1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. İslam Dünyasından Haberler -Eylül-

İslam Dünyasından Haberler -Eylül-

Eylül 2003A+A-

01 Eylül 2003

İsrail'den Yine Katliam; 2 Şehid, 30 Yaralı: Siyonist İsrail helikopterlerinin F-16 savaş uçakları desteğinde Gazze Şeridi'ne düzenlediği füze saldırısında 2 Hamas militanı şehid oldu, çoğu çocuk en az 30 kişi de yaralandı.

Hamas ve İslami Cihad'tan Ortak Açıklama; "Necef'te İşlenen Çirkin Cinayeti Kınıyoruz": Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas ve Filistin İsliami Cihad Hareketi, yayınladıkları ortak bir bildiriyle Necef'te Ayetullah el-Hekim'in şehid olmasına neden olan vahşi saldırıyı şiddetle kınadılar.

İşgal Ordusu, Deyr-ul Balah'a Girdi: İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Filistin mülteci kampı Deyr-ul Balah'a bu sabah saldırdı. Filistin güvenlik kaynaklarına göre, İsrail işgal askerleri, buldozer eşliğinde ciplerle kampa girerek çevreye ateş açtılar. Askerlerin baskınında ölen ya da yaralanan olmadı.

02 Eylül 2003

5 Bin Filistinli Esir Açlık Grevinde!: Filistin Özerk Yönetimi'nin Esirlerden Sorumlu Bakanı Hişam Abdulaziz, 5 bin Filistinli tutsağın bu gün altı ayrı hapishanede açlık grevine başladığını duyurdu. Açlık grevinin, 25 gündür açlık grevinde olan Musa Dudeyn ve Ahmed el-Bergusi ile dayanışma amacıyla başlatıldığı belirtildi.

Oğul Şaron'a Yolsuzluk Sorgusu!: Şaron'un oğullarından Omri Şaron'un, 1999'daki seçim kampanyasına yasadışı yollardan maddi destek sağlanmasıyla ilgili polise bu gün ifade verdiği bildirildi. Daha önce bu iddialarla ilgili konuşmayı reddeden Omri'nin ifadesinin 9 saatten fazla sürdüğü belirtildi.

03 Eylül 2003

Hamas: "Cihadımız Sürecek": İşgalcilerin Hamas'ın ileri gelenlerine yönelik cinayet saldırıları devam ediyor. 1 Eylül 2003 Pazartesi gecesi de Hamas'ın askeri kanadı İzzettin Kassam Birlikleri'nin komutanlarından 34 yaşındaki Hıdr Bedevi el-Husari şehit edildi. Hamas'ın askeri kanadı tarafından olayla ilgili olarak yayınlanan bildiride bu tür cinayetlerin, Filistin halkının hürriyeti için verilen mücadeleyi etkilemeyeceği, işgalcilerin bu saldırılarına cevabın verileceği ve bağımsızlık mücadelesinin de sürdürüleceği vurgulandı.

İslami Cihad'dan ed-Da'mi Şehid Oldu: Filistin'deki İslami Cihad Hareketi'nin Batı Yaka'nın Tulkerem şehrindeki mensuplarından Abdulkadir Cihad ed-Da'mi işgalcilerin saldırıları sonucu şehit oldu. Abdulkadir ed-Da'mi'nin, seyahat etmekte olduğu sırada işgalci askerlerin, Cenin yakınındaki Fahme askeri geçidinde aracını durdurdukları, yakın mesafeden üzerine ateş ettikleri, Abdülkadir'in olay yerinde şehit olduğu haber verildi.

Arafat: "Yol Haritası Öldü": Filistin lideri Yaser Arafat, Siyonist İsrail'in yakın zamanda Filistinli direnişçilere yönelik düzenlediği saldırıların, Ortadoğu barış planı olarak sunulan "Yol Haritası"nı öldürdüğünü bildirdi.

04 Eylül 2003

Siyonistler Cenin'e Saldırı Düzenledi: İsrail işgal ordusunun, dün gece 10 kadar cip ve zırhlı araçtan oluşan birlikleriyle Cenin mülteci kampı ve Jarba yerleşim birimine saldırdığı bildirildi. Saldırıda sırasında açılan ateşle 65 yaşındaki bir Filistinlinin bacağından vuruldu.

Cenin'de 1 İşgalci Öldürüldü: Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınında Siyonist bir grubun Filistinlilerin üzerine ateş açması sonucu çıkan çatışmada 1 işgalci öldürüldü biri de ağı yaralandı.

İsrail Güney Lübnan'ı Bombaladı: İsrail savaş uçaklarının, Güney Lübnan hava sahasını ihlal etmesi üzerine Hizbullah güçleri uçaksavar ateşi açtı. İsrail işgal ordusu sözcüsü Şaron Feingold, İsrail uçaklarının, Hizbullah'a ait bir topla ateş açılması üzerine Hizbullah mevzilerini bombaladıklarını ve örgütün toplarını imha ettiklerini iddia etti.

05 Eylül 2003

ABD, Abbas'ın Çağrısını Reddetti!: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Abbas'ın Arafat'ın boykot edilmemesi çağrısına verdiği yanıtta, "Arafat hakkındaki görüşlerimiz ne yazık ki, yıllar boyunca edinilmiş tecrübeye dayanıyor, onunla çalışma girişimleri beklentilere cevap vermemiştir" dedi.

İsrail, İşgal Kolonileri İnşaatına Devam Ediyor!: Siyonist İsrail, işgal altında tutuğu Batı Şeria'da 102 konut daha inşa edeceğini açıkladı. Siyonist yerleşim biriminin, Kudüs'ün güneyinde bulunan ve 7 bin nüfusuyla Batı Şeria'daki en kalabalık yerleşimlerden olan Efrat Siyonist yerleşim biriminde inşa edileceği bildirildi.

Arafat: "Abbas Filistin'in Karzai'si": Filistin Özerk Yönetimi'nin lideri Yasir Arafat ile dayatma yoluyla başbakan yapılan Mahmud Abbas arasındaki köklü ihtilaf devam ediyor. Arafat son olarak yaptığı bir açıklamada Mahmud Abbas'ın Filistin'in Karzai'si olduğunu ifade etti.

06 Eylül 2003

Siyonistler Şeyh Ahmed Yasin'e Suikast Girişiminde Bulundu: Siyonist İsrail bu gün, suikast girişimlerinden birini de Gazze'de gerçekleştirdi. Hamas lideri Şeyh Yasin'i hedef alan saldırısının savaş uçaklarından gerçekleştirildiği bildirildi. Savaş uçaklarından atılan füzelerin isabet ettiği Gazze kentindeki binada bulunan Hamas'ın kurucularından Şeyh Ahmed Yasin elinden yaralanırken, binada bulunanlardan, aralarında çocukların da bulunduğu 15 kişi daha çeşitli yerlerinden yaralandı.

Abbas İstifa Etti: FKÖ lideri Yaser Arafat ile güç mücadelesi içinde olan Başbakan Mahmud Abbas istifa etti. Abbas istifasının Arafat'a sunulmasının ardından meclis oturumunda hem içerden hem de ABD ve İsrail'den kaynaklanan engeller nedeniyle istifa ettiğini belirtti ve bu engelleri sıraladı.

07 Eylül 2003

Şeyh Yasin: "İsrail'e Unutamayacağı Bir ders Vereceğiz": Hamas'ın kurucu lideri Şeyh Ahmed Yasin, Siyonist İsrail'e ''unutamayacağı bir ders'' verileceğini söyledi. Gazze'de dün Siyonistlerin saldırısından hafif yaralı olarak kurtulan Yasin, bu gün geçmiş olsuna gelen binlerce Filistinliye hitaben konuşurken, "Direneceğiz, düşmana asla unutamayacağı bir ders vereceğiz. Bunu pahalıya ödeteceğiz" dedi.

08 Eylül 2003

UAF: "Güvenlik Duvarı, Filistin Ekonomisini Çökertiyor": Uluslararası Af Örgütü, işgal devleti İsrail'in Batı Şeria'da ''güvenlik duvarı'' adı altında ayrımcı duvar inşa etmesinin, Filistinlilere yönelik seyahat kısıtlamalarının ekonomik etkilerini derinleştirdiğini bildirdi.

Hamas'tan İsrail'e Cevap: İsrail işgal devletinin son günlerde artan terör saldırılarına ve Hamas'ın lider kadrosunu tasfiye amacına yönelik hava operasyonlarına karşılık Hamas'ın elemanları da muhtelif eylemler düzenliyorlar. Son olarak Gazze'de geçekleştirilen bir eylemde bir askeri araç tamamen tahrip edildi, bir işgalci asker öldü, üç işgalci asker de yaralandı.

Arafat'ın Başbakan Adayı Kuraya: Filistin lideri Yaser Arafat, Başbakan Mahmud Abbas'ın istifasının ardından, Abbas'ın halefi olarak adı geçen Filistin parlamentosu sözcüsü Ahmed Kuraya'ya bu görevi önerdi.

09 Eylül 2003

Hamas ve İslami Cihad'dan Şartlı Destek: Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad, Filistin başbakanlığı önerisini kabul eden Meclis Başkanı Ebu Ala Ahmed Kuraya'yı, İsrail'e karşı savaşmanın Filistinlilerin hakkı olduğunu belirtmesi durumunda destekleyeceklerini açıkladı.

Kuraya: "İsrail Diktesi Altında Olmayacağım": Filistin başbakanlığı önerisini kabul eden Meclis Başkanı Ahmed Kuraya, barışı sağlama görevini, seleflerinin başarısızlığa uğramasına yol açan ''İsrail diktesi'' altında üstlenmeyeceğini söyledi.

Şeyh Yasin: "AB Tarihi Hata İşledi": Gazze İslam Üniversitesi Öğrenci Meclisi tarafından düzenlenen Şeyh Ahmed Yasin'e destek yürüyüşüne binlerce öğrenci katıldı. Şeyh Yasin şunları söyledi: "Bu, AB'nin genel politikasının ihlal edilmesi ve tümüyle ABD safında yer alınmasıdır. Çünkü AB, daha önce tarafsız kararlar alıyordu. Ama bu sefer tamamen Siyonist düşmanın tarafını tutmuştur. İşgale ve gasba karşı canlarını savunan bizler mi teröristleriz?

10 Eylül 2003

Siyonistlerden Mahmud ez-Zehar'a Suikast Girişimi; 3 Şehid 20 Yaralı: Bu gün Hamas'ın ileri gelenlerinden Mahmud ez-Zehar'ın evine işgal devletinin F-16 uçakları füze saldırısı düzenledi. Saldırıda Mahmud ez-Zehar'ın büyük oğlu ve korumasıyla birlikte 3 kişinin şehid olduğu, en az 20 kişinin de yaralandığı bildirildi. ez-Zehar'ın saldırıdan hafif yaralı kurtulduğunu söylediler.

Kudüs'te İstişhad Eylemi; 16 Ölü, 80 Yaralı: İsrail'de ard arda patlayan bombalar çoğu işgal askeri olmak üzere en az 16 Siyonistin ölümüne, 80 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Yaralılardan 17'sinin durumu çok ağır.

Hamas: "Siyonist Cinayetlere Misilleme Yaptık": Hamas örgütünün önde gelen isimlerinden Abdülaziz Rantisi, Tel Aviv yakınlarında bu akşamki feda eylemlerini, "İsrail'in cinayetlerine misilleme" olarak niteledi. Rantisi, "Bu eylemle, Siyonist saldırılara karşılık verilmiş oldu" dedi.

11 Eylül 2003

Hamas, AB'nin Terör Listesinde: AB üyesi 15 ülke, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ı AB'nin terör örgütleri listesine alma konusunda uzlaşmaya vardı. Karar gelecek hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanacak ve Hamas'ın AB'deki para ve mal varlıkları dondurulacak.

Siyonistler, Kültür Bakanlığını İşgal Etti: Siyonist işgal askerlerinin, Filistin lideri Yaser Arafat'ın Ramallah'daki karargahına 300 metre mesafede bulunan Kültür Bakanlığı binasını işgal ettikleri bildirildi.

İsrail'in Duvar Cinayetleri Başladı: İşgal güçleri evvelki gece (10 Eylül 2003 gecesi), 19 yaşındaki Ahmed Tahayine adında bir Filistinli genci 'ayrım duvarı'na yaklaştığı gerekçesiyle vurarak şehid ettiler.

Şalom: "Arafat Sınır Dışı Edilmeli": İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, barışın önünde engel olarak nitelediği Filistin lideri Yaser Arafat'ın ABD'nin istememesine rağmen sınır dışı edilmesi gerektiğini iddia etti.

Kızılhaç İsrail'i Uyardı: Merkezi İsviçre'de bulunan Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı (ICRC), İsrail'i yaptığı nokta saldırılarından dolayı uyardı. İsrail'in de imza koyduğu Cenevre Sözleşmeleri'nde belirlenen kurallara saygılı olması istendi.

12 Eylül 2003

İsrail Kabinesi Arafat'ı 'Yok Etme' Kararı Aldı!: Siyonist İsrail Güvenlik Kabinesi, dün akşam saatlerinde "Arafat'ın barışın önündeki en büyük engel olduğu ve 'ortadan kaldırılmas'ı için uygun zamanda harekete geçilmesi" yönünde prensip kararı aldı. Siyonist Kabine'nin Arafat'ın sürgüne gönderilmesi yönünde bir karar oylamadığı ve 'ortadan kaldırma' ifadesinin sürgün mü yoksa öldürme anlamına mı geldiğinin kasıtlı olarak muğlak bırakıldığı yapılan yorumlar arasında.

Siyonist Tehdide Direnen Arafat; Öldürebilirler Ama Süremezler!: Siyonist İsrail Kabinesi'nin Filistin lideri Yaser Arafat'ın 'yok edilmesi'ne yeşil ışık yakmasının ardından Arafat, kimsenin kendisini bir yere gönderemeyeceğini söyledi. Kararın ardından Ramallah'ta gazetecilere açıklama yapan Arafat, "Kimse beni kovamaz. Beni bombalarıyla öldürülebilirler, ama bir yere gitmeyeceğim" dedi.

Han Yunus'ta da Saldırı: İşgal güçleri Gazze'nin Rafah şehrinde 17 evi yerle bir ettikten sonra Han Yunus'un batı bölgesine saldırı düzenlediler.

13 Eylül 2003

Siyonistler Raid Salah'a İşkence Yapıyor: İşgal devleti polisi tarafından 12 Mayıs 2003 gecesi gerçekleştirilen bir gece yarısı baskınında birçok arkadaşıyla birlikte tutuklanan İslami Hareket'in Raid Salah'ın zindanda çok kötü şartlarda tutulduğu ve sağlık durumunun kötüleştiği bildirildi.

Canımız, Kanımız Sana Feda Filistin!: Siyonistlerin, Arafat'ı 'ortadan kaldırma' yönünde karar almalarının ikinci gününde de on binlerce Filistinli Arafat'a destek eylemleri gerçekleştirdi. Filistin lideri Yaser Arafat, karargahının önünde toplananlara hitaben "milyonlarca şehit halinde Kudüs'e doğru ilerliyoruz" dedi. Arafat, konuşması sırasında Kuran'dan ayetler de okudu.

Siyonist Vahşet Sürüyor; Nablus'ta Bir Şehid Daha: Batı Şeria'nın Nablus kentinde Siyonist askerlerle Filistinli direnişçiler arasında çıkan çatışmada, 85 yaşındaki bir Filistinli şehid oldu.

14 Eylül 2003

BM: Sürgün Kararını Yürürlüğü Koymayın: BM Güvenlik Konseyi, Filistin lideri Yaser Arafat'ı sürgüne gönderme kararı alan İsrail'den bu kararını yürürlüğe koymamasını istedi.

15 Eylül 2003  

Gazze'ye Siyonist Saldırı: İşgalciler dün gece yeniden Gazze'ye saldırdılar. Burada ticari geçiş kapısını kapattıkları gibi Gazze'deki Deyru'l-Belah'ta da Yaser Arafat'a destek için gösteri yapan 7 Filistinliyi yaraladılar.

Endonezya'da Onbinler Filistin İçin Yürüdü: Endonezya'nın başkenti Cakarta'da İslami Adalet Partisi'nce düzenlenen gösteride onbinlerce Müslüman, Siyonist işgal altındaki Filistin için yürüdü.

Siyonistler Bir Filistinli Çocuğu Şehid Etti!: Kudüs ile Batı Şeria arasındaki kullanılmayan bir havaalanına giren Ahmed Ebu Latife adındaki 12 yaşındaki Filistinli bir çocuğun, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu şehid edildiği bildirildi.

Hamas: AB Büyük Bir Hata Yaptı: Hamas, AB'yi uyararak, "Hareketi, terörist grupların kara listesine alarak büyük hata yapmakla" niteledi.

16 Eylül 2003

İşgal Ordusu El-Halil ve Refah'a Girdi: Siyonist İsrail işgal ordusunun Batı Şeria'nın güneyindeki el-Halil yakınlarında saldırılar düzenlediği ve 1 Filistinli direnişçinin şehid olduğu bildirildi. Batı Şeria'da yapılan baskınlar sırasında işgal askerlerinin 9 Filistinliyi tutsak ettiği kaydedildi.

İHH'dan Filistin Elçiliği'ne Anlamlı Ziyaret: İsrail işgal yönetiminin Filistin lideri Yaser Arafat'a sürgün kararına tepkiler giderek büyürken, İHH İnsani Yardım Vakfı temsilcileri de Arafat'a destek çerçevesinde Filistin'in Ankara Büyükelçiliği'ni ziyaret etti.

Arap Birliği Arafat İçin Toplandı: İsrail'in Filistin Lideri Yaser Arafat'a yönelik tehditleri ardından Arap Birliği'nin acilen toplandığı bildirildi. Arap Birliği nezdindeki Filistinli temsilci, Mısır'ın başkenti Kahire'deki toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD, Rusya, BM ve AB'yi, bu kararın uygulanmasına ya da tehdit olarak kullanılmasına bir son verilmesi için acilen İsrail'e baskı yapmaya davet ediyoruz" dedi.

17 Eylül 2003

ABD, Arafat İle İlgili Karar Tasarısını Veto Etti: ABD, İsrail'in Filistin lideri Yaser Arafat'ı sürgüne gönderme tehdidine son vermesini öngören, Arap ülkeleri tarafından hazırlanarak BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısını veto etti. Güvenlik Konseyi'nin 11 üyesi karar tasarısı lehine oy kullanırken, İngiltere, Almanya ve Bulgaristan çekimser kaldı.

Arafat: "Korkmuyorum": Filistin lideri Yaser Arafat yaptığı açıklamada, ABD'nin, İsrail'in, kendisine yönelik tehditlerine son vermesini isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etmesinin kendisini telaşlandırmadığını ve hiçbir korkusu olmadığını söyledi.

Siyonist Katiller Durmuyor: 1 Şehit, 11 Tutuklu: Filistinli güvenlik yetkilileri, Fadi Ebu Zant adlı 21 yaşındaki Filistinlinin Siyonist İsrail askerlerinin dün akşam düzenlediği saldırıda şehid edildiğini ve İsrail güvenlik servisleri tarafından aranan bir kişi olduğunu kaydetti. Ayrıca İsrail İşgal ordusunun Ramallah, Cenin ve Nablus'ta da 11 Filistinliyi tutsak aldığı bildirildi.

18 Eylül 2003

Sudan'dan Arafat İçin Yeni Girişim: Filistin lideri Yaser Arafat'ın görevden alınmaması talebiyle hazırlanan bir karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden dönmesi ardından, Arap ülkeleri bu kez Genel Kurul'a başvurdu. Sudan, Arap Birliği adına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na, İsrail'in Filistin lideri Yaser Arafat'ı görevden indirme kararını geri alması talebiyle bir önerge sundu.

Gazze'ye Siyonist Saldırı; 1 Şehid: İsrail işgal askerlerinin, bugün erken saatlerde, Hamas mensubu bir direnişçiyi tutuklamak amacıyla Gazze Şeridi'nin orta kesiminde, Nuseyrat mülteci kampındaki Hamas mevzilerine saldırı düzenledikleri bildirildi. Filistinlilerin, 30 yaşındaki üst düzey Hamas militanı Cihad Ebu Suveyra'nın evini saran Siyonist İsrail işgal askerlerine direnmeleri sonucu çatışmaların meydana geldiği belirtildi. Saldırıda Suveyra'nın şehid olduğu bildirildi.

19 Eylül 2003

BM Genel Kurulu Arafat'ı Görüşecek: BM kaynakları, İsrail'in Arafat'ı sürgüne gönderme kararıyla ilgili olarak bugün Genel Kurul'da özel bir oturum yapılacağını duyurdu.

20 Eylül 2003

Filistin'e Destek İçin Uluslar arası Arap-İslam Basın Konferansı Düzenlendi: Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 17-19 Eylül tarihleri arasında "Filistin'e Destek İçin Uluslararası Arap-İslam Basın Konferansı"nın ikincisi düzenlendi. Üç gün aralıksız süren konferansın ilki geçen yıl Tahran'da yapılmıştı. Aksa İntifadası'nın yıl dönümü münasebetiyle organize edilen geniş katılımlı konferansı organize edenler arasında Lüban'ın özel televizyonlarından el-Menar TV İle İran Radyo-Televizyon Kurumu bulunuyor.

Elli Bin Filistinli Aksa İçin Yürüdü: 1948'de işgal edilmiş topraklarda yaşayan ve İsrail işgal devletinin resmi statüsüne göre "İsrailli Araplar" olarak nitelendirilen Filistinliler dün "Mescidi Aksa Tehlikede" sloganıyla, hem Mescidi Aksa davasına destek hem de bu davaya gösterdikleri ilgiden dolayı zindana atılan Raid Salah ile arkadaşlarıyla dayanışma amacıyla büyük bir yürüyüş düzenlediler.

BM'den İsrail'e Karşı Karar: BM Genel Kurulu, İsrail'in Filistin lideri Yaser Arafat'a yönelik tehditlerinden vazgeçmesini isteyen karar tasarısını kabul etti. Toplantı, bağlantısız ülkeler ile bazı Arap ülkelerinin girişimi üzerine düzenlendi. Bu ülkeler, ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde, Filistin lideri Yaser Arafat'ın güvenliğinin sağlanmasını öngören karar tasarısını veto etmesi üzerine konuyu genel kurula taşımıştı.

22 Eylül 200

Şaron'un Cinayetlerine Pilotlar İsyan Etti!: İngiltere'de yayımlanan Sunday Times'ın haberine göre, İsrailli pilotlar, Filistinli militanları helikopter ve uçaklardan düzenlenen saldırılarla öldürme siyasetine isyan etmeye başlamışlar. Çünkü giderek artan sivil can kaybından duydukları rahatsızlık artıyormuş ve hatta bazen pilotların verilen emirleri yerine getirmedikleri, sivillerin ölecekleri kaygısıyla saldırıları durdurdukları oluyor ve bu yüzden ceza da almıyorlar.

Arafat: "Yol Haritası'na Bağlıyım!": Filistin lideri Yaser Arafat'ın, Yol Haritası'na hala bağlı kaldığı ve İsrail'le tam ateşkes istediği bildirildi. Filistinli baş müzakereci Saib Erekat, Arafat'ın, uluslararası Ortadoğu dörtlüsünün temsilcileriyle dünkü görüşmesinde İsrail'le tam ateşkese varılması isteğini dile getirdiğini söyledi.

23 Eylül 2003

Hamas: "Kuraya Hükümetine Girmiyoruz": Hamas, Mahmud Abbas'tan sonra Filistin Özerk Yönetimi hükümetini oluşturmak üzere görevlendirilen Ahmed Kuraya'nın hükümetinde Hamas yanlısı bakanların da yer alacağına dair haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

İşgal Ordusu Nablus'a Girdi!: El-Cezire Televizyonu'nun verdiği habere göre, 12 tank ve zırhlı araç eşliğinde İsrail işgal ordusuna bağlı bir birlik Batı Şeria'nın Nablus kentini işgal etti. İşgalci güçler, bu saldırılarda Fetih hareketine bağlı el-Aksa Şehidleri Tugayı mensubu 4 direnişçiyi tutsak etti.

İsrail-Hizbullah Esir Pazarlığı Sürüyor: Siyonist İsrail'in çoğu Filistinli yüzlerce Müslüman tutsağı serbest bırakmak için Lübnan'daki Hizbullah örgütü ile pazarlık yaptığı bildiriliyor. Hizbullah önde gelen iki liderinin bırakılmasının yanı sıra 200'ü Filistinli toplam 400 esirin serbest bırakılmasını isterken, İsrail bunun karşılığında işadamı olduğunu iddia ettiği bir istihbarat subayını ve üç askerinin cesetlerinin geri verilmesini talep ediyor.

Barguti'nin Serbest Bırakılması Yalanlandı: Siyonist İsrail, Filistinli liderlerden Mervan Barguti'nin serbest bırakılabileceği iddiasını yalanladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Barguti'nin serbest bırakılmayacağını, böyle bir niyetlerinin olmadığını söyledi.

24 Eylül 2003

Refah'ta 1 Şehit, 14 Yaralı: Gazze Şeridi'ndeki Refah mülteci kampını basan İsrail işgal askerlerine Filistinlilerin direnmesi üzerine çıkan çatışmada tanklardan açılan ateş sonucu 16 yaşındaki Filistinli genç şehit oldu, 14 Filistinli de yaralandı. Yoğun tank ateşi sonucu bir çok meskun evin tahrip olduğu belirtildi.

Gazze'de 1 Direnişçi Şehid Edildi: Gazze Şeridi yakınlarında bir Filistinlinin İsrail askerleri tarafından şehid edildiği bildirildi. İsrail askeri sözcüsü, "Dugit yerleşim birimi yakınlarında askerler şüpheli bir gölge görüp ateş açtı. Söz konusu kişinin askerlere ateşle karşılık veren silahlı bir Filistinli olduğu anlaşıldı." dedi.

ABD-İsrail Ayrım Duvarı İttifakı!: İsrail ile ABD'nin, Batı Şeria boyunca İsrail'in inşa etmekte olduğu ayrım duvarı konusunda uzlaşmaya vardığı bildirildi. İsrail basınında çıkan haberlerde, Siyonist Başbakan Şaron'un yardımcılarından Dov Weissglas, Savunma Bakanlığı genel müdürlerinden Amos Yaron ve ABD Başkanı George Bush'un ulusal güvelik danışmanı Condoleezza Rice'ın çözüm formülü bulduğu belirtildi.

Raid Salah'ın Tutukluluk Süresi Uzatıldı: 1948'de işgal edilen Filistin topraklarında faaliyet yürüten ve Müslüman Kardeşler'in bu bölgedeki kanadı olarak bilinen İslami Hareket'in lideri Raid Salah'ın tutukluluk süresi dokuz ay daha uzatıldı.

25 Eylül 2003

Filistin 'Taş Atan' Bir Aydınını Yitirdi; Edward Said Öldü!: Filistin davasının yılmaz savunucularından olan 67 yaşındaki Said, 10 yılı aşkın süredir Lösemi tedavisi görüyordu. Sürgündeki Filistin Parlamentosu'nda 14 yıl görev yapan Said, 80'lerin sonlarında Arafat'la görüş ayrılığına düşmüştü. Said'in, The Guardian, Le Monde Diplomatique ve Arapça yayımlanan el-Hayat gazetelerinde yazıları yayımlanıyordu. Filistin sorununun yanı sıra İngiliz edebiyatı, müzik ve kültür konularında da yazan Said, "Oryantalizm" adlı kitabıyla çığır açmıştı.

Mescidi Aksa'nın Bir Duvarı Yıkıldı: İslam aleminin İsra gecesini idrak ettiği, Müslümanların bu geceyi ihya amacıyla camileri doldurduğu sırada İsra mucizesine şahit olan kutsal Mescidi Aksa'nın iç duvarlarından biri yıkıldı. İslami Vakıflar yönetimi bu duvarın yıkılmasından İsrail işgal devletini sorumlu tuttu.

Siyonist Teröristler Serbest: İşgal devleti, Filistinlilerin muhtelif camilerine yönelik terör eylemleri düzenlemeyi planlayan bir Siyonist terör örgütünün mensuplarını sorguladıktan sonra serbest bıraktı. Sorguya alınan Siyonist teröristlerin başta Mescidi Aksa olmak üzere Filistin'deki değişik camileri hedef alan saldırı planları hazırladıkları tespit edildi.

Müslüman Mezarlığı Satılıyor: İsrail Yüksek Mahkemesi, Yafa'daki Müslüman mezarlığından kırk dönümlük arazinin bir Yahudi emlak şirketine satılmasını onayladı.

Siyonistlerin Korkuttuğu Çocuk Öldü!: İsrail işgal askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki saldırıları sonucu 3 yaşındaki Filistinli kız çocuğunun korkudan şoka girdiği ve kaldırıldığı hastanede şehid olduğu bildirildi.

El-Bureyc'de Şanlı Direniş! Siyonist Başçavuş Öldürüldü: El-Bureyc ve Deyru'l-Belah mülteci kamplarına yönelik Siyonist saldırılara direnen Filistinli direnişçiler bir başçavuşu öldürürken altı askeri de yaraladılar. İsrail saldırılarında ise biri 3 yaşındaki bir çocuk olmak özere 6 Filistinli şehid oldu, 6'sı da yaralandı.

FHKC Tank İmha Etti: Rafah'ta işgal güçlerine ait bir tankın imha edilmesi eyleminin sorumluluğunu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin askeri kanadı durumundaki Şehit Ebu Ali Mustafa Birlikleri ile Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC)'nin askeri kanadı durumundaki Ulusal Direniş Birlikleri üstlendi.

26 Eylül 2003

Beyazıt: " YAŞASIN KÜRESEL İNTİFADA": Bu gün Beyazıt Meydanı'nda Cuma namazı çıkışı binlerce Müslüman'ın katılımıyla Filistin İntifadası'na destek olmak ve Irak'ın emperyalistlerce işgalini kınamak amacıyla bir protesto gösterisi yapıldı. Bayanların da katıldığı Cuma namazının ardından tekbirler ve sloganlarla camiden çıkılıp üçüncü yılını dolduran Aksa İntifadası'nda ve Irak direnişinde şehid olan kardeşlerimiz için gıyabi cenaze namazı kılındı.

28 Eylül 2003

Çağlayan'da İntifada Eylemi: Bugün el-Aksa İntifadası'nın yıl dönümü dolayısıyla bütün dünyada milyonlarca insan meydanları doldurdu. Türkiye'de de İntifada Günü dolayısıyla Ankara ve İstanbul'da eylemlilikler gerçekleştirildi. İstanbul'da, Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu tarafından Çağlayan Meydanı'nda düzenlenen "Irak'ta İşgale Son ve Filistin'e Özgürlük" mitingine farklı ideolojik görüşlere sahip binlerce kişi katıldı.

HDR'den Duisburg'da İntifada Eylemi: 27 Eylül Aksa İntifadası'nın 3. yıldönümü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı. Almanya'nın Duisburg eyaletinde yaklaşık 500 kişinin katıldığı protesto yürüyüşü yabancıların yoğun olarak yaşadığı Marxloh mahallesinden başladı.

Ankara'da İntifada Eylemi: 26 Eylül 2003 Cuma gecesi saat 20:00'de İLKAV tarafından düzenlenen panel ile intifada etkinlikleri başladı. Panele Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak, Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Ali Yiğit, Yazar Hamza Türkmen ve Mehmet Pamak katıldı. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun "İşgale Son, Filistin'e Özgürlük" mitingi Ankara'da düzenlendi. Mitinge yaklaşık 8 bin kişi katıldı. Filistin'in Türkiye Büyükelçisi ile Hindistan İşçi Birliği temsilcisinin mesajlarının okunduğu mitinge Özgür-Der, İlkav, Genç Birikim'in oluşturduğu kortej "Yaşasın Küresel İntifada" pankartı ile katıldı. Miting değişik müzik gruplarının seslendirdiği parçalarla sona erdi.

29 Eylül 2003

İntifadanın Üçüncü Yıldönümü Kutlamaları: Filistin'deki Aksa İntifadası'nın başlamasının üçüncü yıldönümü münasebetiyle gerek Filistin'in içinde ve gerekse dışında görkemli kutlama törenleri ve İsrail işgaline karşı protesto gösterileri düzenlendi. 28 Eylül 2000 tarihinde ilk meşalesi alevlenen Aksa İntifadası'nın üç yılını tamamlayarak dördüncü yılına girmesi münasebetiyle gerçekleştirilen törenlerde ve gösterilerde işgale karşı direniş ve mücadelenin zorunluluğu da vurgulandı.

Nablus ve Tubas'a Baskın: İşgalciler Cenin bölgesine yönelik vahşi saldırılar çerçevesinde dün akşam Cenin'in kazalarından Tubas'a da bir baskın düzenlediler. İşgalciler buraya yönelik baskınlarında birçok eve girerek sakinlerini huzursuz ettiler. Filistinli direnişçiler işgalci saldırganlara ellerindeki imkanlarla karşı durarak çatışmaya girdiler.

İsrail'de Grev!: İsrail'de 50 bin kamu görevlisi, hükümetin memur sayısını azaltma planlarını protesto etmek için greve başladı.

Bir Hamas Mensubu Şehit Oldu: Cenin'de, daha önce işgalcilerin saldırılarında yaralanan Hamas mensubu bir genç tedavi gördüğü hastanede dün akşama doğru hayatını kaybetti.

Yahudi Yerleşim Merkezine Eylem: Silahlı bir Filistinli genç, Nogohot Yahudi yerleşim merkezine girip silahlı eylem gerçekleştirerek iki yerleşimciyi öldürdü, üç yerleşimciyi de yaraladı. Yaralananlardan ikisinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

30 Eylül 2003  

Japonya Hamas'ın Mal Varlığını Dondurdu: Japon hükümeti, Filistinli direniş örgütü Hamas'ın siyasi kanadının mal varlığını dondurmaya karar verdi.

Batı, İsrail'in Nükleer Programını Göz Ardı Ediyor: Arap ülkeleri, Batı'yı, İsrail'in nükleer programını göz ardı ettiği gerekçesiyle eleştirdi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal, BM Genel Kurulu'nun New York'ta süren çalışmalarında, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) üye ülkeleri izlediği ve bu alanda çabalarını artırdığı bir zamanda İsrail'in bu anlaşmaya dahil olmayı reddetmesini göz ardı etmeyi sürdürmesinin şaşırtıcı olduğunu bildirdi.

Bergusi İntifadayı Savundu: Marwan Bergusi, Tel Aviv'de yargılandığı davanın son oturumunda yaptığı konuşmada, İsrail'in Filistin halkına karşı geniş çaplı suçlar işlediğini ve İntifada ile gurur duyduğunu belirtti. İsrail'in kendisini yargılama hakkı olmadığını söyleyen Bergusi, İsrail işgaline direndiği için yargılandığını kaydetti.

Şaron'un Mısır ve Suriye Korkusu!: Siyonist Başbakan Ariel Şaron, İsrail ordusunun 1973'ün Ekim ayında olduğu gibi Mısır ve Suriye ordularının sürpriz saldırısına uğrayabileceğini öne sürdü.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR