1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. İslam Dünyasından Haberler -Temmuz-

İslam Dünyasından Haberler -Temmuz-

Eylül 2003A+A-

01 Temmuz 2003

Kudüs'teki Zeytin Dağı, Siyonist İşgalcilere Açıldı: Kudüs'teki Zeytin Dağı yeniden Müslüman olmayanlara da açıldı. Üç yıldan bu yana yalnızca Müslümanlara açık olan Zeytin Dağı'nı İsrailli küçük gruplar ve turist grupları polis korumasında ziyaret edebildi.

Kudüs'te 'Barış' Zirvesi: İsrail ve Filistin Başbakanları bugün son haftalardaki üçüncü görüşme için Kudüs'te bir araya geldiler. İki lider görüşmede "Yol Haritası" olarak adlandırılan Ortadoğu sözde barış sürecini ele aldılar.

Batı Şeria'da Bir Filistinli Şehid Edildi: İsrail işgal ordusunun, Batı Şeria'da Tulkarem ile Kalkilya arasındaki bir kontrol noktasındaki askerlerin, üzerlerine tabanca ile ateş açan bir Filistinliyi şehid ettiği bildirildi.

02 Temmuz 2003

Beytüllahim'de Kontrol Filistin Polisinde: İsrail işgal ordusu, Yol Haritası barış planı uyarınca, Batı Şeria'daki Beytüllahim kentinden çekildi. İsrail işgal ordusuna ait cipler ve zırhlı personel taşıyıcıları kenti terk etti.

Powell: "Irak Operasyonu İsrail'e Esneklik Sağladı": Powell, dün Amerikan Fox News TV'ye verdiği demeçte, Irak'taki rejimin devrilmesinin Ortadoğu barış süreci üzerinde olumlu bir etkisi bulunduğunu belirterek, ''Irak'taki savaşın sona ermesi ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle İsrail'e yönelik tehditlerden biri ortadan kalkmış oldu ve gerçekten de Ortadoğu ve Körfez bölgesindeki güç dengesi değişti'' diye konuştu.

Abbas ve Şaron Arafat Konusunda Anlaşamadı: Şaron, Abbas'ın Arafat'a uygulanan ablukanın kaldırılması talebini kabul etmedi ancak Arafat'ın Ramallah'tan çıkıp Gazze'ye gitmesini teklif etti. Şaron'un, Arafat'ın Batı Şeria'dan çıkması halinde geri dönemeyebileceğini söylediği bildiriliyor.

03 Temmuz 2003

İşgalciler Kalkilya'da Bir Filistinliyi Şehid Etti: Filistin kaynakları, Siyonist İsrail askerlerinin Batı Şeria'nın Kalkilya kentinde bu sabah el-Aksa Şehitleri Tugayı'na mensup bir militanı şehid ettiğini duyurdu.

04 Temmuz 2003

Abbas, Direniş Gruplarını Kontrol Etmeye Çalışıyor: Pazar günü tarafların ateşkesi kabul etmesinin ardından, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, bu defa Hamas ve İslami Cihad'ı Filistin yönetimine katılmaları için ikna etmeye çalışıyor.

Siyonistler Yenilgi Psikolojisi İçinde: Siyonist İsrail'de yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, halkın büyük çoğunluğu, İntifada mücadelesinde Filistinlilere galip geldiklerine inanmıyor. Kamuoyu araştırması, halkın yüzde 73'ünün İsrail'in Filistinlilere karşı savaşı kazanmadığı düşüncesinde olduğunu ortaya koydu.

Filistin Polisi 5 Kişiyi Tutukladı: Filistin Halk Direniş Komiteleri (FHDK) sözcüsü, Filistin polisinin, Yahudi Yerleşim Birimleri'ne havan topu attıkları gerekçesiyle, Gazze Şeridi'nin güney kesimlerindeki Han Yunus mülteci kampında önceki gün 2, dün öğleden sonra da Gazze'de 3 kişiyi tutukladığını söyledi.

El-Aksa Şehidleri: "Ateşkese Bağlı Değiliz": El-Aksa Şehitleri Tugayı, Siyonist İsrail askerlerinin Batı Şeria'nın Kalkilya kentinde bir direnişçiyi şehid etmesi üzerine Filistinli gruplarca ilan edilen eçici ateşkese artık uymayacaklarını bildirdi.

05 Temmuz 2003

Ebu Merzuk: "ABD'nin Hamas'la Savaşına Herkes Karşıdır": Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas)'ın Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Dr. Musa Ebu Merzuk yaptığı son açıklamasında, Amerika'nın Hamas'ın dağıtılması çağrısına tepki gösterdi ve böyle bir savaşa herkesin karşı olduğunu ifade etti.

Mayın Patladı Siyonistler Saldırdı; 1 Şehid: Gazze Şeridi'nde Han Yunus kentinin Huzaa beldesi yakınlarında işgal ordusunun çekilmeden önce bıraktığı bir mayının patlaması üzerine saldırıya ugradıklarını sanan Siyonist askerler Filistinlilere rast gele ateş açtı. Saldırıda bir Filistinli şehid olurken biri de yaralandı.

06 Temmuz 2003

Filistin Halk Kurtuluş Komiteleri de Ateşkese Katıldı: Filistinli direniş gruplarından ''Filistin Halk Direniş Komiteleri'' de geçici ateşkese katıldığını açıkladı. Komite tarafından yayımlanan bildiride, '' İşgalci İsrail'in, Filistinli mahkumları serbest bırakması; suikastlara son vermesi; Arafat'a uygulanan ablukanın kaldırması; Filistin bölgelerine yönelik askeri saldırıların durdurması ve yeni Yahudi yerleşim bölgeleri kurmaması koşuluyla 3 aylık ateşkese uymayı kabul ediyoruz'' ifadesine yer verildi.

Siyonistler 8 Bin Tutsaktan Sadece 300'ünü Serbest Bırakıyor: İşgalci İsrail hükümetinin, sadece 300 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını kabul ettiği bildirildi.

07 Temmuz 2003

900 Filistinli Tutsak Açlık Grevinde: Siyonistlerin Askalan zindanında tutuklu bulunan Filistinli 900 esir, işgalcilerin serbest bırakılan tutsaklara yönelik uyguladıkları ayrımcılığı protesto etmek ve dayanışmak amacıyla açlık grevi başlattı.

İşgalciler Saldırmaya Devam Ediyor: Ateşkese rağmen İsrail işgal güçleri Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırılarını devam ettiriyorlar. Dün de Gazze'nin güneyindeki Rafah bölgesinde bulunan Metahin sınır kapısında tarım arazisine saldırarak geniş bir araziyi tahrip ettiler. İşgalciler bu sabah erken saatlerde de Tubas'ın Derağime mahallesinde bir evi kuşatmaya alarak saldırdılar.

Hamas ve İslami Cihad: "Serbest Bırakma İşi Bir Oyun": Hamas ve İslami Cihad, İsrail işgal devletinin 350 kadar Filistinli esirin serbest bırakılacağına dair açıklamasının bir tiyatro oyunu mesabesinde olduğunu dile getirdiler. Açıklamada bugün 8 bin Filistinli İsrail zindanlarında tutulurken 350 kişinin serbest bırakılmasının bir şey ifade etmeyeceği ve tüm esirlerin serbest bırakılması gerektiği vurgulandı.

08 Temmuz 2003

Abbas, Şeyh Ahmed Yasin'le Görüştü: Filistin Başbakanı Mahmud Abbas göreve geldikten sonra ilk kez Hamas'ın kucusu Şeyh Ahmet Yasin'le görüştü. Abbas'ın Filistinli direniş hareketlerini kontrol altına almaya çalıştığı ve Ahmet Yasin'le görüşmesinin nedeninin bu olduğu iddia edildi.

Siyonistlerin Cumhurbaşkanı Ankara'da: Siyonistlerin Cumhurbaşkanı Moşe Katzav, resmi ziyaret için Ankara'ya geldi. Katzav ve eşi, Esenboğa Havaalanı'nda Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından karşılandı.

10 Temmuz 2003

Tel Aviv'de İstişhad Eylemi; 2 Ölü: İsrail'in Tel Aviv kentinin kuzeydoğusundaki feda eyleminde 2 kişi öldü. Batı Şeria yakınlarında bulunan Kefar Yabetz Siyonist yerleşim yerindeki feda eyleminde bir erkek ve bir kadının öldüğü duyuruldu. Eylemi, İslami Cihad'ın Cenin Kanadı üstlendi.

İşgalci İsrail AB Üyesi Olmak İstiyor: Siyonist işgal devleti İsrail, Avrupa Birliği üyeliği için girişim başlattı. Birliğin dönem başkanı İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin İsrail'in üyeliğini destekleyen açıklamalarından da cesaret alan Tel Aviv yönetimi, Avrupa Birliği'ne komşularıyla tüm sorunlarını çözmeyi hedeflediğini resmen açıkladı.

Abbas'tan İstifa Tehdidi: Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'ın, Yaser Arafat'ın liderlik ettiği el-Fetih'in Merkez Komitesi'ne istifasını sunduğu, Komite'nin ise Abbas'ın istifasını reddettiği bildirildi.

İşgal Güçleri 1 Filistinliyi Şehid Etti: Siyonist İsrail işgal askerlerinin, Batı Şeria'da düzenledikleri saldırıda bir Filistinliyi şehid ettikleri bildirildi.

11 Temmuz 2003

Üç Filistinli Yaralandı: Bir Yahudi yerleşim birimine sızmaya çalışan üç Filistinli, işgal askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralandı.

Bir Siyonist Yaralandı: İşgalci İsrail güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Batı Şeria yakınlarında bulunan bir otobanda seyreden bir araca Filistinli direnişçilerce ateş açılması sonucu bir Siyonist yaralandı. Olaydan hemen sonra işgal güçleri bölgede geniş çaplı arama operasyonu başlattı.

12 Temmuz 2003

Gazze'de Tutuklular İçin Gösteri Yapıldı: Gazze Şeridi'nde bulunan Cebaliye mülteci kampında, 3 bin Filistinli, tüm Filistinli mahkumların salıverilmesi için gösteri yaptı. Gösteriye katılanlara hitaben bir konuşma yapan Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Nizar Neyyan, "Geçici ateşkes süresince eğer tüm Filistinli mahkumlar serbest bırakılmazsa mahkumlarla takas yapmak amacıyla Yahudi askerlerini kaçıracağız" dedi.

Filistinli Tutuklular Açlık Grevine Devam Ediyor: Siyonist İsrail'in kuzeydeki Mecdo Askeri Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Filistinliler, işgalcilerin Hamas ve İslami Cihad üyelerini serbest bırakması için başlattıkları açlık grevini sürdürüyorlar.

Bir Filistinli Şehid Edildi: İsrail Radyosu, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınırı geçmeye çalışan bir Filistinlinin öldürüldüğü, ikisinin de yaralandığını duyurdu.  

14 Temmuz 2003

Siyonistler Filistinli Tutsakları Bırakmıyor: Cezaevlerinden sorumlu Filistinli Bakan Hişam Abdürrezzak, İsrail'de tutuklu bulunan Filistinli mahkumlar sorununun ''çıkmazda olduğunu'' ve bu sorunun çözülmesi için uluslararası müdahalenin gerektiğini belirtti.

Mofaz; "Gazze'ye Operasyon Yapabiliriz": İsrail Genelkurmay Başkanı Moşe Yaalon, Fransız Paris-Match Dergisi'ne yaptığı açıklamada, Filistinli liderlerin 'terörist' altyapıları yok etmemeleri durumunda "Gazze'de operasyon yapabilecekleri" tehdidinde bulundu. Yaalon, "Filistinli liderler terörist altyapıları yok etmeye karar vermezse, Gazze'de bir operasyon yapma seçeneğini değerlendirebiliriz" dedi.

15 Temmuz 2003

Tel Aviv'de 1 Kişi Öldürüldü, 2 Kişi Yaralandı: Siyonist İsrail'in Tel Aviv kentinde bir lokantaya giren bir Filistinli, 1 kişiyi öldürdü 2 kişiyi ağır yaraladı. Bu eylem 29 Haziran 2003 tarihinde 3 aylığına ilan edilen şartlı ateşkesten sonra Tel Aviv'de meydana gelen ilk eylem olma özelliğini taşıyor.

Arafat-Abbas Anlaşmazlığı: Siyonist işgal devleti İsrail ile yürütülen müzakerelerde benimsenecek tavır yüzünden araları açılan Filistin Lideri Yaser Arafat ile Başbakan Mahmud Abbas'ın, anlaşmazlıkların temelde giderildiği bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli yetkili, bu akşam bir araya gelen Arafat ile Abbas'ın aralarındaki görüş ayrılıklarını giderdiklerini belirterek, "Arafat ile Abbas, İsrail ile gelecekte yapılacak müzakerelerde benimsenecek tavırla ilgili bir formülde anlaştı" dedi.

Filistinli Kadın Tutsaklara Saldırı: İsrail parlamentosu Knesset'teki Arap kökenli milletvekillerinden Muhammed Bereke, İsrail İçişleri Bakanı Tsahi Hencebi'den Nefiye Teretsa Hapishanesi'nde tutulan Filistinli kadın tutsakların maruz kaldıkları kötü muameleler, saldırılar ve aşağılamalar hakkında soruşturma yapılması için bir ekip oluşturulmasını istedi.

Hamas ve İslami Cihad: "Silahları Bırakmayız": Hamas ve İslami Cihad Hareketi yayınladıkları ortak bildiride Ebu Mazin hükümetinin Filistinli direnişçilerin silahlarını toplamaya kalkışmasının tehlikeli bir girişim olduğu ve bu konunun bir kırmızı çizgi niteliği taşıdığını vurguladılar.

İşgalciler Filistinli Çobanın Kol ve Bacaklarını Kırdılar: İşgalci askerler, koyunlarının gasp edilmesine izin vermeyen 23 yaşında bir Filistinli çobanı ölesiye dövdü, kol ve bacak kemiklerini kırdı ve bedenini yüz metre boyunca taşların, dikenlerin üzerinden sürüklediler.

16 Temmuz 2003

"Barış" Oyun, İşgal Tam Gaz: "Yol Haritası" planı başlığı altında sözde "barış" görüşmeleri yürütüldüğü iddia edilerek Filistin meselesi konusunda dünya kamuoyu yanıltılırken İsrail işgal devleti Batı Yaka ve Gazze bölgelerindeki gayri meşru işgalini yasallaştırmaya çalışıyor. İsrail parlamentosu dün akşam Likud Partisi'nden 26 üyenin ve "aşırı sağcı" olarak nitelendirilen siyonist partilerin destekleriyle çıkardığı bir kararla "Batı Yaka ve Gazze bölgelerinin gerek tarihi yönden, gerek uluslararası yasalar ve gerekse İsrail'in imzalamış olduğu anlaşmalar açısından işgal edilmiş bölgeler olarak kabul edilemeyeceğini" ileri sürdü.

Arafat-Abbas Krizi Çözümsüz: ABD ve İsrail dayatmasıyla özerk yönetim başbakanlığına getirilen Mahmud Abbas'la, özerk yönetimin lideri Yasir Arafat arasındaki kriz bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Mısır istihbarat şefi Ömer Süleyman'ın her iki tarafla yaptığı görüşmelerden de bir sonuç elde edilemedi.

Irak'taki Filistinliler Perişan: Amerikan işgal güçleri, Filistinlilere karşı kin ve nefret duygularını Irak topraklarını işgallerinde de bütün çıplaklığıyla ortaya koydular. Savaş öncesinde bazı yorumcular, Amerika'nın Irak'ı işgal etmesinin amaçlarından birinin Filistinli mültecileri bu ülkeye yerleştirmek olduğunu ileri sürüyorlardı. Oysa Amerikan işgal güçleri, bu ülkeye daha önce yerleşmiş Filistinlileri kovarken Yahudilerin yoğun bir şekilde arazi satın alabilmeleri için kolaylıklar sağlıyorlar.

17 Temmuz 2003

Esad: "Ortadoğu Yol Haritası Yeterli Değil": Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Faruk El Şara ile görüştü. Suriye Devlet Başkanı Esad, görüşmede, Ivanov'a, mevcut 'Yol Haritası'nın, Suriye ile İsrail arasındaki ilişkileri düzeltmek için yetersiz olduğunu aktardı.

Siyonist Güçler, Cenin Kampı'nı İşgal Etti: Bu sabah erken saatlerde 20 tank eşliğinde Cenin mülteci kampını işgal eden Siyonist güçler Filistinli direnişçileri tutuklamayı amaçlıyor. Filistinlilerin bu saldırı ve işgal girişimine direnç gösterdikleri belirtiliyor.

18 Temmuz 2003

El-Fetih: "Ateşkese Uymayacağız": El-Fetih'e bağlı gerilla güçlerinden Dönüş Birlikleri adına yapılan açıklamada, işgal devletinin ateşkes konusunda kamuoyunu yanıltmaktan başka bir şey yapmadığını vurguladı. Açıklamada işgalci düşmanın toplantıların ve güvenlik organizasyonlarının arkasına sığınarak istediği her şeyi yaptığı, ateşkesin sadece Filistin tarafından istendiği vurgulandı.

Nablus'ta Bir Şehit, Bir Yaralı: Nablus'ta işgalcilerin bıraktığı bir patlayıcı maddenin patlaması 12 yaşında bir Filistinli çocuğun hayatını kaybetmesine, bir kişinin de yaralanmasına sebep oldu.

El-Fetih: "Ebu Mazin Hükümeti Dağıtılsın": Filistin Özerk Yönetimi'nin lideri Yasir Arafat'ın örgütü olarak bilinen el-Fetih hareketinin askeri kanadı el-Aksa Şehitleri Birlikleri, Ebu Mazin hükümetinin dağıtılmasını istedi.

19 Temmuz 2003

İsrail-İngiltere Ortak İstihbarat Teşkilatı: Siyonist İsrail Başbakanı Şaron ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, karşılıklı istihbarat alışverişi için yeni bir sistem kurma konusunda anlaştığı bildirildi.

İsrail'den, Mahkumlar Konusunda Geri Adım: Siyonist İsrail hükümetinin Filistinli mahkumların serbest bırakılması konusunda taviz vermeye hazır olduğu bildirildi. Siyonist İsrail'de yayımlanan "Haaretz" adlı gazetenin haberinde, serbest bırakılması tasarlanan yüzlerce mahkum arasında Hamas ve İslami Cihad üyelerinin de yer alabileceği belirtildi.

21 Temmuz 2003

Filistin Yönetimi Direniş Gruplarını Yasadışı İlan Etti: Filistin Yönetimi'nin, şiddeti destekleyen ve güç kullanarak değişimi hedefleyen grupları yasadışı ilan ettiği bildirildi.

Konuyla ilgili kararname, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ariel Şaron Kudüs'te görüşürlerken yayınlandı.

Batı Şeria'da Bir Filistinli Şehid Edildi: Batı Yaka'nın Cenin şehrinde 20 Temmuz 2003 Pazar akşamı, İslami Cihad Örgütü'nün askeri kanadı olan Kudüs Seriyyeleri'nin bir komutanı İsrail işgal güçleriyle girdiği çatışmada hayatını kaybetti.

22 Temmuz 2003

İsrail: "İran'ın Nükleer Programı Dünyayı Tehdit Ediyor": Siyonist İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, İran'ın nükleer programının tüm dünyanın istikrarını tehdit ettiğini ileri sürdü.

23 Temmuz 2003

Siyonist Yerleşimciler Tahliye Edilmek İstiyor: İsrail'de Siyonist yerleşimciler arasında yapılan bir araştırma, Filistin topraklarında yaşayan işgalci yerleşimcilerin çoğunun tazminat karşılığında bölgeyi terk etmeyi kabul ettiğini gösterdi.

24 Temmuz 2003

İsrail, İslami Cihad Sorumlusunu Tutukladı: Siyonist İsrail askerlerinin, İslami Cihad sorumlularından Ahmed Şabani'yi Batı Şeria'nın kuzeyinde yakalayarak tutsak ettiği bildirildi. İslami Cihad'dan yapılan açıklamada, Şabani'nin Cenin kenti yakınlarındaki Fahma köyünde yakalandığı belirtildi.

İsrail Filistinli Tutsakları Serbest Bırakmıyor: Filistin yönetiminin tutsaklardan sorumlu bakanı Hişam Abdurrazık, Filistinli tutsakların serbest bırakılmasıyla ilgili İsrailli yetkililerle yaptıkları görüşmelerin başarısız olduğunu açıkladı. Siyonist İsrail hükümeti salıverilecek tutsakların listesini açıklamadığı gibi salıverme şartlarına da açıklık getirmiyor.

İşgal Ordusundan Refah'a Baskın: İsrail işgal ordusunun, Refah'taki Filistin yerleşim birimlerine saldırı düzenlediği bildirildi.

25 Temmuz 2003

Abbas, ABD'nin İsrail'e Baskı Yapmasını İstiyor: Washington'da bulunan Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, İsrail'in, Yol Haritası barış planı çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi için ABD'nin baskı yapması ve Şaron'un cesur adımlar atması gerektiğini söyledi.

Arafat'ın Kuzenine Roket Saldırısı: Gazze'nin merkez hapishanesine düzenlenen roket saldırısında, 10 mahkum yaralandı. Saldırının hedefinin, Filistin lideri Yaser Arafat'ın kuzeni ve güvenlik şefi Musa Arafat olduğu belirlendi.

Bir İsrail Tankı İmha Edildi: Gazze'nin güneyinde bulunan Rafah şehrinin yakınında bir İsrail tankı, el-Fetih'in askeri kanadı durumundaki el-Aksa Şehitleri Birlikleri tarafından imha edildi.

Şaron'un Yeni Sürgün Planı: İsrail gazetelerinden Haaretz, işgal devletinin başbakanı Şaron'un Filistinlilerin bir kısmının Norveç'e yerleştirilmesi için bu ülkenin hükümetiyle görüşme yaptığını yazdı. Gazetenin iddiasına göre Şaron'un bu planıyla on binlerce Filistinlinin Norveç'e sürgün edilmesi amaçlanıyor.

Hamas: "Esirlerin Hepsi Serbest Bırakılsın": Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), yayınladığı bir bildiriyle İsrail zindanlarındaki Filistinli tutsakların tamamının şartsız bir şekilde serbest bırakılmasını ve herhangi bir tahdit ve gruplandırma yapılmamasını istedi. Hamas bildirisinde Filistinli tutsaklar meselesinin öncelikli ve en önemli meseleleri arasında yer aldığını vurgulayarak bu konuda herhangi bir taviz verilmesine kesinlikle karşı olduklarını bildirdi.

26 Temmuz 2003

Siyonist İşgalciler Ateşkes Dinlemiyor; Bir Çocuk Şehid Edildi: Siyonist İsrail askerlerinin, Batı Şeria'da Filistinli bir çocuğu öldürdüğü bildirildi. Görgü tanıkları, bir Siyonist askerin Batı Şeria'daki kontrol noktasından geçen araca ateş açması sonucu, aracın içinde bulunan 4 yaşındaki Muhammed Kabha adlı Filistinli çocuğun şehid olduğunu söyledi.

Abbas Bush'la Görüştü; Bush İsrail'e Baskı Yapmayacak : ABD Başkanı Bush, İsrail hükümetinden Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını istemeyeceğini belirtti. Abbas'ın Bush'tan ana talepleri arasında bulunan, İsrail'deki Filistinli mahkumların serbest bırakılması konusuna değinen Bush, "mahkumlar arasında bulunan, terörist eylemler düzenlemiş olanların bırakılmasını İsrail'den istemeyeceğini" kaydetti.

27 Temmuz 2003

Siyonist İsrail Göz Boyuyor: İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, Siyonist bakanlar 9'a karşı 14 oyla sadece 100 direnişçinin bırakılmasını kabul etti. Filistin halkı ve direniş örgütleri ise, işgalci İsrail'in elinde tuttuğu yaklaşık 20 bin tutuklunun bir çoğunu serbest bırakmasını istiyor.

Nasrullah, Esirler Konusunda İsrail'i Uyardı: Lübnan'da İsrail işgaline karşı başarılı bir direniş sergileyen Hizbullah'ın lideri Nasrullah, İsrail elinde tuttuğu Lübnanlı esirleri serbest bırakmazsa kendilerinin yeniden İsrail askerlerini kaçırmaya başlayacakları uyarısında bulundu.

28 Temmuz 2003

Siyonistler Göstericilere Ateş Açtı; 5 Yaralı: Batı Şeria'da, Siyonist İsrail'in "ayrım duvarı" inşasını protesto eden göstericilere işgal askerlerinin göz yaşartıcı bomba ve plastik mermilerle müdahale etmesi sonucu 5 kişi yaralandı. 

İsrail'in Kutsal Mekanlara Saldırılarına Dikkat!: Filistin Özerk Yönetimi Vakıflar Ve Din İşleri Bakanlığı, Arap ülkelerinin ve muhtelif İslam ülkelerinin yönetimlerine İsrail işgal devletinin başta Mescid-i Haram olmak üzere Müslümanların kutsal mekanlarına ve mabedlerine yönelik saldırılarını belgeleyen mektuplar ve dosyalar gönderdi. 

Şaron'un Duvar Şantajı: İsrail işgal devletinin başbakanı Şaron, Batı Yaka bölgesini, 1948'de işgal edilmiş bölgeden ayırmak için inşa edilen duvarın inşasının, ABD Başkanı Bush'un tenkitlerine rağmen devam edeceğini bildirdi.

Siyonist Lobiden Gül'e Arafat Tehdidi: ABD'deki Siyonist lobisi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den, kendisi ve Başbakan Erdoğan'ın İsrail ve Filistin'e yapacakları gezilerde, Yaser Arafat ile görüşülmemesini istedi. Aksi takdirde ilişkilerin kötüleşeceği tehdidinde bulundu.

Hamas ve İslami Cihad'dan Uyarı: Hamas ve İslami Cihad yaptıkları açıklamada, İsrail işgal devletinin saldırılarını, direnişçileri takip işini sürdürmesinin ve zindanlardaki tutsakları serbest bırakmamasının yeni bir patlamaya sebep olacağı konusunda uyarıda bulundular.

29 Temmuz 2003

İşgalcilerden Yeni Yerleşim Merkezi: İşgal devleti görünüşte, "Yol Haritası" planıyla ilgili "iyi niyet girişimleri" yaptığını iddia ederken Batı Yaka'daki Filistinlilerin topraklarının zorla gasp edilmesine yol açan yahudi yerleşim merkezlerine yenilerini eklemeye çalışıyor. 

Bir İsrail Askeri Ölü Bulundu: İsrail polisinin yaptığı açıklamaya göre, bir haftadan beridir kayıp olan bir İsrail askerinin cesedi dün Kefer Kuna yakınlarındaki bir zeytin bahçesinde bulundu. 

30 Temmuz 2003

Ahmed Barguti'ye 13 Yıl Hapis: İsrail askeri mahkemesi, Filistinli Ahmed Barguti'yi, 12 İsraillinin öldüğü saldırıları düzenlemek iddiasıyla 13 yıl hapse mahkum etti.

Şaron: "Duvar İnşası Sürecek": Amerika'ya sekizinci resmi ziyaretini gerçekleştiren ve ABD başkanı Bush'la görüşmeler yapan Şaron, Filistin'in Batı Yaka bölgesini 1948'de işgal edilmiş bölgeden ayırmak amacıyla inşa edilen "güvenlik duvarı(!)" inşasının devam edeceğini bir kez daha vurguladı.

Arafat: "İsrail Yeni Bir Berlin Duvarı İnşa Ediyor": Arafat, İsrail'in inşa ettiği ayrım duvarını; kentler ve kasabalar etrafında örülen bir 'Berlin Duvarı' olarak nitelendirdi.

31 Temmuz 2003

 "ABD Filistin'de İç Savaşı Kışkırtıyor": Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad, ABD ve Siyonist İsrail'i, Filistin'de iç savaş çıkarmaya çalışmakla suçladı ve ateşkes sürecini gözden geçirme uyarısında bulundular.

İşgalci İsrail Çekilmek İstemiyor: Ortadoğu barış sürecinde atılacak bir sonraki adımı belirlemek üzere İsrail ve Filistinli üst düzey yetkililer arasında yapılan bir görüşmede ilerleme sağlanamadı. Taraflar hangi kent ve kasabaların Filistin denetimine devredileceği konusunda uzlaşamadı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR