1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Filistin Sorunu ve Ümmetin Sorumluluğu

Filistin Sorunu ve Ümmetin Sorumluluğu

Kasım 1997A+A-

25 Ekim Cumartesi günü İDKAM'da "Şikaki'nin Şehadetinin 3. Yıldönümünde Filistin Sorunu ve Ümmetin Sorumluluğu" başlıklı bir panel düzenlendi. Panelin yöneticiliğini İslam Özkan yaparken, panelistler de, Ahmet Varol ve Sefer Turan idi.

İslam Özkan, işgal altındaki İslam topraklarındaki son gelişmeleri kısaca yorumladıktan sonra ilk olarak sözü Seter Turan'a verdi.

Sefer Turan, işgal altındaki topraklarda yaşanan gelişmelerde Madrid konferansının bir dönüm noktası olduğunu ve bu sürecin Arafat'ı meşrulaştırdığını belirterek konuşmasına başladı. Turan, özellikle İsrail'in bölgede başlatmak istediği sürece özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, İsrail'in uzun zamandır bölgede bu politikasına zemin hazırladığını söyledi. Bu politikanın da doğallaşma süreci adı verilen, yani İsrail'in bölgede diğer ülkeler gibi, ilişkilere giren, ticari anlaşmalar yapan, doğal ülke vurgusunun ön plana çıkarılması olduğunu ifade etti. Türkiye ile girilen ilişkilerde de bu önemli noktanın gözden kaçırılmaması gerektiğini, böylece İsrail'in Türkiyeli müslümanlar nezdinde meşrulaştırılmaya çalışıldığı vurgularıyla sözlerini noktaladı.

İkinci konuşmacı Ahmet Varol ise Filistin mücadelesinin tarihini kısaca aktardıktan sonra, Şehid Fethi Şikaki'nin hayatını ve İslami Cihad'ın oluşumunu özetledi.

Varol, Halid Meşal'e karşı İsrail ajanlarınca gerçekleştirilmek istenen suikastla ajanların yakalanmasıyla MOSSAD'ın da büyük bir darbe aldığını ve aynı zamanda Kanada pasaportu kullanan bu ajanların Kanada ile İsrail arasında diplomatik bir krize sebep olduğunu belirtti.

Ahmed Yasin'in serbest bırakılması olayı hakkında yapılan tartışmalara kısaca değinen Varol, Ahmed Yasin'in uzlaştı gibi gösterilmeye çalışıldığını fakat bunun gerçek dışı olduğuna işaret etti.

Varol, HAMAS ile İslami Cihad arasındaki teorik ve pratik yakınlaşmadan bahsederek sözlerini noktaladı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR