1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. FDG'den Filistinli Tutsaklara Destek!

FDG'den Filistinli Tutsaklara Destek!

Haziran 2004A+A-

Filistinli tutsakların başlattıkları açlık grevi eyleminin 7. gününde Türkiye'deki Filistin Dostları Girişimi'nden (FDG) destek geldi.

Filistin Dostları Girişimi'nin çağrısı üzerine yüzlerce kişi Taksim Gezi Parkı'nda bir araya gelerek Filistinli tutsaklarla dayanışmak için bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

"Filistin'de İşgale Son, Tutsaklara Özgürlük!" pankartını açarak gezi parkının önündeki merdivenlere doğru ilerleyen topluluk, "F Tipi Küreselleştiriliyor, Sıra Filistin'de!", "Direnen Filistin Özgürleşecek!", "Filistinli Esirlerin Cezaevi İntifadasına Selam!" ve "Filistin'de İşgale ve İşkenceye Son!" yazılı flamalar açarak oturma eylemini başlattı. "Katil İsrail Filistin'den Defol!", "Katil ABD Ortadoğu'dan Defol!", "Mazlumlar Tutsak Ateş Altında, Yaşasın Küresel İntifada!" sloganlarıyla oturma eylemini başlattılar.

İlk olarak Filistin Dostları Girişimi bileşenlerinden Haksöz Dergisi'nin editörü Rıdvan Kaya, bir açılış konuşması yaptı. Kaya, "İşgalci İsrail'in de cezaevlerini tıpkı stratejik ortağı Türkiye gibi F tipi tecrit hücrelerine çeviriyor. Biz gerek Türkiye'deki gerekse İsrail'deki haksız hukuksuz tüm uygulamalara karşı çıkıyoruz. Tutsakların bu cezayı hak edip hak etmedikleri bir tarafa bir insanın cezaevinde de tecride tabi tutularak, iki kez cezalandırılması kabul edilebilir değildir. Hem Filistin'deki işgal, hem de cezaevlerindeki tecrit son bulana dek etkinliklerimizi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

FDG imzalı basın açıklaması, Kudüs Dergisi editörlerinden Mustafa Eğilli tarafından okundu. Daha sonra söz alan Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, "Siyonist işgal zulüm politikalarına her gün bir yenisini eklemekte. Filistinli tutsaklara reva görülen insanlık dışı muameleler başta BM olmak üzere bütün uluslararası kuruluşlar tarafından kınanmakta. Fakat, İsrail'in devlet terörü hiçbir uluslararası hukuka ve kuruma kulak asmadan bölgeyi kan ve gözyaşı denizine çevirmek için elinden geleni ardına koymamakta. Ama biz şunu çok iyi biliyoruz ki zulüm ile âbât olunmaz." şeklinde devam eden değerlendirmelerde bulundu.

FDG sözcülerinden ve Vakit Gazetesi Dış Politika yazarı Ahmet Varol, Umran Dergisi editörü Abdullah Yıldız ve Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Av. Mustafa Ercan birer konuşma yaptılar.

Filistin Dostları Girişimi'nin Filistinli tutsakların açlık greviyle ilgili basın açıklaması:

Filistin'deki İşgale Son, Tutsaklara Özgürlük!

İsrail zindanlarındaki Filistinli tutsaklar, uğradıkları kötü muameleyi ve içinde bulundukları insanlık dışı şartları protesto etmek amacıyla, 15 Ağustos 2004 tarihinde açlık grevine 1700 kişiyle başladılar. Açlık grevine 20 Ağustos Cuma günü 4 binden fazla tutsak katıldı. Önümüzdeki günlerde ise, Filistinli tüm tutsakların açlık grevine katılması beklenmektedir.

Dünya kamuoyunun ölüm sessizliğine ve umursamaz tavrına rağmen eylemlerinin 7. gününde olan Filistinli tutsaklar, tüm talepleri yerine getirilinceye kadar açlık grevini sürdüreceklerini ilan ediyorlar.

İşkencenin yasal olarak uygulandığı ve suikastların Bakanlar Kurulu karıyla icra edildiği tek ülke İsrail'dir. İsrail, Filistinli tutsakları "savaş esiri" olarak kabul etmediği gibi, büyük bölümünü mahkemeye çıkarıp yargılamayı da reddetmektedir. İdari tutuklu olarak tanımlanan ve sayıları 8 bini bulan bu tutsaklar, yıllardır İsrail zindanlarında yargısız infaz edilmektedirler.

Siyonist işgale karşı onurluca direnen Filistin halkının sürdürdüğü intifada, esirlerin İsrail zindanlarında başlattığı bu intifadayla yeni bir boyut kazanmıştır.

Türkiye'deki F tipi uygulamasının bir tezahürü ile karşılaşan; işkenceye, tecride ve her türlü onur kırıcı muameleye karşı direnişe geçen Filistinli esirler, uluslararası anlaşmaların savaş tutsaklarına tanımış olduğu insani hakları talep etmektedirler.

Filistin Dostları Girişimi olarak, Filistinli esirlerin intifadasına olan desteğimizi 1 saatlik oturma eylemimizle ilan ediyor ve onların taleplerini burada yineliyoruz.

Bugün ayrıca Aksa Eylem Günü. 21 Ağustos 1969 tarihinde Mescid-i Aksa bir Siyonist komploya maruz kalarak yakılmaya çalışılmıştı. Bu melun saldırı dolayısıyla tüm Kudüs ve Mescid-i Aksa dostları bugünü, Siyonist işgalcilere ve komploculara karşı Aksa Eylem Günü olarak anıyor ve değişik etkinlikler yapıyorlar. Mescid-i Aksa'daki komplolar sürüyor. Daha dün Cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya giden Filistinli Müslümanlardan yaşı 45'in altında olanlar, bu aziz mescidimize yaklaştırılmamışlardır. Siyonistlerin Filistinli esir kardeşlerimize uyguladıkları zulüm ve tecrit kadar, işgalle oluşturdukları zulmü ve komploları da kınıyor, tutsak direnişçi kardeşlerimizi ve Aksa Eylem Günü'nü kutluyoruz.

Filistin Dostları Girişimi (FDG)

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR