1. YAZARLAR

  2. Abdurrahman Çeliker

  3. İşgale Direnen Şiirler

Abdurrahman Çeliker

Yazarın Tüm Yazıları >

İşgale Direnen Şiirler

Ocak 2004A+A-

Muhalif kimliğinden dolayı halen cezaevinde bulunan şair Faysal Akcan'ın ilk şiir kitabı Rumeysa, Ekin Yayınlarından çıktı. Kitapla ilgili bir tanımlama yapmak gerekirse: Şairler veya Filistin şiirleri antolojisi değil ama bir direniş antolojisi, Filistinli çocuklar antolojisi olarak tanımlamak uygun olur düşüncesindeyim.

Şiirlerin tamamı Filistin'e, onun direniş yüzlü çocuklarına ve bir Yahudi olmasına rağmen ölüm tanklarının, buldozerlerinin önünde, elindeki megafonuyla "kıyıma karşı kıyam" diye haykıran Amerikalı Rachel Corrie'ye adanmış.

Kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Nujiyan adını taşıyor ve Rachel Corrie için yazılmış. O'nun ekranlara taşınan başörtülü güleç yüzüne ve verdiği mücadeleye değiniler var bu bölümde:

gözlerinde bir kıpırtı

ve sen ufukta güleç yüz

...

şafak söksün saçlarının arasından

ve sen öylece gel otur yanıma...

Rumeysa adını taşıyan ikinci bölümdeki şiirlerde Filistin mücadelesine doğru bir yolculuğa çıkmış şair:

yolculuk vaktidir/yüzümüzde

şiirden ibaret bir yol uzanır ellerine senin

çile dolu/hüzün dolu/ibret dolu

Kitabın ön ve arka kapağı, Filistin direnişinde çocukların rolünden kesitler sunması bakımından şiirlerle bütünlük sağlamış. Ancak mizanpajda şiirlerin sağ ve sol kenarlara fazla girmesi kitabın ilk bakışta düzeltilmesi gereken yönleri olarak göze batmakta. Akcan'ın şiirleri, kısa ve yalın dizelerden oluşmasına rağmen gerek dil, gerekse imge ve içerik yönünden Filistin'in içerisinde duran ve O'nun yaşadıklarıyla bağlantılı yüksek vurgulamalara sahip. Serbest vezinle yazdığı şiirlerde, kapalı, anlaşılırlıktan uzak bir anlatımdan kaçınıyor şair. Acıya, hüzne ve burukluğa rastlasak da iç karartıcı, soğuk bir atmosfer yok şiirlerde. Filistinli çocukların konuştuğu şiirlerde, konuya duyarsız kalanlara bir serzeniş hissediliyor. Şairin,

sol görüşten gelmesine rağmen İslami terminolojiye vukufiyeti dikkat çekiyor:

alamet yüklü bir karnaval çıkagelir

buluşma yerinden

ve balığın karnında bir sabr-ı hayattır

geceye vuran

kimimiz ölümle saklambaç oynadı

yanı başlarında bir şehadet türküsü

bedene büründü/ayetler içinde

...

Şairin, kitabın arka kapağında, taş atan Filistinli çocukların fotoğrafının altına alınan dizeleri, var olan mücadele sürecini anlatması bakımından oldukça mânidar. Kalemine ve yüreğine sağlık.

Adım Leyla.../ Mumyalanmış bir işgal yaşındayım.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR