1. YAZARLAR

  2. Haşim Ay

  3. Diyarbakır’da “Kürt Sorunu Forumu” Yapıldı

Diyarbakır’da “Kürt Sorunu Forumu” Yapıldı

Ağustos 2010A+A-

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi 24-25 Temmuz tarihleri arasında “Kürt Sorunu” başlıklı geniş katılımlı bir forum düzenledi. Yurtiçi ve yurtdışından 30’u aşkın konuşmacı ve yaklaşık yüz kişilik bir misafir gözlemci grubunun katıldığı forumda Türkiye’de son zamanlarda yeniden yükselen kirli savaş süreci de gözetilerek birçok konu masaya yatırıldı. Konuşmacıların büyük bir çoğunluğunun bölge kökenli İslamcı şahsiyetler olması ve ayrıca Suriye, İran ve Irak Kürdistan’ından konuşmacıların olması bu forumu öncekilerinden ayıran en temel özellikti. Bu forumu Kürt sorunu konulu öncekilerinden ayıran bir diğer olgu da tercih edilen mekândı. Bölgede tarihinde ilk kez bu boyutta bir forum gerçekleştirildi. 

Kayapınar Belediyesi Cegerxwîn Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen Kürt Sorunu Forumu Diyarbakır başta olmak üzere bölge Müslümanlarının yoğun katılımlarına sahne oldu. İki gün boyunca ilgiyle izlenen forum öncesinde Özgür-Der’in kurduğu basın bürosunun yoğun ve verimli çalışmaları sonucunda forumun akışı en azından yazılı da olsa kamuoyuna anında aktarıldı. Her oturumun konuşmaları basın bürosu gönüllüleri tarafından hızlı bir şekilde metne aktarılarak sıcak haber akışı sağlandı. Bunun sonucunda forum boyunca derlenen özel haberler ve detaylı oturum notları dergimizin haber portalı www.haksozhaber.net ve Diyarbakır’dan yayın yapan www.islahhaber.com başta olmak üzere birçok internet sitesinde ve muhtelif gazetelerde yayınlandı. Bir bütün olarak sesli ve görsel kayıtları da bulunan forum yakında bant çözümlemeleri yapılarak kitaplaştırılacak.

İki gün süren ve günde iki oturum şeklinde toplam dört oturum olarak gerçekleştirilen Kürt Sorunu Forumu’nda sorunun tarihsel köklerinden ona kaynaklık eden sistemlere, Kürt sorununun bölge insanı başta olmak üzere bir bütün olarak Ortadoğu’nun dört büyük ulus-devletinin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel hayatında yol açtığı ağır yıkımlara, sorunun çözümüne yönelik yaklaşım farklılıklarından Müslümanların soruna karşı sahip olmaları gereken tutumlara değin bir dizi konu etraflıca tartışılıp değerlendirildi.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yön. Kur. Üyesi Mehmet Deniz’in başkanlık ettiği “Sistem Değerlendirmesi, Milliyetçilik ve Kürt Sorununun Tarihsel Kökenleri” başlıklı birinci oturumda şu konuşmacılar tebliğlerde bulundular:

Mazlumder Genel Bşk. Yard. Av. Nesip Yıldırım, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Kelha Amed dergisi editörü Av. Necat Özdemir, TEVKURD üyesi Av. Sıtkı Zilan, Van İnsan-Der'den Abdurrahim Orhan, Van Umut Işığı'ndan Fırat Toprak, Artuklu Üniversitesi Rektör Yrd. ve Yaşayan Diller Enstitüsü öğretim görevlisi Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve 20. Dönem RP Erzurum Milletvekili ve Şeyh Said'in torunu Abdulillah Fırat.

 Aynı gün “Kürt Sorununa Aktüel Bakış” başlığı altında yapılan ve Islah Hareketi Derneği Başkanı Masum Yokuş’un yönettiği ikinci oturumda şu konuşmacılar sunumlarda bulundular:

Mazlumder Urfa Şubesi eski Başkanı Av. Şeyhmus Ülek, yazar Sabiha Ünlü, Tasfiye dergisi editörü Ahmet Örs, Mazlumder Van Şubesi'nden Fuad Değer, Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Bülent Yılmaz, Yıldız Ramazanoğlu, Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ve yazar Altan Tan.

“İran, Irak ve Suriye'de Kürt Sorunu/Bugün ve Gelecek” başlığı altında Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yön. Kur. Üyesi Hasip Yokuş’un başkanlığında üçüncü oturumu 25 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen forumda aşağıdaki konuşmacılar tebliğlerde bulundular:

Irak Kürdistanı merkezli Cemaat-i İslami lideri ve Irak Parlamentosu üyesi Ali Bapir, Irak Kürdistanı merkezli Yekgirto ya da diğer adıyla İttihadı İslam Partisi politbüro başkanı İsmail Rewendî, Suriye Kürdistanı asıllı olup 24 yıldır Almanya’da sürgün hayatı yaşayan Dr. Selahaddin Seydo ve Türkiye’den Molla Süleyman Kurşun.

Aynı gün “Kürt Sorununa İslami Çözüm” başlığı altında Özgür-Der Diyarbakır Şubesi yöneticilerinden Tuncay Yerlikaya’nın başkanlık ettiği forumun son oturumunda ise sırasıyla aşağıdaki konuşmacılar tebliğlerde bulundular:

Dergimiz yazarlarından Hamza Türkmen, Özgür-Der Tatvan Şubesi’nden Ersin Sönmezler, yazar Ramazan Kayan, Özgür-Der Batman Şube Başkanı Ramazan Çelikal, İLKAV Başkanı Mehmet Pamak, Yakup Aslan, Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yön. Kur. Üyesi Abdulhakim Beyazyüz ve Vakit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi foruma ilişkin olarak bir sonuç bildirgesi de kaleme aldı. 8 tespit ve 14 öneriden oluşan Kürt Sorunu Forumu Sonuç Bildirgesi genel olarak katılımcıların üzerinde ittifak ettiği tespit ve önerilerden oluşuyor. Sonuç bildirgesinde sorunun yakıcı güncel boyutuna ağırlık verilerek her iki tarafa da çağrıda bulunulup öncelikli olarak yapılması gerekenler ortaya konuldu. Mevcut laik Kemalist sistemle topyekûn hesaplaşmadan hiçbir sorunun kalıcı manada çözülebilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekilerek Kürt halkına yönelik zulmü sonlandırmaya matuf somut öneriler sıralandı.

Detaylarını Haksöz-Haber sitemizden hem yazılı hem de görsel olarak takip edebileceğiniz foruma dair izlenim ve değerlendirme yazılarına inşallah önümüzdeki sayılarda yer vereceğiz.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR