşımını diğerleri ile karşılaştırmalı olarak gözler önüne sermekte.

Bu eserlerin küçük hacmi, özenli görselliği, sade-anlaşılır dili ve zengin içeriğiyle özellikle de lise düzeyindeki yaş gruplarına hem bilgilendirme/öğretici yönüyle hem de bilinç-perspektif aşılaması açısından katkılarda bulunacağını ifade edebiliriz. Bu dört kitabı ile İslami yayıncılığa adım atan İlimyurdu Yayıncılık ve Eğitim Hizmetleri’ni tebrik ediyor ve bilinç ufkumuzun beslenip gelişmesine katkı mahiyetindeki yayın çalışmalarının hayırlı olmasını diliyoruz.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR